REKLAMI GEÇ

Toplum Sağlığı Merkezi’nde okullara bit uyarısı

Toplum Sağlığı Merkezi’nde okullara bit uyarısı

Okul çağındaki çocukların kabusu olan bitlenmeye karşı Toplum Sağlığı Merkezi harekete geçti. Tüm okullara uyarı yazısı gönderen Toplum Sağlığı Merkezi uzmanları, salgın yaşanmaması için önlem alınmasını istedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Ekim 2019 Pazar, 17:03

Okul çağında çocukların en büyük kabuslarından biridir bit. Öğrencinin kendi temizliği ve hijyeninin yeterli olmadığı bit konusunda net bir şekilde görülür. Özellikle kalabalık sınıflı okullarda öğrencilerin başına dert açan bit ile ilgili Toplum Sağlığı Merkezi bir yazı ile tüm okulları uyardı.

Okul yönetimlerine gönderilen uyarı yazısında riskli dönemi girildiği ve eğitim kurumlarında öğrencilerin bit sorunu yaşamaması için gerekli önlemlerin alınması ve çocukların bilgilendirilmesi istendi.

Merkezefendi İlçe Sağlık Müdürü Uz. Dr. Mine Solakoğlu da bit, etkileri ve kurtulma yollarına ilişkin açıklama yaptı.

BİTLENME NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ
Bitlenmenin herkeste ve her yaşta oluşabilen, bulaşıcı kaynağı insan olan bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Solakoğlu, bitin insan vücuduna yapışarak emdiği kan ile yaşamını sürdüren, üreyen gri renkli Pedikülozis Kapitis isimli bir tür parazit olduğunu söyledi.

Dr. Solakoğlu, “İnsanda, tüm kanatlı hayvanlarda, memeliler ve kemirgen hayvanların hepsinde yaşar. Yumurtayla (sirke) çoğalırlar, larva ve erişkin haliyle bulaşıcıdır. İnsanlarda yerleşim yerine göre; ‘baş biti’, ‘vücut biti’ ve ‘kasık biti’ olarak üçe ayrılmaktadır. Bunlardan okul çağı çocuklarında ve yuvalarda en sık görüleni baş bitidir. Özellikle 3-10 yaş grubu kız çocuklarında daha sık görülen bit, saçtan saça, ortak kullanılan eşyalarıyla, direkt ya da dolaylı yollarla bulaşmaktadır. Bitlenmede ilk olarak yumurtalar bulaşarak, saç kılına yapışır ve kepek gibi görünür. Saçtan kolaylıkla ayrılmayıp, saçlı deride şiddetli kaşınmalara neden olur. Daha sonra da sulanarak egzama benzeri pis kokulu, kötü görüntülü bir tabloya dönüşür. Ense bölgesindeki kaşınma biti, baş bitlenmesi için uyarıcı olmalıdır. Çıplak gözle muayenede çoğu kez ‘sirke’ denilen bit yumurtalarını görmek mümkündür. Bu yumurtalar zaman içinde ‘larva’, sonra da erişkin bit haline gelirler” dedi.

BİTTEN KORUNMANIN YOLLARI
Bitten korunmak için özellikle okul, yurt ve askerlik gibi diğer insanlarla iç içe yaşanılan ortamlarda hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Merkezefendi İlçe Sağlık Müdürü Uz. Dr. Mine Solakoğlu, şüpheli bulaşma yollarının yok edilmesi gerektiğini kaydetti.

Dr. Solakoğlu, “Kalabalık ortamlarda vakit geçiren çocuklara öğretmenler veya aileler tarafından periyodik muayeneler yapılmalıdır. Çocukların saçları düzenli olarak yıkanmalı ve vücut bakımlarına özen gösterilmelidir. Öğrenciler bit tehlikesine karşı uyarılmalı, kişisel temizliklerine dikkat etmeleri gerektiği uygun bir dille anlatılmalıdır. Tedavi ve bitten korunma konularında zaman kaybedilmeden uzman yardımı alınmalıdır. Aksi halde büyük bit salgınları oluşabilir. Okulda salgından etkilenen herkesin aynı anda tedaviye başlaması çok önemlidir. Böyle bir çabayla, salgının kolayca önüne geçilebilecektir. Evde veya okulda bir kişide bit tespit edildiğinde herkesin kontrol edilmesi şarttır. Bitlerin tedavisi değişik kimyasal içerikleri haricen kullanılan ilaçlarla yapılır. Bit kontrolü ve bitten arınmada sık dişli özel taraklar da kullanılır. Yumurtalar da bir süre sonra canlı bitler haline geleceği için, tedavinin her iki basamağı da eşit derecede önemlidir. Bit yumurtaları mekanik olarak o bölgeden uzaklaştırılmalıdır. Çocuğun eşyaları, taraklar, fırçalar, havlular, yastık çarşaf gibi eşyalar temizlenmeli ve havalandırılmalıdır. Çünkü bit insan vücudu dışında bir süre sonra varlığını sürdüremez. Çocuğunuz bitlendiği takdirde basit birkaç önlem alarak bu rahatsızlıktan kurtulmasını sağlamak mümkündür” dedi.

ÇOCUĞUN SAÇINI KESMEK ÇÖZÜM DEĞİL
Genellikle tek doz tedavi uygulandıktan sonra bitin bulaşma riskinin hızla azaldığını dile getiren Dr. Solakoğlu, “Çocuk okuluna ve yuvaya geri dönebilir. Ancak kaşıntı, tedavi sonrası 2 hafta kadar devam edebilir, bu hastalığın devam ettiği anlamına gelmez. Saçlı deride tedavi sonrası kalan ölü sirkelerin de bulaşıcı özelliği yoktur. Kozmetik açıdan ve yanlış tanılara neden olmaması için temizlenmesi gerekir. Bitten kurtulmak için çocukların saçlarını kestirmek doğru değildir. Çünkü bitlerden kurtulabilmek için saçların kısa olmasına gerek yoktur. Tek fark, kısa saçta tüm bu temizlik işlemlerinin daha kolay yapılabilmesidir. Bu nedenle, çocuğunuzun saçını eğer kendisi istemiyorsa kestirmenize gerek yoktur, bu durum çocuk üzerinde travma etkisi yaratabilir” dedi.

BİT TEDAVİSİ VE SİRKE TEMİZLİĞİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Tedavi sürecinde önce saç bitinin tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Merkezefendi İlçe Sağlık Müdürü Uz. Dr. Mine Solakoğlu, “Daha sonra eczanelerden uygun bir bit ilacı temin etmelisiniz. Bit ilacını prospektüsüne uygun şekilde kullanmadığınız takdirde bitlerin yeniden oluşmasını engelleyemezsiniz. Bit ilacını kullanmadan önce saçı mutlaka yağdan ve kirden temizlemeli ve yağlanmaya sebep olabilecek krem gibi ürünler kullanmamalıdır. Saç tamamen kurutulduktan sonra bit ilacını uygulanmalıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı