REKLAMI GEÇ

Uzmandan kalp ağrısı çekenlere uyarı

Uzmandan kalp ağrısı çekenlere uyarı

DDH Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Öztürk, koroner kalp hastalığının belirtilerinin belirgin olduğunu ancak uzun süre şikayet olmaksızın sessiz seyredebilen bir hastalık olduğunu ifade ederek, hastalık hakkında bilgi verdi.

/ DENİZLİHABER / 28 Eylül 2009 Pazartesi, 17:31

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Öztürk, koroner kalp hastalığı hakkında bilgi verdi.

Koroner kalp hastalığının, Türkiye’de en sık görülen ölüm sebepleri arasında yer aldığını söyleyen Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Öztürk, 40 yaşından sonra bu hastalığın saptanma olasılığının erkeklerde yüzde 49, kadınlarda yüzde 32 olduğunu söyledi. Kadınların yaşı artıkça koroner kalp hastalığının görülme olasılığının daha da arttığını belirten Dr. Mehmet Öztürk, hastalık hakkında şunları söyledi: “Kalbe kan ve oksijen sağlayan damarların artarak daralmasına koroner arter hastalığı denir. Genellikle yağlı bir maddenin oluşturduğu plaklar nedeniyle oluşur. Koroner arterler daraldıkça; kalbe giden kan azalır, hatta kesilebilir. Bu hastalık göğüs ağrısı, nefes darlığı, kalp krizi gibi belirtilere sebep olur. Koroner kalp hastalığının gelişme riskini artıran pek çok faktör vardır. Bunlar, ailede koroner kalp hastalığının varlığı, sigara, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol fiziksel aktivitenin azlığı, şişmanlık, menopoz, yaş, erkek cinsiyet koroner kalp hastalığının tetikleyici faktörleridir. Bu faktörlerin büyük bir kısmı düzeltilebilen risk faktörleridir” diye konuştu.

Koroner kalp hastalığının belirtilerinin belirgin olmakla birlikte uzun süre şikâyet olmaksızın sessiz seyredebilen bir hastalık olduğunu kaydeden Uzman Dr. Mehmet Öztürk, “Göğüs ağrısı koroner kalp hastalığının en sık belirtileridir. Ağrının şiddeti kişiye göre değişir. Tipik göğüs ağrısı, göğsün ortasında baskı veya sıkışma tarzında, eforla veya stresle ortaya çıkar, istirahatla azalır. Koroner kalp hastalığının diğer belirtileri nefes darlığı, sersemlik hissi, soğuk terleme ve bulantıdır. Kalp krizi bazen ilk belirtisi olabilir. Bu durumda göğüs ağrısı daha şiddetlidir, istirahatla geçmez, bulantı ve terleme eşlik edebilir. Koroner kalp hastalığının tespit etmeye yarayan pek çok tetkik vardır. Kesin teşhis varabilmek için genellikle birden fazla tetkike ihtiyaç duyulur. Bu tetkikler ekokardiyografi, egzersiz testi, eko kardiyogram, sintigrafi, koroner anjiyografi, çok kesitli bilgisayar tomografisi olabilir” dedi.

Koroner kalp hastalığının önlenebilir olduğuna vurgu yapan Uzman Dr. Mehmet Öztürk, hastalığın önlenmesi için kişisel çabanın önemine vurgu yaptı. Öztürk, “Yağ oranı düşük gıdalar tüketilip kolesterolünü düzenli olarak ölçtürülmeli, sebze ve meyve ağırlıklı düzenli yemek alışkanlığı edinilmeli, sigara içmemelidir. Günde yarım saatlik yürüyüş, kalp sağlığı, açısından oldukça faydalıdır. Tansiyonunu düzenli olarak ölçtürmek ve doktorun tavsiye ettiği sıralarda tutmak için öneriler uygulanmalıdır. Boya uygun kiloyu aşılmamalıdır. Stres ile baş etme yollarını öğrenilmelidir. Uzman doktor daha düzenli ziyaret edilmelidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı