REKLAMI GEÇ

“Spor ayakkabınızı iyi seçin”

“Spor ayakkabınızı iyi seçin”

PAÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Alper Kılıç, spor yaparken kullanılacak malzemeler arasında en önemlisinin spor ayakkabısı olduğunu belirterek, spor ayakkabısı seçerken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

/ DENİZLİHABER / 8 Eylül 2008 Pazartesi, 00:00

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Kılıç, sportif aktiviteleri yaparken kullanılacak spor ayakkabının çok dikkatli seçilmesi gerektiğini söyledi.

Hareketli bir yaşamın, sağlıklı olmanın ön koşullarından birisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kılıç, sportif aktiviteler sırasında dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekti. Kişinin genel bir sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğini ve bu kontrolleri periyodik olarak tekrarlamasının şart olduğunu belirten Kılıç, “Yaşa, cinsiyete ve vücut yapısına uygun spor dalı seçilmelidir. Spor dalına ve harcanan enerjiye uygun beslenme-sıvı alımı sağlanmalıdır. Yapılacak spor dalının kuralları mutlaka bilinmelidir. Spor yapılacak ortam, zemin, iklim ve hava koşulları göz önüne alınmalıdır. Spor dalının gerektirdiği giysi, donanım ve ayakkabı kullanılmalıdır” dedi.

Spor yaparken kullanacak malzemeler arasında en önemlisinin spor ayakkabı olduğunu vurgulayan Kılıç, “Çünkü ayaklar vücut ağırlığının yanı sıra, hareket sırasında çok değişik yönlerde yüklenmeler ve zorlanmalarla karşılaşırlar. Yürüme sırasında ayaklara binen yük, vücut ağırlığının 3 katı kadarken, koşma sıçrama hareketleri sırasında bu rakam 5-6 kata kadar çıkmaktadır. Sağlıklı bir ayakta; ayağı uzunlamasına ve enlemesine kat eden 2 adet ark vardır. Bu arklar hareket ve yüklenmeler sırasında esneyerek, en iyi yük dağılımını ve tutunmayı sağlarlar. Ayrıca, spor yaparken ayak parmaklarının da çok hareketli olduğunu unutmamak gerekir” dedi.

Prof. Dr. Kılıç, spor ayakkabısını seçerken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

1-Ayakkabı ayağı tam kavramalı, ne sıkı, ne de bol olmalıdır.

2-Ayakkabının iç tabanı ayağın doğal arklarını desteklemelidir.

3-Ayakkabı iyi havalanmalı, teri kolayca uzaklaştırmalıdır.

4-Ön kısmı ayak parmaklarının hareketlerine izin verecek kadar esnek olmalıdır.

5-Ayağı kavramada, istenilen ayarı yapabilmek için, bağcıklı ayakkabılar tercih edilmelidir. 6-Hafif olmalı ve enerji sarfiyatını azaltmalıdır.

7-Tabanı ayakkabının en önemli parçasıdır. Her spor dalı için ayrı özellikler göstermekle birlikte, özellikle topuk tarafı yastıkçıklı, darbeyi emen özellikte olmalıdır.

Her spor dalı için ek olarak ayrı özellikler içeren ayakkabılar alınması gerektiğini belirten Kılıç, “Örneğin; Basketbol için; ayak bileklerini destekleyen, Futbol için; vidalı, Tenis için; yanlardan destekli ayakkabılar gerekir. Çok amaçlı kullanım (özellikle yürüyüş ve koşu) için en uygun ayakkabılar; cross training sınıfına giren ayakkabılardır. Ayakkabıların ortalama ömrü; ayda < ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />100 km yürüyen bir kişi için; yaklaşık 6-8 aydır. Ayakkabı tabanı aşındığında, ayakkabı deforme olduğunda, süreden bağımsız olarak değiştirmek gerekir. Aksi halde sakatlıklara davetiye çıkartılmış olacaktır” diye konuştu.  

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı