“Sıcağa maruz kalma ölümcül sonuçlar doğurabilir”

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, aşırı sıcaklar nedeniyle, özellikle çocuklar, yaşlılar, tansiyon, şeker, kalp, akciğer ve değişik deri hastalığı olan kişilerin dikkatli olmasını ve kendilerini, artan sıcaklardan ve güneş ışığının zararlı etkilerinden korumalarını istedi.
/ DENİZLİHABER / 10 Ağustos 2010 Salı, 17:45
İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, aşırı sıcakların, tüm yaş gruplarını olumsuz etkilediğini belirterek, yaz aylarında yükselen hava sıcaklıklarının, ciddi sağlık sorunlarına yol açarak, insanın ruh ve beden sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirterek, vatandaşları uyardı.
“Risk altındakiler daha dikkatli olmalı”
Taş, “Aşırı sıcaklar insanın sinir sistemini etkileyerek ruhsal yapısını bozabiliyor, sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması koordinasyon yeteneğinin bozulması, bıkkınlık, isteksizlik, halsizlik ve sinirlilik hali ile çalışma verimini de beraberinde düşüyor. Aşırı sıcaklar tüm yaş gruplarını olumsuz etkilediği gibi, ortaya çıkabilecek sonuçlar her yaş ve hastalık grubunda farklı olarak hissedilebiliyor. Risk altında olan kişilerin, özellikle çocuklar, yaşlılar, tansiyon, şeker, kalp, akciğer ve değişik deri hastalığı olan kişiler artan sıcaklardan ve güneş ışığının zararlı etkilerinden kendilerini daha fazla korumalıdırlar” dedi.
Halkı, özellikle de risk altındaki kişilerin, sıcaktan ve güneş çarpmasından korunması gerektiğini belirten Taş, sıcaktan korunmak için yapılacakları sıraladı. İşte Taş’ın vatandaşlara tavsiyeleri:
-Güneş ışınlarının güçlü olduğu 11.00 ve 16.00 saatleri arasında çok acil bir durum olmadıkça açık havaya çıkılmamalıdır. Açık havada gölgede kalınsa dahi, hava sıcaklığı vücuttan su kaybettirir bu da insan sağlığı için zararlıdır.
-Güneşin zararlı ışınlarından korunabilmek için cilde uygun koruyucu güneş kremi sürülmeli ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
-Dışarı çıkarken, açık renkli, pamuklu, bol giysiler giyilmeli, geniş kenarlı şapka ve koruyucu olarak şemsiye tercih edilmelidir.
-Yanımızda sürekli su -sıvı bulundurulmalıyız.
-Gündüz sıcak saatlerde çok fazla gayret gerektiren işler ve faaliyetler yapılmamalıdır. Bu tür faaliyetler yapıldığında, terleme ile vücutta daha fazla su ve tuz kaybı oluşacaktır.
-Ağır ve aşırı yemek yememeli, vücuttan atılan su ve tuz kaybını yerine koyabilmek için bol ve temiz sıvı gıdalar (ayran, su, limonata v.b.) tüketilmelidir.
-Her gün mutlaka ılık duş alınmalıdır. Bu tür önlemleri alarak sıcaktan ve güneş ışığından korunabiliriz.
“Sıcağa maruz kalma ölümcül sonuçlar doğurabilir”
Sıcağa maruz kalındığı zaman sıcak bitkinliğinin veya sıcak kramplarının meydana gelebileceğini belirten Taş, yaşlı ve küçük çocuklar için sıcağa maruz kalma veya sıcak bitkinliğinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Taş, “Sıcağa maruz kaldıktan sonra herhangi bir hastalık olmadığı halde vücut ısısı 37 derece veya üzerinde ise vücuttaki ayarlar, elektrolit dengesi bozulmuş olacaktır. Bunun sonucunda örneğin tansiyon hastasının tansiyonu inatçı bir şekilde yüksek kalacaktır. İlaçlarla hızlı düşüş sağlamak ise, ölümcül sonuçlar doğurabilecektir. Çünkü vücutta azalan sıvının içinde verilen ilaç yoğun olacaktır” dedi.
“Serin yerde uyumak iyi gelir”
Taş, “Yüksek tansiyon hastaları günlük aldığı sıvıyı terleme oranına göre iki katına çıkarmalı ve alınan sıvı miktarı iki litreden az olmamalıdır. İlaçlar, her gün mutlaka düzenli olarak aynı saatte alınmalıdır. Hafif yemekler (sebze, çorba, salata, balık vs) yemeli, yağlı, kızartılmış ağır yemeklerden mutlaka kaçınmalıdır. Günde üç öğün yerine, sık ancak az yemek yenilmelidir. Gündüz de sıcak saatlerde evin serin bir yerinde uyku, vücut için iyi gelecektir. Özellikle kronik hastalığı olan kişilerin, alkollü içeceklerden mutlaka kaçınması gerekmektedir” dedi.
“Şeker hastaları daha fazla sıvı almalı”
Şeker hastalarını da uyaran Taş, “Şeker hastaları ise zaten çok terledikleri için daha fazla sıvı almalı ve bu sıcak havalarda kullanmaları gereken ilaç ve yapmaları gereken diyetleri için hekimlerine müracaat etmelidirler. Tansiyon ve şeker hastaları ölçümlerini daha sık yaptırmalıdır” dedi.
Sıcaktan fenalaşanlara yardım
Taş, “Sıcağa maruz kalan ve fenalaşan hasta derhal serin bir yere alınmalı, sıkı kıyafetler gevşetilmeli, aşırı giyinmişse kıyafetler azaltılmalı, ağızdan sıvı verilmeli, vücut ısısını düşürecek şekilde pansuman yapılmalı, evde ise ılık duş yaptırılmalıdır. Bu tedbirlere rağmen ateş, bulantı, baş dönmesi oluşur ve devam ederse mutlaka hastaneye müracaat edilmelidir” diye konuştu.