REKLAMI GEÇ

Sinüzit tedavi edilmezse kör edebilir

Sinüzit tedavi edilmezse kör edebilir

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Serdar Saraçel, sinüzit hastalığının tedavi edilmediğinde iltihabın göz çukuru içine yayılması ve körlüğe kadar gidebilen görme bozuklukları ile beyin iltihaplanmasına sebep olabileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 1 Mayıs 2012 Salı, 16:25

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Serdar Saraçel, mevsim değişikliği, alerjik reaksiyonlar, vücut direncinin düşmesi, banyodan sonra hemen dışarı çıkılmasının sinüzitin oluşmasına zemin hazırladığını belirtti.

Özellikle kronik sinüzitin tedavi edilmezse ciddi boyutta sağlığı tehdit ettiğini ifade eden Saraçel “Burun çevresindeki sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanmasına sinüzit adı verilir. Genel olarak söylemek gerekirse sinüsleri temizleyen ince kanallar tıkanırsa sinüzit hastalığı başlar. Sinüs kanallarının tıkanıklığına bazı burun içi ve sinüslerle ilgili yapısal koşullar, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik sebepler, burun ve geniz eti gibi oluşumlar yol açabilir. Sinüzit genel olarak akut ve kronik (müzmin) olarak ikiye ayrılır. Akut sinüzit yeni oluşan sinüzit anlamına gelir. Uygun tedavi edildiğinde tamamen iyileşir. Ancak kronik sinüzit sinüslerde sürekli bir iltihap anlamına gelir ve tedavisi de zordur. Birçok kez ameliyat gerektirir” dedi.

Akut ve kronik sinüzitin belirtilerinin birbirinden farklı olduğunu kaydeden Saraçel, “Akut sinüzitte şikâyetler daha şiddetlidir. Hastayı en çok rahatsız eden şikâyetlerden biri ağrıdır. Bu hangi sinüsün iltihaplandığına göre baş ağrısı, yüz ağrısı, göz çevresinde ağrı şeklinde olur. Genellikle öne doğru eğilmekle artar. Ayrıca burun tıkanıklığı, burun akıntısı, koku duyusunda azalma, geniz akıntısı, ateş, çene ve dişlerde ağrı, ağız kokusu, burun kanaması, göz kapakları ve yüzde şişme gibi belirtiler olur. Öksürük hem akut hem de kronik sinüzitin belirtisidir. Kronik sinüzitte şikâyetler daha uzun süreli olmasına rağmen daha hafiftir. Ağrı daha seyrek hatta bazen yoktur. Hastayı en çok geniz akıntısı ve buna bağlı boğaz ağrısı ve öksürük rahatsız eder. Bunun dışında yine burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi ve ağız kokusu olur. Kronik sinüziti olan hastalar bazen akut dönemler yaşayabilirler” diye konuştu.

Sinüzitin uygun antibiyotik ve yardımcı ilaçlarla veya gerektiğinde ameliyatla tedavi edildiğinde ciddi problemlere yol açmayan bir hastalık olduğunu ifade eden Saraçel, şu konularda dikkatli olmak gerektiğini vurguladı: “Ancak iltihabın yayılmasına bağlı bazı komplikasyonlar gelişebilir. Bunlardan en önemlileri iltihabın göz çukuru içine yayılması ve körlüğe kadar gidebilen hastalıklar, beyin zarına veya beyin içine yayılarak abse oluşması, iltihabın sinüs içinde abseleşmesi ve kemik iltihabı sayılabilir. Bu tür durumlar oluştuğunda tedavi daha ciddi yapılmalıdır ve ilaç tedavisiyle birlikte ameliyat gerektirir. Komplikasyon oluşturmamış kronik sinüzitler Endoskopik Sinüs Cerrahisi denilen yöntemle her hangi bir kesi oluşturmadan kolaylıkla tedavi edilebilir” diye konuştu.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Serdar Saraçel, hastalara sinüzitten korunmak veya sinüzit tedavisini kolaylaştırmak adına bazı önerilerde bulundu. Saraçel: “Sinüzitten korunmak ya da şikâyetleri en aza indirmek için soğukta kalmamak, saçların ıslak kalmaması, yaşadıkları ortamın nemi ve ısısının uygun olması, sigaranın dumanında dahi kalınmaması, alerjiye yol açabilecek toz, duman veya diğer irritan maddelerden uzak kalınması gibi önlemler alınabilir” dedi.

Sinüzitin çocuklarda da sık rastlanılan önemli bir hastalık olduğunu ifade eden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Serdar Saraçel, çocuklarda çoğu kez gözden kaçırılarak ihmal edildiğine de dikkati çekti. Saraçel “Çocuklarda bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben 10 günden uzun sürüyorsa artık bu bir sinüzit atağıdır. Genelde müzminleşmeyen çocuk sinüzitleri kış ve bahar aylarında tekrarlayarak devam eder. Yaz aylarında ise genellikle geçer. Olağan koşullarda çocuklar büyüdükçe sinüzit atakları azalırken kalıtsal eğilimli çocuk sinüzitleri ise küçük yaşlarda başlar ve sık sık tekrarlar ya da sürekli hale gelir ve yaşıyla beraber düzelme göstermez” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı