REKLAMI GEÇ

Sıcakta dışarıya çıkmayın, sıvı almayı unutmayın

Sıcakta dışarıya çıkmayın, sıvı almayı unutmayın

Yaz sıcakları etkisini artırırken, Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, sıcakla birlikte bazı sağlık sorunları yanabileceğine dikkat çekerek, beslenmeye hassasiyet gösterilmesi, su ve benzeri sıvıların alınması, zorunlu olmadıkça 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmaması uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Haziran 2016 Cuma, 11:39

Afrika üzerinden gelen sıcak havanın etkisine giren Denizli’de termometreler 40 dereceyi gösterirken, mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklar günlük yaşamı da etkilemeye başladı. Diyabet, yüksek tansiyon, kalp, böbrek hastaları gibi kronik rahatsızlıkları bulunanlara ise güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarıya çıkmamaları istendi.

ARPACI’DAN UYARILAR
Sıcak havanın yaratabileceği olumsuzluklarla ilgili açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, Ramazan ayı nedeniyle oruç tutanların beslenmelerine ve sıvı alımına dikkat etmelerini isteyerek şu önerilerde bulundu:

Oruç tutanların iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Vücuttaki su oranın yeterli düzeyde tutulması hayati önem taşıdığından vücuttan kaybolan miktarda suyun mutlaka alınması zorunludur. Günde ortalama en az 2 – 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında iftar ve sahurda sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, limonata, komposto, soda, vb. tüketmeye özen gösterilmelidir.

AŞIRI BESİN TÜKETİMİNDEN UZAK DURUN
Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için iftarda aşırı besin tüketimi yapmadan az ve sık aralıklarla öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahurda mutlaka süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile şekerli ve unlu gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

BU SAATLERDE DIŞARIYA ÇIKMAYIN
Risk grubundaki kişilerin sıcağa maruz kalma ve güneş çarpmasından korunmaları güneş ışınlarının güçlü olduğu 11.00 ve 16.00 saatleri arasında mümkün oldukça açık havaya çıkılmamalıdır. Açık havada gölgede kalınsa dahi aşırı hava sıcaklığı ve nem vücuttan su kaybettirir bu da insan sağlığı için zararlıdır. Dışarı çıkarken, açık renkli, pamuklu, bol giysiler giyilmeli, geniş kenarlı şapka ve koruyucu olarak şemsiye tercih edilmelidir.

ÇOCUKLAR VE KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT!
Çocuklar, yaşlılar, kronik hastalar (diyabet, yüksek tansiyon, kalp, böbrek hastaları) gibi risk grubunda olanların artan sıcaklardan ve güneş ışığının zararlı etkilerinden kendilerini daha fazla korumaları gerekmektedir. Bu sıcak havalarda kronik hastalığı olanlar kullandıkları ilaçlar ve beslenme durumları hakkında hekimlerine danışmalıdırlar. Çocuklar sıvı-elektrolit dengesine daha duyarlı oldukları için daha dikatli olunmalı ve sık sık su içirmelidir.

GIDA ZEHİRLENMELERİ GÖRÜLEBİLİR
Yaz aylarında artan sıcaklar nedeniyle önemli bir başka konu da besin zehirlenmeleri. Bu tür zehirlenmeler çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besin cinsi ve kişiyle ilgili bazı faktörler hastalık tablosunun daha ağır seyretmesine sebep olmaktadır. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan potansiyel riskli besinler (et ve süt ürünleri) açıkta bekletilmemeli, besinlerin saklanması, hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında temizlik kurallarına özen gösterilmelidir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı