REKLAMI GEÇ

Türkiye sigaraya 15 milyar ve 110 bin kurban veriyor

Türkiye sigaraya 15 milyar ve 110 bin kurban veriyor

Denizli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Öztürk, sigara yüzünden Türkiye’de yılda 110 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 25 milyon aktif içicinin sigaraya günde 40 milyon, yılda ise 15 milyar dolar ödediğini, bu rakamın Sağlık Bakanlığı’nın Bütçesinin beş katı olduğunu açıkladı.

/ DENİZLİHABER / 20 Kasım 2012 Salı, 14:48

Denizli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Öztürk, sigara kullanan tüm Denizli halkını Sigara Bırakma Merkezi’nde tedavi olmaya davet ederek, sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolunun sigarayı tamamen bırakmak olduğunu belirtti.

DÜNYADA 5 MİLYON TÜRKİYE’DE 110 BİN KİŞİ ÖLÜYOR
20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Uz. Dr. Berna Öztürk, dünyada her yıl 5 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle, Türkiye’de ise her yıl 110 bin kişinin sigara yüzünden yaşamını yitirdiğini söyledi.

15 MİLYAR DOLARI HAVAYA ÜFLÜYORUZ
Uz. Dr. Berna Öztürk “Dünya genelinde erkeklerin yüzde 47,5’i kadınların yüzde 10,3’ü sigara içiyor. Yani dünyada 1 milyardan fazla kişi sigara içmektedir. Her yıl dünyada 5 milyon kişi sigara içtiği için ve 1 milyon kişi de sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Türkiye’de ise 24-25 milyon kişi, yani erkeklerin yüzde 43,5 kadınların yüzde 16’sı sigara içmektedir. Ülkemizde sigara içen 25 milyon kişi günde 40 milyon dolar, yılda ise 15 milyar dolar sigaraya para harcıyor. Ayrıca sigara nedeniyle gelişen hastalıklar nedeniyle de 3 milyar dolar yıllık sağlık harcamaları tutuyor. Toplamda harcanan 18 milyar dolar sağlık bakanlığının bütçesinin tam 6 katıdır. Bu durum olayın çok ciddi bir durum olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.

KALP KRİZİ – KOAH – ASTIM RİSKİ FAZLA
Sigaranın zararlarının saymak ile bitmediğini belirten Uz. Dr. Öztürk “Akciğer kanseri ve amfizeme bağlı ölümlerin yüzde 90’ı sigaraya bağlıdır. Sigara akciğer dokusunun ve havayollarının harap olmasına sebep olur. Kalp ritmini hızlandıran sigara, kırmızı kan hücrelerine yüksek oranda karbonmonoksit bağlanmasına sebep olarak dokulara oksijen gitmesini engelliyor ve vücuttaki damar duvarlarının zarar görmesine neden oluyor. Ve kalp krizi, inme ve bacak kangreni riskini arttırıyor. Ayrıca ağız, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, prostat ve rahim ağzı kanserleri, sigara içenlerde daha fazla görülür. Sigara, sık sık üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, kronik bronşit ve KOAH’a sebep olur. Sigaranın cilt üzerinde de zararlı etkileri vardır. Cilt kuruluğuna neden olur, kırışıklıkları artırır, saçların dökülmesine sebep olur. Akciğer kanseri kadınlarda nedeni sigara olan ölümlerin en başında gelmektedir. Sigara içen kadınlarda rahim ağzı kanseri ve osteoporoz gelişme riski sigara içmeyen kadınlara oranla daha fazladır. Sigara içen erkeklerde iktidarsızlık; kadınlarda ise düşük yapma, erken doğum, ölü doğum, doğuştan sakatlık ve düşük ağırlıklı bebek doğurma riski artar. Sigara içmeyip sigara dumanına maruz kalanlarda da benzer sağlık problemleri ortaya çıkar. Özellikle küçük çocuklarda akciğer gelişimi zarar görür, astım olma riski artar” dedi.

SİGARA İÇME ORANINDA YÜZDE 5 DÜŞÜŞ VAR
Uz. Dr. Berna Öztürk, Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı araştırmalara göre, 2008 yılından bu yıla kadar sigara içme oranında yaklaşık yüzde 5 oranında bir düşüş gözlendiğini belirterek, bunun son derece olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Öztürk “Yüzde 5 oranındaki bu düşüş Sağlık Bakanlığı’nın sigarayla ve sigarayı bırakmayla ilgili yürüttüğü kampanyaların ne kadar önemli olduğunun göstergelerinden biri. Biz de bugün dolayısıyla sağlığımızı ölümcül boyutta olumsuz etkileyen sigarayı bırakmak isteyen herkesi hastanemizde ki Sigara Bırakma Merkezi’ne davet ediyoruz. Bu Merkez, Psikiyatri, Göğüs Hastalıkları Uzmanları ve Psikologlardan oluşan ciddi bir kadroyla Denizli halkına hizmet vermektedir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı