REKLAMI GEÇ

Uzmanından felç uyarısı

Uzmanından felç uyarısı

Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uz. Dr. Mustafa Çam, en önemli sağlık sorunlarından biri olan felce (inme) dikkat çekti, korunma yolları ve tedavi yöntemlerine ilişkin önemli ipuçları verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Mart 2016 Salı, 13:54

Felcin ani gelişen, 24 saat ve daha uzun sürebilen, beyinde kısmi veya yaygın hasara neden olan, ölümlere varan sonuçları ortaya çıkarabilen bir hastalık olduğunu belirten Uz. Dr. Mustafa Çam, “ Beyin damar hastalıkları ve serebrovasküler hastalıklar beynin bir bölgesinin geçici veya kalıcı olarak iskemi ya da kanama nedeniyle etkilendiği ve beyni besleyen damarların patolojik bir süreç ile doğrudan tutulduğu tüm hastalıkları kapsar. Vücudun bir yarısının tümü veya bir bölümünde meydana gelen uyuşma ve güçsüzlük, yutma güçlüğü, konuşma, okuma ve anlama bozukluğu, baş dönmesi, gövdeyi dik tutamama, çift görme ve görme kaybı inmenin belirtileridir. Hastalar inme belirtilerinin farkına varsa bile şikâyetlerin kendiliğinden geçmesini beklemekte ve çoğunlukla acil servislere gecikerek ulaşmakta ve güncel tedavi yaklaşımlarından pek yararlanamamaktadır. Son yıllarda inmeden koruyucu yöntemlerin yanı sıra inme tekrarının önlenmesi ve özellikle inmeli hastaların akut dönemde tanı, tedavi ve bakımları açısından önemli ilerlemeler kaydedilmiştir ” dedi.

ETKEN KAN AKIŞININ KESİNTİYE UĞRAMASI
Felce yol açan etkenlerden en önemlisinin kan akımının kesintiye uğramasıyla beyni besleyen damarın tıkanması olduğunu anlatan Uz. Dr. Çam, “Beyne giden damarın tıkanmasıyla beyin dokusunun kan akımı kesintiye uğrar. Bunun sonucunda ani gelişen beyin doku kaybına bağlı bulgular ortaya çıkarak hızlı yerleşir. Bu bulgular 1 – 2 günde tam düzelme, kısmi düzelme, maluliyet ve ölüm olasılıklarını içeren geniş bir değişkenlik gösterir. Bu nedenle hızla başlamış beyin doku hasarını durdurmak ve bölgesel kan akımını tekrar sağlayarak mümkün olduğunca geri dönüşü sağlamak gerekir. Bu amaçla hastanın durumuna göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Son yıllarda bu tedavi yöntemleri ile geniş hasta topluluklarında önemli çalışmalar yapılmıştır” dedi.

HIZLI MÜDAHALE BAŞARIYI ARTIRIYOR
İnme geçiren ve uygulama koşulları uygun olan bir hastaya ilk 3-4,5 saat arasıNDA müdahale edildiğinde yüzde 50 başarı elde edildiğini açıklayan Nöroloji Uz. Dr. Mustafa Çam, Denizli Devlet Hastanesi İnme Merkezi’nde şu ana kadar inme tedavisi uygulanan 8 hastada iyileşme görüldüğünü belirtti.

Çam, “Denizli Devlet Hastanesi İnme Merkezi’nde uygulanan trombolitik tedavi yöntemiyle merkezimize başvuran 11 hastanın 8’inde iskemik inmenin yerleşmesi önlenerek kısmi veya tam düzelme sağlanmıştır. Bu tedavide süre çok önemli olmakla birlikte tek kriter değildir. Uygulamaya engel kriterler ekarte edilmeli ve yüksek riskli hastalara uygulanmamalıdır. İnme gelişimini önlemek amacıyla ikincil koruyucu tedavi yaklaşımlarına öncelik verilmelidir. Damarsal risk faktörleri belirlenmeli ve kontrol altına alınmalıdır. Hipertansiyon, hiperlipidemi, diyabet gibi değiştirilebilir risk faktörleri tedavi edilmeli, sigaradan uzak durulmalı ve obezite ile mücadele edilmelidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı