REKLAMI GEÇ

Uzmanlar uyarıyor. Havuz enfeksiyonlarına karşı dikkat

Uzmanlar uyarıyor. Havuz enfeksiyonlarına karşı dikkat

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi (PAÜ) Enfeksiyon AD. Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, özellikle yaz aylarında yüzme havuzlarından kaynaklanan riskler konusunda uyarılarda bulundu. Turgut, havuza girmeden önce yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlattı. Oluşabilecek enfeksiyonlara karşı dikkatli olunmasını istedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Temmuz 2021 Pazartesi, 16:59

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon AD. Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, yüzme havuzuna girecek vatandaşları oluşabilecek enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı uyardı.

Dr. Turgut, girilecek olan havuzun temizliğine özellikle koronavirüs dönemimde daha da dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Turgut, “Yaz mevsiminde havuz ve havuz sularının temizlenmesi ve dezenfekte edilmesiyle ilgili özellikle sıcakların artmasıyla birlikte önümüzdeki günlerde insan ve çevre sağlığını tehdit eden olayların yaşanması kaçınılmazdır.

Pandeminin yaşandığı bu dönemde koronavirüs yayılmasını da unutmamak gerekir. Kullanıcıların koronavirüse karşı bağışıklanmış olması istenmelidir. Mümkünse farklı alanlarda kullanımı sağlanmalıdır. Açık-kapalı havuzlar, aqua parklar, jakuziler, termal havuzlar vb. tüm eğlence amaçlı su kitlelerinde suyun görsel olarak temiz, berrak ve estetik görünümünü sağlamak ve kullananları bazı sağlık risklerine karşı korumak için, sürekli olarak fiziksel ve kimyasal bakım yapılarak temizlik sağlanmalıdır. Her yıl insanlar serinlemek için girdikleri havuz suyundan mikrop kaparak hastalanmaktadırlar. Havuz suyunun; çevreden, atmosferden, yüzenlerden kaynaklanan, organik-inorganik kirleticiler ve bakteri, mantar, virüs vb. hastalık yapan mikroorganizmalar ile kirlenmesini önlemek için, Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış dezenfektanlarla suyun sürekli olarak dezenfeksiyonu sağlanmalı ve kimyasal dengesi kontrol edilmelidir” diye konuştu.

Prof. Dr. Hüseyin Turgut, havuz suyu kaynaklı oluşabilecek sağlık sorunlarını sıraladı:

“Cryptosporidium, Giardia , Shigella , norovirüs ve E. coli O157: H7 gibi mikroorganizmaların sebep olduğu kusma-ishal gibi rahatsızlıklar,

Yüksek veya düşük pH’tan ya da sudaki organik kirliliklere bağlı kloraminin yükselmesinden kaynaklı ciltte ve gözlerde tahriş oluşması,

Solunum yolları enfeksiyonları,

Aşırı klor solunması sonucu solunum yollarında kimyasal tahriş,

Yüzücü kulağına (otitis externa olarak bilinen dış kulak kanalının bir enfeksiyonu) ve deri döküntüsüne ( dermatit ) neden olan Pseudomonas aeruginosa

Genital bölgede oluşan mantar gibi enfeksiyonlar.”

Turgut, yüzme havuzlarının sağlıklı olup olmadığını, fiziksel olarak, gözle ve duyularımızla anlayabileceğimizi belirtti.

Havuza giren kişilerin girmeden önce duşa girerek temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Turgut, “Havuzların sağlık açısından daha güvenli olması için havuza girenlerin uyması gereken kurallar vardır. Havuza girmeden önce mutlaka duş alınmalı, vücut temizliğine dikkat edilmelidir. Hasta olan kişilerin, özellikle ishal olanların ya da vücutta enfeksiyon olanların havuza girmeleri önlenmelidir. Havuz suyu yutulmamalıdır. Gözlerin mümkünse suyla teması önlenmelidir (yüzme gözlüklerinin kullanımı). Özellikle tuvalet sonrası temizlik kurallarına dikkat edilmeli, eller çok iyi yıkanmalıdır. Havuza yiyecekle girilmemelidir” diye konuştu.

Dr. Turgut açık yarası olan kişilerin özellikle yarası düzelene kadar havuza girmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı