REKLAMI GEÇ

Ramazan sonrası beslenmeye dikkat

Ramazan sonrası beslenmeye dikkat

Ramazan ayı boyunca oruç tutan vatandaşları uzmanlar uyardı. Ramazan sonrası doğru beslenmek için yapılması gerekenler hakkında, Denizli Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nuran Meydan Acımış bilgi verdi.

/ DENİZLİHABER / 27 Eylül 2008 Cumartesi, 00:00

Denizli Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurhan Meydan Acımış, Ramazan sonrasında, eski yaşama sağlıklı bir geçiş yapılması gerektiğini söyledi. Uzun açlık günlerinin yaşandığı bir dönem olan Ramazan ayında, bireyin metabolizma hızının yavaşladığını, uyku ve beslenme zamanlarının değiştiğini belirten Acımış, Ramazan ayının ardından normal yaşantıya geçişte dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.

Uz. Dr. Nurhan Meydan Acımış, “Ramazan ayında oruç tutanlar halsizlik hissedebilir. Kişinin daha önceden kalp damar, şeker, yüksek tansiyon, mide ve bağırsak sorunları var ise sağlık durumu kötüleşebilir. Bu dönemin sonunda eski yaşamımıza sağlıklı bir şekilde geçebilmek önemlidir. Bu geçiş hafif olmalıdır. Oruçla birlikte belirgin ölçüde zayıflayan metabolizma, yüksek kalorili besinleri normalden hızlı yağa çevirir. Bayramda aşırı yemek; hazımsızlık, mide bulantısı, bağırsak rahatsızlığı, tansiyon, kolesterol, kan şekeri yükselmesi ve kilo alımına yol açar. Özellikle kalp damar, şeker, yüksek tansiyon sorunları olan bireylerde bayram sonrası şeker, tansiyon, kan yağları düzeylerini dengelemek oldukça zor olmaktadır” dedi.

Ramazan sonrası sağlığın devamı için ara öğünlere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Acımış, Ramazan ayında olduğu gibi bayramda da kızartmalardan, kavurmalardan, aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulması gerektiğine vurgu yaptı. Uz. Dr. Nurhan Meydan Acımış, bayram ve bayram sonrası beslenme konusunda şu hususlara dikkat etmek gerektiğini söyledi: “Bayramda güne hafif bir kahvaltı ile başlanmak iyi olur. Öğünler atlanmamalı ve öğün aralarında meyve, süt, yoğurt gibi besinler tüketilmelidir. Azar azar ve sık beslenmeye özen gösterilmelidir. Öğle ve akşam yemekleri küçük porsiyonlarda, yağ miktarları düşük, kan şekerini hızla yükseltmeyecek besinlerden oluşmalıdır. Ramazanda sıvı alımı azaldığından, bayramla birlikte sıvı alımı artırılmalıdır. Fazla miktarda meşrubat, çay ve kahve yerine su tercih edilmelidir. Ramazan sonrasında hafif az şekerle meyve ve sütlü tatlılar hazırlanmak yaralı olur. Günlük fiziksel aktivite unutulmamalıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı