REKLAMI GEÇ

Proje, ikinci yılında

Proje, ikinci yılında

Denizli Sağlık Müdürlüğü tarafından “Sağlıklı Dişler Sağlıklı Nesiller” sloganıyla yürütülen Ağız ve Diş Sağlığı Geliştirme Projesi ikinci yılında. Uygulama bu sene, Doğan Demircioğlu Emsan İlköğretim Okulun’da düzenlenen törenle başlatıldı.

/ DENİZLİHABER / 6 Ekim 2009 Salı, 17:24

Törene Vali Yavuz Erkmen, Vali Yardımcısı Mehmet Suphi Küsbeci, Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Halil Ekinci, İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, daire müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, kampanya ile ilgili bilgi vererek, “İlimizde sağlıklı nesillerin gelişmesi için mücadelemiz var. Ağız ve diş sağlığı, bireyin vücut sağlığını doğrudan etkilemekte, diş çürükleri ile diş eti hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalıkları ve kadınlarda erken doğum riskini arttırmaktadır. Bu nedenle gelişmiş ülkeler ağız ve diş sağlığını koruma ve geliştirmeyi önemli sağlık hedefleri içine almışlardır” diye konuştu.

Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz da, eğitimle sağlığın çok bağlantılı olduğunu, sağlığın sadece bir beden işi değil aynı zamanda bir beyin işi olduğunu ifade ederek, “Sağlık Bakanlığımızın çok güzel projeleri var. Bunlardan birisi de “Beyaz Bayrak” uygulaması. Gerek Beyaz Bayrak, gerekse de okulların hijyen kurallarına uyması konusu harfiyen yerine getirilmektedir” dedi.

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Halil Ekinci, bulaşıcı olmayan hastalıkların, birçok insanımızın erken yaşta iş gücü kaybına uğramasına, erken ölümlere ve sağlığın erken kaybedilmesine sebep olduğunu belirterek, “Bunlardan bir tanesi de ağız ve diş sağlığıdır. Ağız ve diş sağlığı, Sağlık Bakanlığımızın ön çok önem verdiği hizmetlerden bir tanesidir” dedi.

Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, belediye olarak, Sağlıklı Dişler Sağlıklı Nesiller Projesi’ni sonuna kadar desteklediklerini ve bu kapsamda Sağlık Müdürlüğü’ne iki adet otobüs tahsis ettiklerini belirterek, “Eğitim ve sağlık alanına tüm bütçemizi ayırabiliriz. Bu konulara çok önem veriyoruz” diye konuştu.

Vali Yavuz Erkmen, projeyi yürekten desteklerini, çocuklarımızın sağlıklı yetişmesi için her türlü önlemi almamız gerektiğini ve bu kapsamda da ağız ve diş sağlığının son derece önemli olduğunu ifade ederek, “Çocuklarımızı ne kadar sağlıklı yetiştirirsek geleceğimizi de o oranda sağlama almış oluruz” dedi.

Anne babalara da çağrıda bulunan Vali Erkmen, çocukların çocukluklarını yaşarken ailelerin istemedikleri yaramazlıklar yapmalarının doğal olduğunu, oyun oynarken üstlerini ıslatan, boyama yaparken elbiselerini kirleten çocuklara, anne babaların “Seni dişçiye götürürüm” diye korkutmalarda bulunmalarının son derece sakıncalı olduğunu ifade ederek, dişçilerin korkulacak değil sağlığımızı korumamıza yardımcı olan insanlar olduğunu söyledi.

Projenin geçen yıl, ilköğretim ikinci sınıftan başlamak üzere hayata geçirildiğini ve bu yıl da sürdürüldüğünü belirten Vali Erkmen, çocuklara küçük yaşta diş fırçalamanın ve ağız sağlığının öneminin öğretilmesi gerektiğini söyledi. Ülkemizin en önemli giderlerinden birisinin sağlık giderleri olduğunu, bu giderlerin azaltılması gerektiğini ifade eden Vali Erkmen, buradan tasarruf edilecek paranın da halkın refah seviyesinin yükseltilmesinde kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından denetimler sonucunda istenen şartları taşıyan ve Beyaz Bayrak almaya hak kazanan 17 okulun müdürüne Beyaz Bayrakları, Vali Erkmen ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi.

Vali Erkmen ayrıca, Sağlık Müdürlüğü’nün kampanyasına gönüllü olarak destek veren Diş Hekimi Semih Ekici’ye teşekkür edip, desteğinden dolayı kendini takdir ettiğini belirterek, plaket verdi.

Vali Erkmen ve protokol üyeleri son olarak Sağlık Müdürlüğü’nün ağız ve diş taraması yaptığı gezici araçlarda incelemelerde bulunarak taramadan geçen öğrencilerle sohbet ettiler.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı