REKLAMI GEÇ

Uzmanından saç dökülmesi ve tedavi uyarısı: Kellik kader değil

Uzmanından saç dökülmesi ve tedavi uyarısı: Kellik kader değil

PAÜ Hastaneleri Dermatoloji AD.Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nida Gelincik Kaçar, saç dökülmesi ve tedavilerine ilişkin uyarılarda bulundu. Kaçar, kelliğin ilerlemeden bir uzmana başvurulması halinde tedavinin mümkün olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Kasım 2021 Salı, 13:57

Saç dökülmelerinin büyük bölümü kıl kökünün kalıcı harabiyete uğramadığı saç hastalıkları nedeniyle meydana geldiğini belirten Kaçar, “Bu grup ‘Skatrisyel olmayan saç dökülmeleri’ olarak adlandırılır. Erkek tipi saç dökülmesi, telogen effluvium, saç kıran bu gruptaki en sık hastalıklardır. Erkek tipi saç dökülmesi erkeklerde çok sık olsa da kadınlarda da ortaya çıkabilir” dedi.

Erkeklerde klinik olarak tepe bölgesinde kellik şeklinde oluştuğunu ve tanının kolay olduğunu ifade eden Nida Gelincik Kaçar, “Kadınlarda tam kellikle sonuçlanmaz ve sıklıkla ön saçlı deri çizgisi korunur. Kıl kökü giderek regrese olur, küçülür ve buna paralel giderek daha ince saç üretir, son dönemde artık hiç saç üretememeye başlar. Medikal tedaviler hastalık son döneme ilerlemeden ivedilikle başlanmalıdır” dedi.

Telojen efluviumda ise mekanizmanın farklı olduğunu anlatan Kaçar, “Saç yaşam döngüsünün üç fazı vardır: Aktif saç üretiminin ve büyümesinin olduğu anagen faz, saç dejenerasyonun başladığı katagen faz (saçların %10’undan azı) ve saçların döküldüğü telojen faz. Sağlıklı kişilerde saçların yaklaşık %90’ı anagen, %10’u katagen ve %5 ila %10’u telojen fazda olur. Telojen efluviumda saçların daha büyük bölümü telojen yani dökülme fazına geçer. Gebelik, stres, bazı vitamin eksikleri, farklı sistemik hastalıklar nedenler arasında sayılabilir. Saç hacminde azalma ve saçların özellikle ön taraf her iki yanda iyice azalması tipik özellikleridir” dedi.

Kıran, saç dökülmesine ilişkin açıklamasında şunları söyledi:

“Saç kıran akut, para gibi açılmaların olduğu yamalı bir saç dökülmesidir. Etiyoloji bilinmemektedir, ancak muhtemelen otoimmün olduğu düşünülmektedir. Hastalar tek bir atak geçirebilir veya remisyon ve nüks olabilir. Tüm saçlı deri ve hatta tüm vücut kılları da dökülebilir.

Kalıcı saç kaybına yol ‘skatrisyel alopesiler’de genellikle saçlı deride kızarıklık, atrofi, incelme, kıl diplerinde kepeklenme gibi bulgular eşlik eder.

Tanı için dökülme paterni, klinik bulgular, trikoskopik inceleme ve bazen biyopsi gereklidir. Tanı konulduktan sonra tedaviye hızlıca başlamakta fayda vardır. Çeşitli topikal ajanlar, vitamin ve/veya demir desteği, PRP (trombositten zengin plazma), mezoterapi, lazer gibi tedavi seçenekleri vardır. Altta yatan sistemik hastalık varsa bu hastalık tedavi edilmelidir. Skatrisyel alopesilerde hastalığa göre uygun sistemik tedavi de verilir.”

Yorumlar

BİLAL   -  Bağlantı 3 Kasım 2021, 09:55

BEĞENİRSE BAŞIMIN ÜSTÜNDE YERİ VAR BEĞENMESSE DÜŞER YERE AYAK ALTINDA SÜRÜNÜR ÇOKTA TIN YANİ ALLAHIN KILI İŞTE DÖKÜLSE NE YAZAR DÖKÜLMESE NE YAZAR

yusuf kenan kandemir   -  Bağlantı 2 Kasım 2021, 14:04

kellik ailede genetik ise ne yapsan çare yok dökülüyor .tedavilere boşuboşuna para vermeyin.
Kel olmak ayrıcalık ve prezentabl görünmektir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı