REKLAMI GEÇ

PAÜ’de sigara bıraktırma polikliniği çalışmalarına devam ediyor

PAÜ’de sigara bıraktırma polikliniği çalışmalarına devam ediyor

Sigaranın insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini anlatmak ve insanlara sigarayı bıraktırmak için çalışmalarına devam eden Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Sigarayı Bırakma Poliklinikleri çalışmalarına devam ediyor.

/ DENİZLİHABER / 24 Kasım 2009 Salı, 17:53

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Sigarayı Bıraktırma Poliklinikleri sigarayla mücadelesine devam ediyor. Sigaranın insanlara olan zararlarını yaptığı yazılı açıklamayla duyurdu. Sigaranın başta Akciğer kanserine neden olduğunu belirten Pamukkale Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Evyapan: “ Sigara içerisinde binlerce zararlı madde barındıran ve vücudumuzdaki pek çok sistemi olumsuz etkileyen en önemli önlenebilir ölüm sebebidir . Dünyadaki en yaygın bağımlılık nedeni de sigaradır. Sanıldığının aksine sigara sadece alım yolu olan ağız, yutak boğaz, gırtlak ve akciğerleri hastalandırmakla kalmaz. Çok daha uzak örneğin böbrekler, mesane gibi organlarımızı da etkiler. Günümüzde bilinen en iyi kanser nedenidir. Akciğer kanseri başta olmak üzere baş boyun kanserleri, mide, mesane kanserine de neden olmaktadır. Bunun dışında günümüzde önemli bir sağlık sorunu olan ve en önemli ölüm sebebi hastalıklar arasında altıncı sırada yer alan kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)’nın da en başta gelen sebebi sigara içmektir. On yıl içerisinde bu kronik hastalığın ölüm nedenleri arasında dördüncü sıraya yükseleceği düşünülmektedir.
İşin daha da kötüsü sigara dumanı sadece içenlere zarar vermemekte; çevresindekileri de olumsuz etkilemektedir. Çevresel tütün dumanı maruziyeti en ağır etkilerini çocuklar üzerine göstermektedir. Annenin sigara içmesi bebeğinin ölüm riskini arttırmaktadır. Bebekler daha anne karnındayken etkilenmeye başlamaktadır. Annelerin hamilelikleri sırasında sigarayı bırakmaları; doğacak çocuklarda ölüm oranını %20 azaltacaktır” dedi.

Kadınların hamilelik döneminde sigara kullanması halinde doğacak çocuklarında da önemli hastalıkların olacağını belirten Evyapan: “ Ayrıca annesi hamilelikte sigara içen bebekler daha küçük akciğerlere ve daha düşük solunum fonksiyonlarına sahip olarak doğarlar. Astım, alt solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara yakalanma olasılıkları daha yüksektir ve ileride daha fazla sigara içme eğilimi göstermektedirler. Ayrıca pasif sigara içen çocuklarda kulak burun boğaz sorunları, orta kulak iltihabı daha sık görülmektedir.Günümüzde sigaranın neden olduğu sağlık harcamaları yaklaşık 40 milyar liraya ulaşabilmektedir. Tüm bunlar sigarayı bırakmanın ne kadar kazançlı olacağını göstermeye yeterlidir. Bu nedenle hükümetler sigara karşıtı kampanyalarını daha da ötesi kanunlarını hızla uygulamaya geçirmişlerdir. Pamukkale Üniversitesi Hastanemizde Sigarayı Bırakma Polikliniği çalışmalarına devam etmektedir. Poliklinik Binası 4. Katta Göğüs Hastalıkları Bölümünde hasta almaya başlayan birimimiz başvuran tüm hastalarımıza sigarayı bıraktırmayı hedeflemektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı