REKLAMI GEÇ

Servergazi DH’da uyku laboratuvarı açıldı

Servergazi DH’da uyku laboratuvarı açıldı

Servergazi Devlet Hastanesi’nde uyku bozukluklarıyla ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisi amacıyla kurulan ‘Uyku laboratuvarı’ hizmet vermeye başladı.

/ DENİZLİHABER / 22 Eylül 2008 Pazartesi, 00:00

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe İşeri sorumluluğunda açılan laboratuvar, göğüs hastalıkları uzmanları, 2 teknisyen ve 2 yatak kapasitesiyle hastalara hizmet vermeye başladı. Horlama başta olmak üzere, uykuda solunum durması, aşırı uyku hali, huzursuz bacak sendromu, periyodik bacak hareketleri ve parasomnilerin tanısını koymada uyku testinden faydalanılıyor. Laboratuar hakkında bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe İşeri, halk arasında uyku testi olarak bilinen Polisomnografi’nin, gece boyunca uykuda birçok fizyolojik parametrenin eşzamanlı kaydı, analiz ve yorumlamasını belirtmek amacıyla kullanıldığını söyledi. Bu test sırasında, hastanın uyanık olup olmadığı, uykuda ise hangi evrede olduğunun araştırıldığını, göz hareketlerinin değerlendirildiğini belirten İşeri, “Kasların tonüsü izlenir. Mikrofon ile horlama izlenir” dedi.

Uyku bozuklukları hakkında da bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe İşeri, “Uyku yaşamınızın üçte birini geçirdiğimiz, bedenin fiziksel olarak dinlendiği, beynin kendini düzenleme fırsatı bulduğu yaşamın aktif sürecidir. 110 çeşit uyku hastalığından birçoğu, milyonda bir görülse de çok sık rastlanan ‘Uykuda solunumun durması’ gibi hastalıklar, eğer tedavi edilmez ise uzun vadede yüksek tansiyon, kalp krizi, beyin damarında tıkanıklık sonucu felç gibi ciddi problemlere yol açabilir. Bu kişilere uyku laboratuvarında uyku incelemesi yapılmalıdır. Uyku incelemesinin sonucunda horlama ve uykuda solunumun durma derecesi belirlenir ve tedavi biçimine karar verilir. Eğer tedavi edilmezlerse hastalar, sabahları baş ağrısıyla uyanma, yataktan kalkmak istememe, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, kalp büyümesi, ritim bozukluğu, hipertansiyon, iş kazaları, cinsel isteksizlik gibi sorunlar ile karşılaşıyorlar. Ayrıca kalp krizi geçiren hastaların yüzde 50’sinde bu rahatsızlığa rastlanırken, yüksek tansiyon hastalarında bu oran yüzde 80’i buluyor” dedi.

İşeri, sürekli ve şiddetli horlaması olanların, uykuda nefes durmaları olduğu fark edilenlerin, yeterli süre uyuduğu halde sabahları yorgun ve uykusunu alamamış halde uyananların hekime başvurmaları gerektiğini söyledi. Horlamanın tedavisi hakkında da açıklamalarda bulunan İşeri, “Horlama hastaları öncelikle beraberinde uykuda solunumun durması varlığı açısından dikkatlice araştırılmalı ve gerekiyorsa hasta uyku testinden geçirilmelidir. Hastada, uykuda solunumun durması saptanmaz ise horlama genellikle KBB uzmanları tarafından uygulanan bazı cerrahi girişimler, radyofrekans gibi yöntemler ve diş hekimleri tarafından uygulanan ağız içi aparatlar ile tedavi edilebilirler” diye konuştu.

Uykuda solunum durmasının, en önemli belirtilerinin, horlama ve gündüz aşırı uyku hali olduğunu ifade eden İşeri, “Uykuda solunum durması tedavi edilmediği takdirde, hemen her organ ve sisteme ait sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı