REKLAMI GEÇ

“Sel sonrası hijyene dikkat edin”

“Sel sonrası hijyene dikkat edin”

Denizli Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Alim Zoroğlu, yağışların arttığı bu dönemde aşırı yağışlar sonucunda hijyen koşullarının kötüleşmesi ve yağmurun içme sularına karışması halinde çeşitli hastalık risklerinin ortaya çıkabileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 14 Eylül 2009 Pazartesi, 17:52

Uzman Dr. Alim Zoroğlu, oluşabilecek aşırı yağışlar sonucunda yağmur ve kanalizasyon sularının kaynak sularına karışması sonucu, bazı enfeksiyon hastalıklarının meydana gelebileceğini belirtti. Zoroğlu, bu gibi durumlarda çeşitli etkenlere bağlı ishaller, amiplidizanteri, basilli dizanteri, tifo, paratifo, kolera, hepatit A ve Hepatit E gibi hastalıkların görülebileceğini ifade etti.

Zoroğlu, “Aşırı yağmur sonrasında hijyen şartlarının kötüleşmesi, yağmur ve kanalizasyon sularının kaynak sularına karışması, tahlil edilmemiş kaynak sularının içilmesi halinde enfeksiyon hastalıklarının görülmesi kaçınılmazdır. Bu gibi durumlarda çeşitli parazitlerin neden olduğu hastalıklar yanında kirli su birikintileri ve nemli topraklarda çoğalan bazı parazitlerin yol açtığı hastalıklarda da artış görülür. Ayrıca kaynağı belli olmayan suların içilmesi, iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin yenmesi, hastaların ellerini yıkamadan diğer kişilere yiyecek hazırlaması hastalık sebebi olabilir. Bu nedenle aşırı yağışın tahrip ettiği ve hijyenik olmayan yerlerde dikkatli olunmalı, kişisel hijyene önem verilmeli, sular kaynatılarak tüketilmelidir. Ayrıca açıkta satılan veya nerede ve nasıl üretildiği bilinmeyen gıdalar tüketilmemelidir” dedi.

Uzman Dr. Alim Zoroğlu, hastalığın belirtileri hakkında da şunları söyledi: “Belirtiler genellikle karın ağrısı, bulantı, kusma, ateş ve kanlı ishal şeklinde görülebilir. Şeker, karaciğer ve böbrek gibi kronik hastalarda ve çocuklarda seyir daha ağır olabilir. Bu gibi durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı