REKLAMI GEÇ

Tedavi edilmeyen hasta veremi 10-15 kişiye bulaştırır

Tedavi edilmeyen hasta veremi 10-15 kişiye bulaştırır

Denizli Verem Savaş Dispanseri’nde görevli Dr. Yasemin Erdoğan, tedavi edilmeyen her hastanın yılda 10-15 kişiye verem hastalığı mikrobunu bulaştırdığını belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Ocak 2016 Cuma, 12:20

Denizli Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, 68. Verem Savaşı ve Propaganda Haftası dolayısıyla ortaokul öğrencilerine yönelik sağlık eğitim toplantısı düzenledi. Sevil Kaynak Ortaokulu’nda verilen eğitime Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Bilsen Özen, Verem Savaş Dispanseri’nden Dr. Yasemin Erdoğan, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

denizli-kadin-meclisi-ic

Kadın Meclisi Başkanı Özen, verem hastalığına dikkat çekmek için böyle bir etkinlik düzenlediklerini, toplum için tehlike arz eden verem hastalığı ile ilgili olarak öğrencileri bilgilendirdiklerini söyledi.

Dr. Yasemin Erdoğan ise, verem hastalığını belirtileri, bulaşma yolları, nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilgiler verdi. Dr. Erdoğan, “Verem, çok değişik klinik görünümlere sahip bir enfeksiyondur. Uzun sürede çoğalır, kültürde 2 ile 6 haftada üreyen ve oksijenli ortamda yaşayan bir basildir. Basiller çoğunlukla akciğerlerde hastalık oluşturmalarına rağmen kemikler, eklemler, beyin, böbrekler, sindirim sistemi, omurga gibi organ ve sistemleri de etkileyebilmektedir” dedi.

Tüberkülozun toplumsal açıdan önemli bir hastalık olduğuna dikkati çeken Dr. Erdoğan, “Tedavi edilmeyen her hasta, yılda 10 ila 15 kişiye hastalığını bulaştırır. Basil kaynağı ile karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve havalanması bulaşmada önemlidir. Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi gibi genel yakınmaların yanında öksürük, balgam, kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı gibi akciğer yakınmaları da vardır. İki üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir. Veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı