REKLAMI GEÇ

Teknoloji boyun eğdirdi

Teknoloji boyun eğdirdi

Denizli Devlet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Doğan, boyunda en sık rastlanan problemlerden birisinin boyun düzleşmesi olduğunu, bunun da gelişen teknolojiye bağlı öne doğru çalışmaktan kaynaklandığını belirti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Nisan 2016 Pazartesi, 13:09

Op. Dr. Özgür Doğan, teknolojinin hızla ilerlemesi ve kullanımının artması ile birlikte boynun öne eğiliminin arttığını, bu durumun boyun düzleşmesi ve fıtıkla ilgili şikayetleri artırdığını ifade etti. Daha önceleri en sık görülen omurga hastalıklarının bel ağrıları ve bel ile ilgili kireçlenmeler, fıtıklar ve bel kaymaları olduğuna işaret eden Dr. Doğan, şöyle konuştu:

“Ama artan teknoloji bizim boynumuzu öne doğru eğdi. Masa başında çalışan insanların bilgisayar ile gençlerimizin özellikle sınav dönemlerinde başlarını öne doğru eğerek, uzun süre ders çalışmaları ile boyun düzleşmesinin toplumda görülme oranı da giderek arttı. Toplumun yüzde 70’inde şu an kullanılmakta olan akıllı telefonlar nedeniyle de öne eğilmeler arttı. Kısacası maalesef teknoloji boynumuzu öne doğru eğdi ve bu bizim boynumuzda düzleşmeye neden oldu.”

BOYUN DÜZLEŞMESİNDE ERKEN TANI ÖNEMLİ
Boyun düzleşmesinin en önemli belirtilerinin kronik ağrılar ve boyun hareketlerinde zorluklar olduğunu kaydeden Dr. Doğan, “Boyun düzleşmesi, beyin cerrahisi polikliniğine boyun ağrısı şikayetiyle gelen hastaların yüzde 70’inde saptanan bir olgu. Bu yüzde 70, hastanın bazılarında boyun düzleşmesi ilerleyerek boyun fıtığına dönüşmüş olabilmektedir. Hatta bu fıtıklar sinire baskı yapmaktadır. Boyun düzleşmesi bizim için çok önemli bir fırsat. Çünkü boyun düzleşmesi safhasında yakalanan hastalar, bu rahatsızlık ilerleyip boyun fıtığı durumuna dönüşmeden yapacakları fizik tedavi egzersizleri ile kullanacakları ağrı kesici ve kas gevşeticileri ile toparlayabileceklerdir. Daha fıtık başlamadan erken tanıları sayesinde kurtulabileceklerdir” dedi. denizli-saglik-teknoloji-boyun-egdirdi-1
BOYUN DÜZLEŞMESİNE KARŞI ALINACAK TEDBİRLER
Dr. Özgür Doğan, boyun düzleşmesinden korunabilmek için yapılması gerekenleri anlatırken de “Masa başında dik oturmak, kullanılan monitörün üst kenarını kaş hizanıza gelecek şekilde ayarlamak. Bel kavisini destekleyen ortopedik yastıkla oturmak, ortopedik boyun yastığıyla uyumak. Oturmaya sık sık ara vererek boyun ve bele yönelik özel egzersizler uygulamak, öne eğilmiş pozisyonda uzun süre kalmamak, sık sık doğrulmak. Ağırlık kaldırırken doğru kaldırma tekniğini kullanmak uyulması gereken temel kurallardır. Yüzme, yürüyüş, bisiklet, kas gücünü ve dayanıklılığı artırmaya yönelik en faydalı sportif aktivitelerdir. Ayrıca mümkün olduğu ölçüde stresten kaçınmak da hastalıktan korunmanın en etkili yollarından biridir” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı