REKLAMI GEÇ

Sağlık çalışanlarına kanser paneli

Sağlık çalışanlarına kanser paneli

Denizli Devlet Hastanesi hekimleri, 1–7 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kanser Haftası dolayısıyla bir panel düzenledi. Panelde, kadınlarda en sık rastlanan kanser türü olan meme kanseri masaya yatırıldı.

/ DENİZLİHABER / 7 Nisan 2009 Salı, 00:00

Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mustafa Nalbant, Yataklı Tedavi Hizmetleri Şube Müdürü Özlem Yılmaz, Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Ramazan Canural ve hastane çalışanları katıldı.

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Hekimi Dr. Tülay Alan’ın yönettiği panelde, Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Sami Cebelli, kadın sağlığı açısından, meme kanserinin, erken teşhisini yapabilme konusunda toplumu bilinçlendirmenin önemine vurgu yaptı.

“Meme kanseri doğuda daha yaygın”

Dr. Sami Cebelli, “Meme kanseri ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olup, kadınlar arasında en sık rastlanan kanser tipidir. Ülkemizde mevcut verilere göre, doğu bölgelerimizde her 100 bin kadından 20’sinde meme kanserine rastlanırken, batı bölgelerimizde bu rakam 100 bin kadında 40-50’ye kadar çıkıyor” diye konuştu. Meme kanserinin erken evrede yakalanmasını sağlamak amacıyla KETEM’lerin hizmet verdiğini hatırlatan Cebelli, merkezler sayesinde ve insanların bilinçlenmesiyle, toplumun meme kanseri konusunda farkındalığının giderek arttığını ifade etti.

“Meme kanserini önlemek kendi elinizde”

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Zuhal Başkan ise meme kanserinde risk faktörleri, meme kanserinde tanı ve evrelendirme sürecini anlattı. Başkan, “Meme kanserinde tüm kadınlar risk altında olup, yaş, aile, bireysel öykü, ırk, ders kullanımı, radyasyon, genetik faktörler, mestrual öykü, gebelik öyküsü, obezite, egzersiz, emzirmeme, alkol, doğum kontrol hapları, hiç çocuk doğurmamış olmak, risk faktörleri arasında yer almaktadır. Artan yaş ve kadın cinsiyet hariç, bu risk faktörleri meme kanserinin çok küçük bir bölümüyle ilişkilidir. Ailesinde kuvvetle meme kanseri öyküsü olan kadınların, genetik-ailesel yüksek risk değerlendirme rehberine göre değerlendirilmesi gerekir. Bu nedenle 20 yaştan itibaren tüm kadınlar, ayda bir kere kendi kendini muayene etmeli,20–39 yaş için her 3 yılda bir klinik meme muayenesi yaptırılmalı, 40 yaştan itibaren ise yılda bir mamografi çektirilmeli ve klinik meme muayenesi yaptırmak ihmal edilmemelidir” dedi.

“Meme kanserinde radyoterapi tedavisi”

Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Vildan Kaya ise, meme kanserinde radyoterapi tedavisi hakkında bilgi verdi. Kaya, “Radyoterapi; hastalığın ‘radyasyon’ ile yani dokuya girebilen (penetre olan) yüksek enerjili ışınlarla veya partiküllerle tedavi edilmesidir. Radyasyon, kanser hücrelerini öldürmeyi iyonizasyon adı verilen yolla başarır. Radyasyon sonrası bazı hücreler direkt etkilenip ölürler, diğerlerinin de kromozom ve DNA’ları bozulup, kontrolsüz çoğalmaları engellenir, bölünemediklerinde de ölürler. Erken evre, meme koruyucu cerrahi sonrası tüm hastalara meme ışınlaması gerekir. Radyasyon sadece tedavi gören meme bölgesine verilir” diye konuştu.

Panelin sonunda Başhekim Uz. Dr. Ramazan Canural, 2003 yılında KETEM, 2006 yılında ise kanser hastalarını ayaktan tedavi ettikleri Zafer Gökşin Onkoloji Merkezi’nin kurulmasıyla, kanser tedavisinde Denizli Devlet Hastanesi’nin önemli bir yol aldığını söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı