Sağlıkçılara domuz gribi anlatıldı

Denizli Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferzan Göncü, sağlık çalışanlarını, domuz gribi hakkında bilgilendirdi.
/ DENİZLİHABER / 11 Mayıs 2009 Pazartesi, 18:50
DDH Konferans Salonu’nda yapılan bilgilendirme toplantısına doktor, hemşire ve hastane çalışanları katıldı. Domuz Gribi’nin İnfluenza A virüsünün (A/ H1N1) neden olduğu ve daha önce insanlarda görülmezken, virüsün geçirdiği değişimle artık insanlarda da görülebilen grip türünün olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Ferzan Göncü, ülkemizde domuz gribi vakasının olmadığını, ancak turizm potansiyeli olan bir ülke olmamız nedeniyle bu hastalık hakkında sağlık çalışanları ve kamuoyunun bilinçlenerek, gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
< ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Hastalık belirtileri hakkında bilgi veren Göncü, şunları söyledi: “Domuz gribinin belirtileri normal grip belirtileri gibi olup, yüksek ateş (koltuk altından ölçülen 38 C derece ve üzeri), öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme, halsizlik, nadiren kusma ve ishal görülür. Domuz gribi de mevsimsel grip gibi bulaşmaktadır. Kişiden kişiye genellikle öksürme, aksırma esnasında ortama yayılan ve virüs içeren damlacıklarla bulaşır. Bu damlacıklar, direkt solunum yolu ile alınabileceği gibi ortamdaki kapı kolu, masa, sandalye gibi cansız yüzeylerden eller vasıtasıyla da alınabilir. Kişi, hastalık başlangıcından 1 gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır” dedi. Göncü, bu nedenle domuz gribi tespit edilen ülkeye giden veya domuz gribi kesin tanısı konmuş kişilerle temas eden ve klinik bulguları olan kişilerin, takip ve tedavi amacıyla sağlık kuruluşlarını başvurulması gerektiğini dile getirdi.
Hastalıktan korunmak için dikkatli olmak gerektiğini kaydeden Uz. Dr. Ferzan Göncü, hijyenin önemli olduğunu belirtti. Göncü, “Hastalığın bulaşmaması için su ve sabun ile sık sık ellerinizi yıkayınız. Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırınız. Kapalı ve hasta kişilerin bulunduğu ortamlardan uzak durunuz. Eğer hasta iseniz, öksürük ve aksırık esnasında ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendil ile kapatınız ve kullanılan mendili çöpe atınız. Hastalığı diğer kişilere yaymamak için mümkünse evden dışarı çıkmayınız. Evdeki diğer kişileri korumak için yakın temastan kaçınınız. Basit cerrahi maske kullanınız. Kişisel eşyalarınızı (havlu, diş fırçası, çatal, kaşık, nevresim, çarşaf vb.) başka kişilerle paylaşmayınız. Elle dokunduğunuz eşyaları deterjan veya 1/10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile siliniz. Bol sıvı alıp beslenmenize dikkat ediniz ve istirahat ediniz. Acil durumlarda mutlaka doktora başvurunuz” dedi. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya Hırçın Cenger de, hastalıkların en çok ellerden bulaşmasına dikkat çekerek, el hijyeni hakkında sağlık çalışanlarını bilgilendirdi.