“UZUN SÜRE BİLGİSAYAR BAŞINDA KALMAYIN”

Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Türkmen, uzun süre bilgisayar başında oturarak çalışmanın ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğine dikkat çekerek, uzun süre bilgisayar başında çalışan ya da uzun süre bilgisayar kullanan kişilere bazı uyarılarda bulundu.
/ DENİZLİHABER / 14 Eylül 2011 Çarşamba, 16:32
Teknolojinin gelişmesi ile iş yerinde, ofiste ve evde bilgisayar kullanımının artarak yaygınlaşmasının, kas iskelet sistemi hastalıklarında da büyük artışa yol açtığını belirten Uz. Dr. M. Beşir Türkmen “Özellikle ofis çalışanları arasında en fazla görülen sağlık sorunlarından biri sırt ağrılarıdır. En sık gözlemlenen sırt ağrısı nedenleri kas kaynaklı yani; uzun süre aynı pozisyonda bilgisayar kullanımı, duruş bozuklukları ve hareketsiz yaşamdan kaynaklanan, kasların gerilmesi, sertleşmesi ve içinde düğümlerin oluşması sonucu görülen miyofasiyal ağrılardır. Diğer sırt ağrısı nedenleri arasında; kamburluk, omurgada eğrilikler, bel ve boyun zorlanmaları, iç organlardan yansıyan ağrılar, sırt bölgesinde fıtık ve kireçlenmeler; boyun bölgesindeki fıtık ve kireçlenme ağrılarının sırta yansıması, osteoporoz ( kemik erimesi ), iltihaplı romatizmalar ( ankilozan spondilit ), multipl miyelom ( bir çeşit kemik tümörü ), çökme kırıklar, iyileşmiş omurga kırıkları gelir” dedi.
Uzun süre geçmeyen sırt ağrılarına beraberinde bazı belirtiler de eşlik ediyorsa hiç vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak gerektiğini söyleyen Türkmen, bazı belirtilere dikkat çekti ve şunları kaydetti; “Geceleri artan ağrı, gece terlemesi, zayıflama, ani başlayan şiddetli ağrı, boy kısalması, bacaklarda kuvvet kaybı ve uyuşma, balgamda kan görülmesi, duyu ve kuvvet kaybı ile solunum sıkıntısı varsa hemen bir hekime başvurulmalıdır.”
Uz. Dr. M. Beşir Türkmen ofiste çalışanlara ve bilgisayar başında uzun süre vakit geçirenlere en azından 15 – 20 dakikada bir yerlerinden doğrulup biraz hareket etmelerini tavsiye etti. Ayrıca bilgisayar başında vücut pozisyonunun nasıl olduğunun da ağrıların azalması açısından çok önemli olduğunu sözlerine ekledi ve şöyle devam etti; “Masanızın yüksekliği, dik durulduğunda kolların yere paralel durmasını sağlamalıdır. Sandalyenin bel ve sırt desteği olmalı, yüksekliği diz ve kalçanın 90 derecede durmasını, ayakların yere tam basmasını sağlayacak kadar olmalıdır. Bilgisayarın tam karşısında durulmalı ve monitörün yüksekliği göz seviyesinde olmalıdır. Baş öne veya yukarıya eğilmemelidir. Kısa molalar verip, kolları, omuzları, boynu ve sırtı esnetecek hareketler düzenli olarak yapılmalıdır” dedi.