REKLAMI GEÇ

PAÜ’de, Spor Rehabilitasyon Birimi kuruldu

PAÜ’de, Spor Rehabilitasyon Birimi kuruldu

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı bünyesinde, Spor Rehabilitasyon Birimi kuruldu.

/ DENİZLİHABER / 10 Kasım 2009 Salı, 17:44

Birimin açılışına Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Ardıç ve çok sayıda davetli katıldı. Türkiye’de ilk defa, dünyada da sayılı üniversitelerde birkaç disiplinin bir arada olduğu bir tesisi açtıklarını belirten Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Fazıl Necdet Ardıç, olimpiyat standartlarında, yüksek kalitede bir tesis yaptıklarını kaydetti. Rektör Ardıç, tesisin tüm Denizlililere açık olduğunu söyledi.

Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin ise, üniversitenin çağdaş yönetim anlayışıyla mükemmel bir tesis ortaya koyduğunu ve iki ana dalın işbirliğiyle bu seviyeye gelinmesinin sevindirici ve Denizlililer açısından güzel bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Birim, Pamukkale Üniversitesi Spor Merkezi’nin en üst katında, ileri teknolojiye sahip her türlü egzersiz donanımının mevcut olduğu 654 metrekarelik kapalı alanda, Ekim 2009 tarihinden itibaren faaliyetine başladı. Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Ardıç, birimi kurma amaçlarını, kişiye özel olarak hazırlanmış egzersiz programını, spor salonunda modern cihazlarla ve deneyimli sağlık personeli gözetiminde yapılması olarak açıkladı.

Prof. Dr. Ardıç konuya ilişkin şunları söyledi: “Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı tarafından görülerek, egzersiz önerilen tüm hastalarımız bu birimden faydalanabilecek. Özellikle, obezite, hipertansiyon, şeker hastalığı, hiperlipidemi (kan yağlarında- kolesterol, trigliserit- yükseklik), osteoporoz (kemik erimesi), yumuşak doku romatizması gibi hastalıklarda ve boyun, sırt, bel ağrıları gibi kas iskelet sistemine bağlı ağrılarda, kas güçsüzlükleri, kronik yorgunluk, depresyon ve spor yaralanmalarında diğer tedavilerin yanı sıra ilk basamak tedavi yöntemi olan egzersiz tedavisi yapılabilecek.”

Spor Rehabilitasyon Birimi’nin, sağlığını korumak, günlük performansını artırmak, stresle baş etmek ve sayısı giderek artan ilaçlarını azaltmak isteyenlerin uğrak noktası olması bekleniyor. Prof. Dr. Füsun Ardıç, bir çok kişinin ne kadar süreyle, nasıl ve ne tipte egzersiz yapması gerektiğinin bilinmediğine dikkat çekerek, “Birimimize gelenler, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı doktor tarafından kişiye özel olarak hazırlanmış bir egzersizle tedavi edilecek. Vatandaşlarımız, uzman fizyoterapist, fitness eğitmeni ve diyetisyen danışmanlığında deneyimli sağlık personelleri gözetiminde, spor salonumuzun tüm olanaklarından faydalanabilirler. Üstelik hastalarımız SGK güvenceleri ile ek bir ücret ödemeden, spor salonunda haftanın her günü, mesai saatleri içinde tedavilerini alabilir, Spor Merkezi’ndeki polikliniğimize başvurabilirler” dedi.

SPOR REHABİLİTASYON BİRİMİ
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı bünyesinde kurulan Spor Rehabilitasyon Birimi, Pamukkale Üniversitesi Spor Merkezi Kapalı Spor Kompleksinin en üst katında 654 m2 lik bir alanda Ekim 2009 tarihinden itibaren faaliyetine başladı. Spor Rehabilitasyon Birimi ve Pamukkale Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu işbirliğinde, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı, fizyoterapist, beden eğitimi uzmanı ve diyetisyenden oluşan bir ekip görev yapmaktadır. Genel sporcu sağlığı ve spor yaralanmalarından korunma, spor yaralanmalarının tanı ve rehabilitasyonu, spora başlamak isteyenler için sağlık kontrolleri ve öneriler, sporcu lisans muayeneleri, kronik hastalıklar için egzersiz önerileri (Hipertansiyon, Diabetes Mellitüs, Obezite gibi), sporculara sporcu beslenmesi vb. konularda öneri ve tedavi hizmeti verilecek.

Birimde; bireylerin egzersize uygunluğu değerlendirilip, sağlığın korunması ve geliştirilmesi için egzersiz reçetesi oluşturmak ve bunu uygulatmak amaçlanıyor. Spora katılımla ortaya çıkan akut veya kronik sağlık sorunları veya yaralanmaların muayene, ölçme ve değerlendirmesini yapmak, tanısını koymak ve medikal ve sportif rehabilitasyon tedavilerini planlamak, gerektiğinde ilgili uzmanlık dallarına yönlendirmek ve tedavisinde egzersizin yararlı olduğu diabet, astım, obezite, hipertansiyon gibi değişik hastalıklarda egzersiz reçetelerinin hazırlanması ve egzersizin etkilerinin takibini yapmak, bireysel, toplumsal sağlığın korunması ve geliştirilmesi yönünde egzersiz ile ilgili araştırma yapmak, birimin hedefleri arasında yer alıyor.

BİRİM ŞU ALANLARDA FAALİYET GÖSTERİYOR:
Aerobik ve anaerobik güç ve kapasitenin ölçümü,
Eklem hareket açıklığının ölçümü,
Antropometrik ölçümler,
Kas kuvvet ve dayanıklılığının ölçülmesi,
Propriosepsiyon ölçümü,
Spor sakatlıkları tanı ve konservatif tedavisi,
Omuz, diz, kalça, dirsek ayak bileğine spesifik egzersiz protokolleri,
Ameliyat öncesi ve sonrası rehabilitasyon protokolleri,
Kronik hastalıklar ve egzersiz reçeteleri,
Sağlıklı kişilere fitness programları.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı