REKLAMI GEÇ

Ücretsiz kan şekeri ölçümüne ilgi büyük

Ücretsiz kan şekeri ölçümüne ilgi büyük

Denizli Devlet Hastanesi 14-21 Kasım tarihleri arasında kutlanan Diyabet Haftası dolayısıyla Forum Çamlık’ta ücretsiz kan şekeri ölçümü yaptı.

/ DENİZLİHABER / 17 Kasım 2009 Salı, 18:38

Denizli Devlet Hastanesi’nin Denizli Belediyesi, Forum Çamlık ve Bilim İlaç işbirliğiyle Forum Çamlık’ta açtığı stant büyük ilgi gördü. ‘Bir damla sizi şekerden korur’ sloganıyla açılan stantta, 3 saatte 150 erkek, 150 kadın olmak üzere toplam 300 kişinin kan şekeri ve bel kalınlığı ölçüldü, kilo kontrolü yapıldı. Stantta görevli hemşire, diyetisyen ve sağlık çalışanları, vatandaşlara diyabet hastalığı hakkında broşürler verdi. Ölçüm sonrası kadınların yüzde 44.6’sının bel çevresi, yüzde 16.6’sının kan şekeri normal değerlerin üzerinde çıkarken, erkeklerin yüzde 52.6’sının bel çevresi, yüzde 13.3’ünün ise kan şekeri normal değerlerin üzerinde çıktı. Ölçüm değerleri yüksek çıkan hastalara, gerekli tedavinin başlanması için Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Poliklinikleri’ne yönlendirildi.

Stantta bir tarafta kan şekeri ölçümleri yapılırken diğer tarafta Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Semin Melahat Fenkci “Diyabet ve Denizli” konulu bir söyleşi ile diyabet hastalığı hakkında bilgi verdi. Vatandaşlardan gelen soruları da cevaplayan Fenkçi, diyabet hastalığının önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek şunları söyledi: “45 yaşından itibaren beden kitlesi 25 kg/m²’nin üstünde olanların 3 yılda bir diyabet taraması yaptırılmasının gereklidir. Ancak obez veya kilolu olanlar, birinci dereceden akrabalarında diyabet olanlar, gebelik diyabeti bulunanlar veya iri bebek doğuranlar, düşük doğum ağırlığında doğanlar, hipertansiyon, lipid bozukluklar, polikistik over sendromu, koroner arter hastalığı bozulmuş açlık glukozu ve glukoz toleransı olanlar, sedanter yaşam sürenler, psikolojik ilaç alan olgular diyabet riski taşımaktadır ve daha sık araştırılmalıdır. Ayrıca bel çevresi kadında 88 cm, erkekte 102 cm olanlar da diyabet riskini taşıyanlar arasında yer alır.”

Standı ziyaret eden Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ramazan Canural, açılan stant ile Denizli halkını diyabet konusunda bilinçlendirerek farkındalık yaratmayı hedeflediklerini dile getirdi. Diyabet hastalığının tüm organları etkileyen sistemik bir hastalık olduğunu kaydeden Canural, hastalığın tedavisinin kişisel çaba ile kontrol altına alınabileceğini ifade etti. Canural, ayrıca hastane bünyesinde Sağlıklı Yaşam Okulu ile diyabet hastalarının her konuda bilgilendirildiğini hatırlatarak Denizli halkını diyabet konusunda bilinçli olmaya davet etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı