REKLAMI GEÇ

Uzmandan ‘Bilinçlenin’ uyarısı

Uzmandan ‘Bilinçlenin’ uyarısı

Kırım Kongo Kanamı Ateşi hastalığına, Denizli’de henüz rastlanmadığını, ancak kene ısırmalarına karşı yine de dikkatli olunması gerektiğini belirten Cenger, bilinçli olmanın herhangi bir riskle karşılaşıldığında olası tehlikeleri önleyebileceğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 29 Haziran 2009 Pazartesi, 18:16

Denizli Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya Hırçın Cenger, kene ısırması sonucu oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hakkında bilgi verdi.
Cenger şöyle konuştu: “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan nairovirüs grubundan bir virüsle oluşan ateş, cilt içi ve diğer vücut alanlarında kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur. Bu hastalık virüsü taşıyan kenelerin ısırması ile enfekte hayvanların kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu, hasta kişilerin kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu bulaşabilir. Kızarıklık, baş ağrısı, halsizlik, kanama pıhtılaşma mekanizmalarının bozulması sonucu; yüz ve göğüste kırmızı döküntüler ve gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan şeklinde belirtileri görülmektedir. Ölüm genellikle hastalığı ağır seyreden hastalarda, hastalığın 2. haftasında gerçekleşmektedir. İyileşme ise genellikle 10. günden sonra başlar, bazı vakalarda 4 haftaya kadar uzayabilmektedir” dedi. Cenger, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları, sağlık çalışanları, kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanların risk altında olduğunu belirtti.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya Hırçın Cenger, çıkarılan kenenin öldürülmeden alkol içinde tespit edilmesi, vücut üzerindeki kenelerin öldürülmemesi ve patlatılmaması, keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine sigara basmak, kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmaması, risk oluşturan insanların veya hayvanların kanlarına korunmasız temas edilmemesi konularında uyarıda bulundu.Hayvan sahiplerinin ise hayvanlarını kenelere karşı akarisitlerle ilaçlaması gerektiğini kaydeden Cenger, hayvan barınaklarının kenelerin yaşamasına imkân vermeyecek şekilde yapılması, barınaklarda oluşan çatlak ve yarıkların tamir edilerek badana yapılmasının riskleri azaltacağını söyledi.
Uz. Dr. Derya Hırçın Cenger, “KKKA insandan insana da bulaşabilmektedir. Bu nedenle risk taşıyan hastalarla temastan kaçınılmalı, zorunlu olarak temasta bulunanlar ise mutlaka gerekli tedbirleri almalıdır. Hastalığın şu anda kesin bir tedavisi ve aşısı bulunmamaktadır. Ancak hastaya verilen destek tedavisi hayati bir önem arz etmektedir” dedi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı