REKLAMI GEÇ

Süper kadın sendromu nedir?

Süper kadın sendromu nedir?

Özgüven seviyesi, sınırı geçiyor, her işin üstesinden gelme çabası ‘herşeyi ben bilirim”e kadar geliyor. Erkeklerin ‘ben merkezli kadın’ fobisinin aslında bir sendrom olduğunu biliyor muydunuz? İşte Empeti Danışmanlık Merkezi’nden Tuncer’in “Süper kadın sendromu tanımı”

/ DENİZLİHABER / 30 Ekim 2012 Salı, 14:51

Empati Danışmanlık’tan Psikolojik Danışman Kemal Tuncer bu kez, kadınlar arasında “süper kadın” olarak tanımlanan sendromu masaya yatırıyor. Üstün yetenekli, her işin üstesinden gelen, birçok konuda fikri olan kadınlar, bir sendrom mu yaşıyor?

Tuncer’e göre söz konusu özelliklere sahip kadınların belli bir sınırın ötesine geçmesi, sendromun belirtileri. Bireysel ve sosyal oluş dengesinde, özellikle günümüz kadınlarının, ağırlıklı olarak çalışma hayatında üstlendikleri roller, karşılaştıkları zorluklar kadında bu sendroma yol açıyor. Tuncer eş, anne, kadın, iş kadını gibi rollerin bir arada üstlenilmesinin, zaman zaman karışıklığa yol açtığının altını çiziyor.

Aynı anda iyi bir eş, iyi bir anne, iyi bir ev hanımı, başarılı bir iş kadını ve öz bakımı yerinde olan kadınlarda görülen bu durumu Tuncer, “Sağlıklı bir birey olma durumuyla karşı karşıya kalan kadın daralmaya, bunalmaya ve basılmaya uğramakta ve bu pozisyonlar arasında sıkışmaktadır” şeklinde yorumluyor.

Sendrom içindeki kadınlar aile içi iletişimlerde sorun yaşayabilir
Tuncer, böyle bir sıkışmışlığa ve daralmaya uğrayan kişiye gerginlik, huzursuzluk, mutsuzluk, umutsuzluk, sıkıntı ve depresyon hallerinin eşlik etmesi, buna bağlı olarak, kendisini başarısız, beceriksiz, yetersiz veya beğenilmeyen ve arzulanmayan olarak algılayan kadının ilişkilerinde de aksamalar görülebileceğine dikkat çekti.

Tuncer, sendrom içindeki kadınların eş ilişkileri, aile ilişkileri ve arkadaş ilişkilerinin bozulabildiğini belirtirken, yemeğin zamanında hazır olmaması, ütünün düzgün yapılmamış olması ve çocuklara nasıl davranılması gerektiği gibi konular, eşler arasında çatışmaya ve problemlerin ortaya çıkmasına neden olduğunun altını çizdi.

Tuncer “Zaten sıkışmış olan ve benlik algısı, benlik saygısı ve özgüveni azalmış kadında, bu durum görece daha şiddetlenmiş olarak algılanmakta ve olan problemlerin de kıskacında daha çok kalmasına neden olabilmektedir. Bu durumdaki kadınlar tedavi için baş vurduklarında, genellikle kendilerine vakit ayıramadıklarından, anlaşılmadıklarından ve kendilerini yalnız hissettiklerinden şikayet etmektedirler” diye konuştu.

Tuncer, kadınların karşılaştıkları “süper kadın sendromu” karşısında bir uzmandan yardım almalarını, gerekirse çift olarak veya aile ile birlikte terapatik müdahale görmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Tuncer “Bu dönemi daha rahat geçirmelerine ve karışmış olan rolleri ve pozisyonlarını tayin ederek, ilişkilerini düzenlemelerine, daha rahat, mutlu, huzurlu ve coşkulu yaşamalarına yardımcı olabilmektedir. Destek ve stres kaynakları arasındaki, bozulmuş olan dengenin yeniden tanzim edilmesinin iyileştirici etkileri göz ardı edilmemelidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı