REKLAMI GEÇ

SOĞUK HAVA YÜZ FELCİ YAPABİLİR

SOĞUK HAVA YÜZ FELCİ YAPABİLİR

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Sandıkçı, kışın yüz felci vakalarının atmasından dolayı soğuk havalarda dikkatli olmak gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

/ DENİZLİHABER / 21 Ocak 2010 Perşembe, 17:42

Yüz felcinin yüz kaslarını etkileyen ve çok hızlı gelişen bir felç durumu olduğunu söyleyen Sandıkçı, aşırı soğuk ve rüzgârlı havaların yüz felcini tetiklemesinden dolayı dışarı çıkarken boyun ve yüzün korunması gerektiğini belirtti.

Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Sandıkçı, “Yüz felci yüz kaslarını etkileyen ve çok hızlı bir şekilde gelişen bir felç durumudur. Yüz hareketlerini sağlamak amacıyla beyinden gelen komutları kaslara ileten yüz sinirindeki sorunlar bu hastalığa neden olmaktadır. Bu felç türünde yüzün yarısı kısmen hareketsiz ve ifadesiz kalır. Yüz felci geçiren hasta alnını kırıştıramaz, gözünü kapatamaz, dişlerini gösteremez, dudaklarını büzemez, ıslık çalamaz. Ağız köşesi kıvrımı düzleşir. Dilin ön kısmında tat duyusu bozulur. Santral ve periferik olmak üzere iki türlüdür. Ramsay-Hunt Sendromu, sistemik hastalıklar, orta kulak iltihapları, tümörlere bağlı hastalıklar ya da travmalar bu hastalığa sebep olabilirken en çok görünen tipi Bell’s Palsy’dir. Bell’s Palsy’nin nedeni pek bilinmemekle birlikte rüzgârla ortaya çıkar. Şöförlerde aracın penceresini açarak seyahat etmesinden dolayı sıklıkla karşımıza çıkar. Hem kadınlarda hem de erkeklerde her yaşta ve yılın her döneminde görülebilmektedir” dedi.

Sandıkçı, yüz felci hastalarının çoğunun ilaç tedavisi veya fizik tedavi yardımıyla hızla düzeldiğini, küçük bir kısmında cerrahi tedavi gerekecek kadar ağır seyir izlenebildiğini kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı