REKLAMI GEÇ

Psikologdan, sınav stresi uyarısı

Psikologdan, sınav stresi uyarısı

Denizli Devlet Hastanesi Psikologu Gamze Mercan, sınav kaygısına karşı öğrencileri uyardı.

/ DENİZLİHABER / 27 Mayıs 2009 Çarşamba, 19:12

ÖSS ve OKS’ye sayılı günler kala, uzmanlar öğrencileri sınav kaygısına karşı uyarıyor. Psikolog Gamze Mercan, sınava girerken belli bir seviyede kaygı duygusunun iyi olduğunu, ancak bu kaygının panik oluşturmayacak düzeyde kalması gerektiğini söyleyerek, fazla paniğin öğrenciyi başarısızlığa götürebileceğini belirtti.

 < ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Mercan, sınava kısa süre kalması dolayısıyla öğrencilerin panik yapmadan ders çalışmaya devam etmeleri gerektiğini belirtti. Mercan şunları söyledi: “ÖSS ve OKS’ye çalışan öğrenciler, sınavlara 1 hafta kalıncaya kadar öğrenme ve yeni konuları kavrayamaya devam edebilir. Geriye kalan kısa süre zarfında, en iyi bilinen, tekrar gerektirmeyen konularla zaman geçirmek yerine zorlanılan ve sınavda en çok lazım olacak konulara ağırlık verilebilir. Mümkünse her gün bir deneme çözülmesi asıl sınavda zaman ve bilgi kullanımı açısından öğrencilerin pratik kazanmasına yardımcı olacaktır” diye konuştu.

 

Sınava son 2 gün kala yapılacak olan hazırlığın daha çok psikolojik ağırlıklı olması gerektiğini kaydeden Psikolog Gamze Mercan özellikle kaygılı olan ve bu kaygılı halinin sınav başarı ve performansına negatif yönden etkide bulunabileceğini düşünen öğrencilerin rahatlama ve gevşeme egzersizleri yapılabileceğini ifade etti.  Mercan, “Öğrenciler, sınava 2 gün kala farklı mekân ve ortamlara katılabilir, ders çalışmak yerine dinlenmeye zaman ayırabilir” dedi.

 

Sınav öncesi beslenme alışkanlığının değiştirilmemesi gerektiğini kaydeden Psikolog Gamze Mercan,  sınavdan 1 hafta önce, sabah erken kalkıp kahvaltı yapma alışkanlığının kazanılmasının faydalı olacağını belirtti. Sınava 1 gün kala ise ders çalışmak yerine rahatlatıcı faaliyetlerin uygulanmasının faydalı olacağını söyleyen Mercan,  daha önce gidilmediyse sınava girilecek olan okul ve sınıfın görülmesinin gerekli olduğunu dile getirdi.

 

Mercan, sınav sabahı yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı: “Güne erken kalkıp duş ve kahvaltıyla başlanabilir.  Eğer sınava girilecek olan okul yakınsa, her zaman bir deneme sınavına gider gibi öğrenci tek başına sınava gidebilir.  Çünkü bazı öğrenciler, sınava ailesiyle gidince, ailesinin sınav esnasında dışarıda çocuklarını bekliyor olması öğrenciyi heyecanlandırabilir. Sınav anında ise sorular öğrencinin alışık olduğu sırayla çözülmeli, heyecan varsa gözler kapatılarak nefes egzersizi yapılabilir” diye konuştu. Mercan ayrıca sınava girecek tüm öğrencilere başarı dileklerinde bulundu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı