REKLAMI GEÇ

Su kesintisi sonrası yapılacaklar

Su kesintisi sonrası yapılacaklar

İl Sağlık Müdürlüğü, Denizli Belediyesi’nin yapacağı içme suyu şebekelerinin yenilenmesi çalışmaları nedeniyle yapılacak su kesintileri sonrası ortaya çıkabilecek hastalıkları önlemek için halkı, su kesintisi sonrası yapılması gerekenler hakkında bilgilendirdi.

/ DENİZLİHABER / 9 Ağustos 2008 Cumartesi, 00:00

Denizli Belediyesi, içme suyu şebekelerinin yenilenmesi çalışmasını başlatıyor. İl Sağlık Müdürlüğü de çalışmalar nedeniyle yapılacak su kesintileri sonrası, halkın suyu nasıl kullanması gerektiği konusunda bilgi verdi. İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, su kesintileri sırasında, toplum sağlığının korunması ve su kesintilerinin herhangi bir sağlık sorununa yol açmaması için yerel yönetimler ve ilgili kurumların alacağı önlemler olduğunu, ancak vatandaşların da su kesintisi sonrasında suyu kullanırken bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Taş, Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı ‘Su kesintilerinde alınması gereken önlemler’ genelgesi dahilinde bilgi verdi.

İşte vatandaşın su kesintisi sonrası yapması gerekenler:

1.Bina ve konutlarda kullanılan su depolarından temizliği yapılmamış olanlar hemen, daha sonra da belirli periyotlarla (kesinti olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda bir) temizlenmeli ve bakımları yapılarak dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.

2.Kesinti olmadığı zamanlarda da suyun depodan kullanımı sağlanmalıdır.

3.Mahalle aralarında kuyu, tanker, bidon v.b. kaynaklardan içme suyu temin edilmemelidir.

4.Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmamalıdır. Depolanan veya saklanan sular ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir. Sular gelse bile öncelikle depolanmış sular tüketilmeli, geniş kapaklı musluklu bidonlar tercih edilmeli, temizliği sürekli kontrol edilmelidir.

5.Kesinti sonrasında şebekeye verilecek su berraklaşıncaya kadar 3-5 dakika akıtılmalı, akıtılan suyun israf edilmemesi için tuvalet vb. yerlerin temizliğinde kullanılmalıdır.

6.Kesinti süresince şebeke suyu içme amaçlı kullanılacak ise tercihen 1-2 dakika kaynatılıp, soğutularak kullanılmalıdır.

7.Beslenme amacı ile evlere giren ve çiğ tüketilen her türlü sebze ve meyvenin yıkandıktan sonra %1’lik klor solüsyonundan 1 lt suya 20-30 damla damlatılarak 30 dakika bekletilmelidir. (%1’lik klor solüsyonu 1 bardak çamaşır suyunun üzerine 9 bardak normal su konularak kolayca hazırlanır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta kullanılan çamaşır suyu herhangi bir katkı maddesi içermemesi ve %10 aktif klor “sodyum hipoklorit” içermelidir. Konuyla ilgili güçlüklerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak bilgi alınmalıdır. )

8.Ambalajlı su (pet, bardak, cam şişe ve damacana) kullanılacaksa Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı olmasına dikkat edilmelidir.

9.Damacanalardan su almak için kullanılan pompalar, 15 günde bir %1’lik klorlu su içerisinde 30 dakika bekletilmeli ve içerisinden %1’lik klor solüsyonu geçirilmelidir.

10.Evde depolanmış sularda bebeklerin ve çocukların boğulma tehlikesine karşı gerekli tedbirler alınmalıdır.

11.Kişisel temizliğe özellikle el temizliğine mutlaka dikkat edilmelidir.

12.Sahteliğinden şüphelenilen ambalajlı sular ile ilgili şikayetler Sağlık Müdürlükleri ile Sağlık Bakanlığının 184 nolu telefon hattına iletilmelidir.

13.Kesinti, arıza, açıkta su satılması, su depoları ve diğer hususlar ise belediyelerin ilgili birimlerine iletilmelidir.

14.Görülebilecek ishal vakalarında mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

15.Kaynağı bilinmeyen buzların kullanılmasından ve tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

16.Özellikle su kesintilerinin hemen sonrasında kullanılan sularla banyo yaparken duş kullanılmamalı, dökme tarzı banyo yapılmalıdır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı