REKLAMI GEÇ

Sıcak bitkinliği kramp nedeni

Sıcak bitkinliği kramp nedeni

Yaz sıcakları dikkat edilmediğinden birçok rahatsızlığa neden olabiliyor. Bunlardan birisi de sıcak havanın yarattığı bitkinlikle ortaya çıkan kramplar.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Temmuz 2014 Çarşamba, 09:28

İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, mevsim itibariyle hava sıcaklarında yaşanan artışların gerekli önlemler alınmadığında insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini, özellikle çocuklar, yaşlılar, kronik hastalar gibi risk grubunda olanların sıcaklardan ve güneş ışığının zararlı etkilerinden kendilerini daha fazla korumaları gerektiğini belirtti.

Güneş ışınlarının güçlü olduğu 11.00 ile 16.00 saatleri arasında mümkün oldukça açık havaya çıkılmaması uyarısında bulunan Tekin,“Gündüz sıcak saatlerde çok fazla gayret gerektiren işler ve faaliyetler yapılmamalıdır. Bu tür faaliyetler yapıldığında, terleme ile vücutta daha fazla su ve tuz kaybı oluşacaktır. Su tüketimine dikkat edilmelidir.Vücuttan atılan su ve tuz kaybını yerine koyabilmek için, bol sıvı gıdalar tüketilmelidir. Gün boyu alınan su miktarı 2 litreden az olmamalıdır.

Hafif yemekler yenmeli, aşırı şekilde yemek yenmemeli, yağlı ve kızartma türü ağır yemeklerden mutlaka kaçınılmalıdır” dedi.

Her gün mutlaka ılık duş alınmasını öneren Tekin, “Sıcağa maruz kalındığı zaman, sıcak bitkinliği veya sıcak krampları meydana gelebilir. Sıcağa maruz kalma yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda ve küçük çocuklarda hayati tehlike yaratabilir.Özellikle yüksek tansiyon ve şeker hastaları günlük aldığı sıvıyı, terleme oranına göre iki katına çıkarmalı ve alınan su miktarı iki litreden az olmamalıdır” uyarısında bulundu.

Sıcak havadan etkilenenlere yapılacak müdahalelere de değinen Tekin, “Sıcağa maruz kalan ve fenalaşan kişi derhal serin bir yere alınmalı, sıkı kıyafetler gevşetilmeli, aşırı giyinmişse kıyafetler azaltılmalı, ağızdan sıvı verilmeli, vücut ısısını düşürecek şekilde pansuman yapılmalı, evde ise ılık duş yaptırılmalıdır. Bu tedbirlere rağmen ateş, bulantı, baş dönmesi oluşursa mutlaka hastaneye müracaat edilmelidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı