Röntgen filmi yerine CD dönemi

Denizli Devlet Hastanesi’nin görüntüleme birimlerinin geçtiği yeni sistem sayesinde, çekilen tüm röntgen, tomografi, mamogrofi ve MR görüntüleri, poliklinik bilgisayarlarında anında görülebiliyor. Böylece filmin basılması söz konusu olmadığı gibi hastalar uzun kuyruklarda film almak için beklemiyor, ellerinde film taşımıyor.
/ DENİZLİHABER / 7 Ağustos 2008 Perşembe, 00:00
Denizli Devlet Hastanesi görüntüleme birimlerinde PACS’a geçildi.Resim arşivleme ve iletim sistemi olarak bilinen PACS sayesinde artık çekilen tüm röntgen, tomografi, mamografi ve MR filmleri bilgisayar ortamında saklanabiliyor. Hastanın röntgen, tomografi, mamografi ya da MR çekiminin ardından doktorlar çekilen görüntüleri poliklinik bilgisayarlarında hemen görebiliyor. Ayrıca çekilen görüntü hastaya CD ile veriliyor. Böylece hastanın başka bir hastaneye gitmesi söz konusu olduğunda elinde film taşımak yerine çantasında CD taşıyor.
“Modern bir sisteme kavuştuk”
PACS’ın modern çağın gereklerine ayak uydurabilmiş, dünyanın bütün hastanelerinde kullanılan bir sistem olduğunu kaydeden Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ramazan Canural, hastaya ait görüntülerin bilgisayar ortamında yıllarca saklanabilmesi ve gerektiğinde filmlerin karşılaştırılabilmesi için hasta ve hastane açısından avantajlı olduğunu ifade etti.
“Görüntüler yıllarca dijital ortamda saklanabilecek”
Canural, şunları söyledi: “Bundan böyle hastanemizde muayene olup, radyolojik görüntü çektiren hastalar ellerinde poşetlerle film taşımayacak.Böylece hastanemiz ve hastalarımız, 100 yıldan beri devam eden bir gelenek olan “ellerinde film taşıyan hasta” imajından kurtulacak. Her hastaya ait görüntü dijital ortamda arşivlenebilirken, hasta yıllar önce hastanemizde çekilmiş olduğu radyolojik görüntüye rahatlıkla ulaşabilecek. Görüntüler, eski görüntüleme sistemine göre çok daha net ve gerekirse lokal olarak büyütülebilen, 3 boyutlu incelenebilen kaliteli bir şekilde ekrana gelecek. Üzerinde ışık, renk değişimi gibi manipülasyonlar yapılabilecek. Çekilen görüntüler basılmadığı için film, banyo solüsyonu gibi baskı malzemesi maliyeti de olmayacak. Böylece hastanemiz her yıl en az 1 milyon YTL tasarruf edecek olup, her yıl hastanemizi ve ülkemizi“dışarı” döviz olarak ödenen 1 milyon YTL’den kurtarmış olacağız” diye konuştu.
“Film almak için uzun kuyruklar oluşmayacak”
Sistem sayesinde hastaların Röntgen Birimi’ne sadece film çektirmek için uğradığını ve sonuç almak için kuyrukta beklemediğini kaydeden Canural, böylece zaman kaybı ve gereksiz kalabalıkların engellendiğini söyledi. Canural ayrıca hastanede hastaların ellerine verilen röntgen filmlerinin doğada kirlilik ve tıbbi atık oluşturmasına katkıda bulunmayacağını dile getirdi.
Başhekim Uz. Dr. Ramazan Canural, “Bu görüntüler sayesinde, dünyanın bütün hastanelerinden “film değerlendirme” anlamında görüş alışverişi de yapılabilecek. Kısa bir süre sonra hastanemizde röntgen çektiren hastanın görüntülerine başka hastanelerden de ulaşılabilecek. Bu ise, ilgili doktora hastanemiz tarafından verilen yetki çerçevesinde hastanemize ait www.denizlidh.gov.tr adresinden oluşturacağımız özel bir alan ile gerçekleştirilecek” diye konuştu.
Yorumlar
Tebrikler, insallah pek yakinda tum hastanelerimizde ayni sekilde uygulama baslatilir. Cektirdigimiz mammogram rontgeninin cd sini aldik, Canakkale devlet hastanesinden,bu cd deki rontgen goruntusunu evdeki bilgisayarimizda hangi programla gorebiliriz, yoksa sadece hastaneler mi gorebilir bunu merak ediyorum. Iyi calismalar