REKLAMI GEÇ

Toplum ve Ruh sağlığı için seferberlik başlatıldı

Toplum ve Ruh sağlığı için seferberlik başlatıldı

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü toplum ve ruh sağlığını geliştirmek için yeni bir proje başlattı. Proje kapsamında ruhsal problem yaşayan, anksiyete ya da depresyon olgusu gelişmekte olan vatandaşlara hızlı ve etkin bir şekilde ulaşabilmek ve rahatsızlık ilerlemeden tedaviye başlanabilmesi amaçlanıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Kasım 2019 Perşembe, 15:42

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Toplum ve Ruh Sağlığı anlamından yeni bir proje başlattı. Ruhsal problem yaşayan, anksiyete ya da depresyon olgusu gelişmekte olan vatandaşlara hızlı ve etkin bir şekilde ulaşabilmenin amaçlandığı projenin ilk aşamasında İl Sağlık Müdürlüğü, Pamukkale Üniversitesi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yetkililerinin katılımı ile toplantı yapıldı ve projenin kapsamı ve aşamaları planlandı.

EĞİTİM DÜZENLENDİ
Yapılan toplantının ardından iki grup halinde Denizli Devlet Hastanesi Konferans Salonu’nda İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk’ün de katılımı ile Müdürlüğe bağlı sağlık tesisleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Denizli Adliyesi, Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, D Tipi ve T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında görev yapan Psikolog, Psikiyatri Uzmanları ile Sosyal Hizmet uzmanlarına “İntihar Farkındalık konusunda Eğitici Eğitimi” düzenlendi.

TEHLİKELİ BİR HASTALIK
Pamukkale Üniversitesi Psikiyatri AD. Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Osman Özdel, Prof. Dr. Gülfizar Varma ve Dr. Bengü Yücens tarafından verilen eğitimlerde, Dünya’da her yıl 800 bin kişinin intihar nedeniyle hayatını kaybettiğine vurgu yapılarak erken evrede depresyon durumlarına dikkatli yaklaşmak gerektiği, depresyonun ciddi bir hastalık olduğu ve tedavi edilmezse intiharla sonuçlanabileceği üzerinde duruldu.

RUH SAĞLIĞINI GELİŞTİRMEK İÇİN SEFERBERLİK BAŞLATILDI
İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk proje ile ilgili son yıllarda artan ve dikkat çeken intihar vakalarından dolayı İl genelinde vatandaşlar üzerinde konu hakkında farkındalığı arttırmak ve ruhsal sorunlar yaşayan kişilere daha çok ve hızlı ulaşabilmek adına böyle bir proje başlattıklarını söyledi. Öztürk, “Bugün burada projemizin ilk hedefi olan eğitici eğitimini gerçekleştiriyoruz. Sonrasındaki hedefimiz, intihara eğilimli kişileri tanıyabilecek, direkt temas halinde olan ilgili aile hekimi, aile sağlığı elemanları, acil hekimleri, okullarda rehber öğretmenler, muhtarlar, işyeri hekimleri ve müftülere yönelik eğitimler gerçekleştirmek” dedi.

BİRİMLER OLUŞTURULACAK
Diğer taraftan konu hakkındaki eğitimler sonucunda olası bir depresyon, anksiyete durumu yaşayan intihara eğilimli kişilerin hızlı ve özenli bir şekilde Psikolog ve Psikiyatri Uzmanlarına yönlendirilmesini sağlamak istediklerini de dile getiren Öztürk, proje için 2 Sağlıklı Hayat merkezinde birim oluşturulacağını ve bu şekilde kişiler ile ilk temasta bulunacağı öngörülen eğitim verilmiş kişilerce tespit edilen olası bir vaka buraya yönlendirilerek ruhsal problem yaşayan kişinin Merkezde görevli Psikolog ile görüşmesi sağlanacağını kaydetti.

SEFERBERLİK BAŞLATILDI
Ayrıca Öztürk, “Psikolog tarafından gerekli görülen durumlarda kişinin ilgili kurumlarda Psikiyatri Uzmanına muayenesi için randevusu düzenlenecektir. Projemiz ile hem paydaş kurumlarda ilgili kişilerde, hem tedavi kısmında rol alan Psikolog, Psikiyatri uzmanlarında hem de toplumun genelinde ‘ruh sağlığını korumak ve erken evrede alınabilecek önlemler’ konusunda bir duyarlılık oluşturacağımıza inanıyorum. Kısacası İlimizde vatandaşlarımızın ruh sağlığını geliştirmek amacıyla tüm kurumlarımız ile bir seferberlik başlattık diyebiliriz. Bu anlamda projemize destek veren ilgili kurumlara ve bugün burada eğitim veren Pamukkale Üniversitesi’nden değerli Hocalarımıza teşekkür ederim” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı