REKLAMI GEÇ

SUNUCUYU ŞAŞKINA ÇEVİRDİ

SUNUCUYU ŞAŞKINA ÇEVİRDİ

Medikal Estetik Hekimi Özgür Nalbant, konuk olduğu televizyon programda söyledikleriyle sunucuyu şaşkına çevirdi. Etik değerlerden söz eden ve para uğruna her isteyene saç ekimi yapamayacağını söyleyen Dr. Nalbant’ı dinleyen Dr. Aytuğ Kolankaya, “İşlerinizin kesat gitmesi pahasına doğruları söylerim diyorsunuz” ifadesini kullandı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Mart 2015 Perşembe, 10:19

Denizli’de saç ekimi yapan, sadece yurt içinden değil yurt dışından da hastaları olan Medikal Estetik Hekimi Özgür Nalbant, ulusal bir kanalda yayınlanan “Dr. Aytuğ’la Sağlıklı Yaşam” isimli programa konuk oldu. Dr. Nalbant, programda Dr. Aytuğ Kolankaya’nın saç ekimi üzerine sorularını yanıtladı.

Etik değerlerden söz eden ve her şeyin para olmadığını vurgulayan Dr. Nalbant’ın söylediklerini şaşkınlıkla dinleyen Dr. Aytuğ Kolankaya, “işlerinizin kesat gitmesi pahasına doğruları söylerim diyorsunuz” demekten kendisini alamadı.

Stüdyoda bulunanların ve ekran başındakilerin ilgiyle izlediği programda, Dr. Aytuğ Kolankaya sordu, Medikal Estetik Hekimi Özgür Nalbant yanıtladı.

ic-3

SAÇ EKİMİNDE “FUE” YÖNTEMİ KULLANILIYOR

DR. AYTUĞ KOLANKAYA: Saç ekiminin Türkiye’de hayli ilerlediğini biliyoruz. Yurt dışından çok sayıda gelen oluyor. Tekniklerde de değişiklikler oluyor. Şu anda nasıl bir yöntem kullanıyorsunuz?

DR. ÖZGÜR NALBANT: Tüm dünyada kısaca FUE diye bir yöntem uygulanıyor. 0.7-0.8 milimetre çapında, çok küçük pançlarla ömür boyu dökülmeyen bölgeden, yani iki kulak arasından büyüteçle tek tek saç kökleri topluyoruz. Bu işlem saatler alıyor. Bir saç ekimi ise ortalama 7 saat sürüyor. Açıklığına göre süre 9 saate kadar çıkabiliyor. Yapılan işlem mikro cerrahi sayılır.

DR. AYTUĞ KOLANKAYA: Çok meşakkatli bir iş. Bir seferde ne kadar saç kökü topluyorsunuz?

DR. ÖZGÜR NALBANT: Onun da mantığı şöyle: Saç köklerinin dışarıda yaşayabilme süresi birgündür. 13 yıllık tecrübeme dayanarak idealin 4 bin dolayında bir greft uygulanması olduğunu söyleyebilirim. Bazı yayınlarda bu sayının 10 bine kadar çıktığı ifade edilse de, başarılı bir uygulama için ideal olan 4 bin civarında greftir. Her grefte birden fazla saç teli olabilir. Ortalama iki olduğunu kabul edersek 8 bin saç teli yapar.

ic-1

DR. AYTUĞ KOLANKAYA: Önce toplamalar başlıyor değil mi?

DR. ÖZGÜR NALBANT: “FUE” dediğimiz uygulama iki aşamadan oluşuyor. İlk aşama saç köklerinin toplanması. Greftlerin alınma işlemi 3-4 saat sürüyor. İkinci aşama ekim yapılacak bölgenin, özellikle ön bölgeye yapılacaksa saç ekimi; saç çizgisinin çizilmesi, aldığımız saç tellerinin yerleştirileceği kanalların açılması ve son aşama olarak bu kanallara saç köklerinin yerleştirilmesidir.

KÖKLENEN SAÇLAR İŞLEMDEN GEÇİYOR MU?

DR. AYTUĞ KOLANKAYA: Aldığınız saç kökleri dışarıda işlemden geçiriliyor mu?

DR. ÖZGÜR NALBANT: Alınan saç kökleri dışarıda 3-4 saat bekletiliyor. Bunun için uygun solisyonlar var. En iyi ortamı sağlayacak ne kadar uygun solisyon olursa olsun, saç köklerinin kendi ortamından uzakta bekletilme süresinin 3-4 saati geçmemesi, hızla ekimin yapılması gerekiyor.

DR. AYTUĞ KOLANKAYA: Yaptığınız iş müthiş bir el becerisini gerektiriyor değil mi?

DR. ÖZGÜR NALBANT: Teknik ne kadar gelişirse gelişsin, en iyi cihazları kullanalım, her şey uygulamayı yapan da bitiyor. Yani bu işi yapan kişinin el yeteneği önemlidir. Saç ekiminin en iyi şekilde yapılıp sonuç alınmasıdır. Şöyle anlatayım: Birisine baktığınızda ona saç uygulaması yapıldığını kolayca anlayabilirsiniz. Buna neden uygulayı yapan kişinin resim yeteneğinin fazla olmamasıdır. Doktor olmayan kişilerce saç ekiminin yapılıyor olmasıdır. Anatomiyi bilen kişinin saçın kaşla birleştirilmeyeceğini biliyor olması gerekir. Bizden saçın alına doğru indirilebildiğince indirilmesi isteniyor.

ic-6

KAŞ EKİMİ YAPILIYOR MU?

DR. AYTUĞ KOLANKAYA: Bir kadın konuğumuz kaş dökülmesinden şikayet etti. Kadınlarda kaş ekimi var mı?

DR. ÖZGÜR NALBANT: Erkeklerde daha çok saç, sakal ve bıyık ekimi talebi karşımıza çıkıyor. Bayanlarda tabiki kaş ekimi yapılabiliyor. Aynı mantıkla uygulama yapılıyor. Kaşa uygun saç telleri yine ense tarafından alınarak uygulama yapılabiliyor.

GÖĞSÜNE KIL EKTİRMEYE GELEN OLUYOR MU?

DR. AYTUĞ KOLANKAYA: Erkeklerden göğsüne ektirmek için gelen var mı?

DR. ÖZGÜR NALBANT: Yok, yok… Tersine göğsünden alınıp saç ekiminde kullanılabileceğini söyleyen oluyor.

DR. AYTUĞ KOLANKAYA: Onu da saç olarak ekebiliyor musunuz?

DR: ÖZGÜR NALBANT: Evet… Teorik olarak mümkün. Göğüs bölgesinden de teller alınarak uygulama yapılabilir. Ancak geç uzaması, saçla bire bir özellik taşımaması bizim tercihimiz değil.

DR. AYTUĞ KOLANKAYA: Bacaklarımızda da kıllar var. Onlar da saç olarak ekilebilir mi?

DR. ÖZGÜR NALBANT: Teorik olarak vücudumuzdaki herhangi bir kıl başka bir bölgeye taşınabilir. Ama mantığımızdan uzaklaşmamak gerekir. Bir tıp adamı olarak ensesinde yeterince saç teli olmayan birisine ekip yapılmaması gerektiğini düşünüyorum ben.

ic-2

TİCARİ KAYGIYLA SAÇ EKİMİ YAPILMAMALI

DR. AYTUĞ KOLANKAYA: Doğru yer ensedeki kıllardır. Onun dışındakilerle uğraşılmamalı mı diyorsunuz?

DR. ÖZGÜR NALBANT: Doğru yer donörün ense bölgesidir. Orada yeterli saç teli yoksa diğer bölgelerden alınan kökler düşünülebilir. Ancak bu durumlarda bile kişiye saç ekimi yapılamayacağı, bunun gerekçesinin de greftlerin alınacağı bölgede yeterli saç teli bulunmaması olduğu anlatılmalıdır. Ticari kaygıyla ve para kazanmak için saç ekimi yapılırsa kötü sonuçlar karşımıza çıkabilir.

PROGRAM KONUĞU: 28 yaşında oğlum var. Saçlarında dökülülüyor. Saç ektirmek istiyor, fakat tereddütleri var. Seyrelen bölgelere saç ekimi yapılabilir mi?

DR. ÖZGÜR NALBANT: Saç dökülmesinin en önemli sebebi genetiktir. Dökülmenin devam ettiği dönemdesaç ekimi yapılmasını önermiyoruz. Dökülme sona ermeli, bölge tamamen belirginleşmelidir.Bunu şunun için söylüyorum. Şimdi de ekim yaparsınız ama dökülme devam ettiğinden bir süre sonra yeni bir açılma ortaya çıkacaktır. Bizim ektiğimiz saçlar duracak, diğerleri dökülmüş olacak. Ortaya son derece komik bir görüntü çıkar. Bunun yaşanmaması için kişiye dökülmenin tamamlanmasını beklemesi söylenmelidir.

ic-7

DÖKÜLME GENETİK Mİ HASTALIKTAN MI ÖNCE ONA BAKILIYOR

DR. AYTUĞ KOLANKAYA: Doğru ve dürüst iş yapacağım diye onu da bunu da anlatmalıyız diyorsunuz. İşlerinizin kesat gitmesi pahasına… Ama işin önemli tarafı da, etik olanı da bu.Saç ekimi yapılacaksa, dökülmenin oturmuş olması lazım. Buna nasıl karar veriyoruz?

DR. ÖZGÜR NALBANT: Önce dökülmenin genetik olup olmadığına bakıyoruz. Genetik olmadığını, dökülmenin hastalıktan kaynaklandığını düşünüyorsak sebebini araştırıyoruz. Trioid hastalığı, B-12 eksikliği, demir eksikliği anemisi, yanlış kullandığı ürünler yol açmış olabilir. Önce bunları araştırıp problemi gidermeye çalışıyoruz. Bu aşama bittikten sonra saç ekimi yapabiliriz.

DR. AYTUĞ KOLANKAYA: Saç ekimini yaptınız, hayata dönüş nasıl oluyor?

DR. ÖZGÜR NALBANT: Saç ekimi yapılan kişiye “ertesi gün işinize dönebilirsiniz” deniliyor. Hayır böyle değil. Toplu iğne başı gibi bile olsa 4 bin tane delik düşünün. Bu da 4 bin kanama demek toplu iğne başı kadar da olsa. Bu görüntüyle işe gittiğinizde size bakış normal olmayacaktır doğal olarak. Engeksiyon risklerine karşı önlemlere tabiki alınıyor ama kişinin 3-4 gün sosyal hayattan uzak durması gerekir.

ic-4

HAYATA DÖNÜŞ NE ZAMAN?

DR. AYTUĞ KOLANKAYA: İşin ağrısı acısı nasıl?

DR. ÖZGÜR NALBANT: İşlem lokal anesteziyle yapılıyor. Önce köklerin alınacağı yer uyuşturuluyor. Donör alanından saç telleri alınırken bir şey hissetmiyorsunuz. Anestezinin etkisi geçtiğinde de çok rahatlıkla ağrı kesiciler kullanılıyor. Bugüne kadar saç ekimi uygulaması yaptığım hiçbir hastamdan şikayet almadım.

DR. AYTUĞ KOLANKAYA: Neden saç telleri iki kulak arasından, yani ense bölgesinden alınıyor?

DR. ÖZGÜR NALBANT: En önemli nedeni o bölgedeki saçlar genetik olarak dökülmemeye kodlanmıştır. İkincisi androjen, erkeklik hormonunun reseptörleri bu bölgelerde saçları dirençli hale getiriyor. Dolayısıyla dirençli saçları nereye nakledersek edelim dökülmüyor. Dökülmeyeceğine de yüzde 99 garanti veriyoruz.

ic-5

DR. AYTUĞ KOLANKAYA: Saçlar seyreldi. Ama ben istiyorum ki gür olsun. Bu durumda aralara ekim yapıyor musunuz?

DR. ÖZGÜR NALBANT: Kritik noktamız şu: Yüzde 50 ve üzerinde bir dökülmenin gerçekleşme gerekir. Sağlıklı saçlara zarar verilmemesi için de cildi görmeliyiz. Altın kuralımız sağlıklı olana zar vermemektir. Eğer kişi ekim için diretiyorsa, ona sağlıklı saçlarının zarar görebileceğini anlatmalıyız. Bu bizim işlerimizi kesatlaştırmak anlamına gelir ama biz doğruyu söylemek zorundayız.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı