REKLAMI GEÇ

Dudak ve damak yarığına sebep oluyor

Dudak ve damak yarığına sebep oluyor

Yetersiz beslenme dudak ve damaklarda yaraya neden oluyor. Açıklama Denizli Devlet Hastanesi çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Osman Köseli’den geldi.

/ DENİZLİHABER / 7 Mart 2013 Perşembe, 16:57

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Osman Köseli, dudak ve damak yarığı oluşumunda hamilelik sırasında doktor kontrolü dışında alınan ilaçlar ve beslenme yetersizliğinin etkili olduğunu söyledi.

Dudak ve damak yarıklarının, bebeğin anne rahmindeki gelişimi sırasında oluştuğunu söyleyen Uz. Dr. Osman Köseli, “Bebeğin normal gelişiminde hamileliğin 5 – 6. haftalarında dudaklar, 10. haftasında ise damak birleşir. Yarık ile sonuçlanan dudak ve damağın birleşme kusuru, her yeni doğan 1000 bebekten birinde görülür. Erkeklerde daha çok dudak yarığı, kızlarda damak yarığı görülmektedir. Yaklaşık 600 doğumdan birinde dudak yarığı, 2500 doğumdan birinde ise damak yarığına rastlanmaktadır. Dudak ve damak yarığının oluşmasında değişik etkenler vardır. Bu etkenlerin başında kalıtsal özellikler ve annenin hamileliliğin erken döneminde doktor kontrolü dışında kullandığı ilaçlar gelmektedir. Ayrıca annenin hamilelik döneminde yetersiz beslenmesi, radyasyona maruz kalması, uyuşturucu kullanımı, anneye ait hastalıklar, çevresel faktörler, annenin sigara ve alkol alışkanlığı, infeksiyon, folik asit ve B vitamini eksikliği bu duruma yol açabilir. Yarık dudak ve damaklı doğan bebeklerin bir kısmında yarık dudak ve damak dışında vücutlarında başka bir takım doğumsal anomaliler de görülebilir. Bu nedenle yarık dudak ve damak kusuru ile doğan bebekleri, doğduktan sonra ayrıntılı bir genel muayeneden geçiriyoruz” diye konuştu.

Beslenmede dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Osman Köseli, dudak ve damak yarığı olan bebeklerde başlangıçta beslenme sorunları, ilerleyen ay ve yıllarda orta kulak iltihabı ve işitme güçlükleri, konuşma bozuklukları, estetik sorunlardan kaynaklanan psikolojik sorunlar ortaya çıkabileceğine vurgu yaptı. Köseli: “Dudak damak yarıklı bebekler normal bebekler kadar rahat beslenemezler. Damağı yarık olan çocuklar emme yapamayacaklarından anne memesi alamazlar. Bunların özel biberonlarla veya kaşıkla mama vererek beslenmeleri gerekir. Ayrıca beslerken mamanın genize kaçmaması için çocuğun dik tutulması gerekir. Diğer bebeklere göre daha fazla hava yuttuklarından daha sık gazı çıkartılmalıdır. Bu çocuklar çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu ve orta kulak iltihabı olabilirler. Bu nedenle ebeveynlerinin çocuğu soğuktan korumaları ve beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Ayrıca bu durumlar oluştuğunda gecikmeden çocuk doktoruna veya KBB uzmanına götürülmeleri gerekir.

Bebeklerin beslenmesi için dudak yarığının 2,5-3 aylıkken, damak yarığının ise 6 ay ile 1 yaş arasında ameliyat edilmesi gerektiğini belirten Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Osman Köseli, annelere uyarıda bulundu. “Dudak ve damak yarığı bebeğinizin olmasını istemiyorsanız, hamileliğin erken döneminde doktor kontrolü dışında ilaç kullanmayın ve beslenmenize dikkat edin” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı