REKLAMI GEÇ

Sağlık çalışanlarına intiharı engelleme eğitimi

Sağlık çalışanlarına intiharı engelleme eğitimi

Sağlık Müdürlüğü’nün Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteği ile intihar vakalarının önüne geçilmesi amacıyla projelendirilen “Krize müdahale eğitimi” başladı. İntihar vakalarında psikolojik müdahalede bulunan 23 sağlık çalışanı eğitime alındı, teorik bilgilerin güncellenmesinin yanı sıra hareketli vaka tartışmaları ile bilgilerin pekiştirilmesi sağlandı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Haziran 2016 Pazartesi, 11:33

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü ile Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) işbirliğinde projelendirilen intihar vakalarının önüne geçilmesi çalışmasında ilk somut adım atıldı.

denizli-saglik-mudurlugu-intihar-ile-mucadele-egitimi-1

EĞİTİME 23 SAĞLIK ÇALIŞANI KATILDI
İntihar vakalarında psikososyal müdahalede bulunan sosyolog, psikolog ve sağlık çalışanlarına yönelik planlanan “Krize müdahale eğitim” 23 sağlık çalışanının katılımı ile gerçekleştirildi.

Uzm. Klinik Psk. Seda Haran tarafından verilen eğitimde, intihar vakalarında psikososyal müdahalede bulunan sosyolog, psikolog ve sağlık çalışanlarının yanı sıra intihar durumlarına müdahale eden 112 Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri çalışanları katıldı.

“DENİZLİ 21. SIRADA”
İl Sağlık Müdürü Şükrü Arpacı, “Krize müdahale eğitimi” ve Denizli’nin intihar haritasına ilişkin bilgiler verdi. Denizli’nin son yıllarda gerçekleşen intihar oranlarıyla ilk 10 içinde yer aldığını hazırlatan Arpacı, 2015 verilerine göre sıralamada 21.liğe düşüldüğünü kaydetti.

“AMACIMIZ İNTİHARLARI EN AZA İNDİRMEK”
Amaçlarının bu tür faaliyetler ile personeli güçlendirmenin yanında, farkındalık da yaratmak olduğunu anlatan Arpacı, Denizli’de intihar olaylarını en aza indirmek olduğunu vurguladı.

Arpacı, “Yapılan çalışmalar intihar davranışında bulunan vatandaşlarımızın %75’lere varan oranda çevrelerindeki insanlara intihar edeceklerini ya doğrudan söylemiş ya da ima ettikleri göstermiştir. Psikiyatrik bir hastalığın olduğu ya da daha önce psikiyatrik bir tedavi sürecinden geçildiği, daha önce intihar teşebbüsünde bulunulduğu; ailede intihar, intihar girişimi, alkol bağımlılığı ya da psikiyatrik bir hastalık geçmişinin olduğu durumlara intihar düşüncesi de eşlik ediyorsa mutlaka bir sağlık profesyonelinden yardım alınması gerekmektedir. Vatandaşımız kendini çok umutsuz hissediyor, uyuyamıyor, yiyemiyor, çalışamıyor, acının bitmeyeceğine inanıyor, intihar düşünceleri bir niyete ve plana dönüşüyorsa bir an önce bir sağlık profesyonelinden yardım almalıdır. Yapılan çalışmalar aileler ve arkadaşlar ile yaşanan ilişkilerin daha iyi hale gelmesi durumunda ve de daha olumlu çevresel koşullarda intihar davranışı riskinin ortadan kalkabileceğini en azından azaltılabileceğini göstermiştir. Vatandaşlarımızın bu konu da daha hassas davranacaklarına inanıyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı