YILDA 100 BİN KİŞİ SİGARADAN ÖLÜYOR

Özel Denizli Tekden Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Zeynep Oflaz, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Oflaz, “Sigara ölümleri trafik, terör ve iş kazalarından meydana gelen ölümlerin toplamından beş kat daha fazla” dedi.
Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Şubat 2015 Pazartesi, 12:39
Bugün 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü… Dünyada her yıl 4 milyon insan sigaradan hayatını kaybediyor. Eğer, gerekli önlemler alınmazsa bu rakamın, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkacağının düşünüldüğünü belirten Özel Denizli Tekden Hastanesi Dahiliye (İç Hastalıkları) Uzmanı Dr. Zeynep Oflaz, sigaranın yol açtığı ölümlerin; trafik, terör ve iş kazalarından meydana gelen ölümlerin toplamından beş kat daha fazla olduğunu ifade etti.
Sigara terörünün yılda 100 bin insanın hayatına mal olduğunu vurgulayan Dr. Oflaz, “Ülkemizde en çok ölüme sebep olan diğer toplumsal sorunlarla karşılaştırılacak olursak, sigarayı daha iyi tanırız. Terör yılda 2-3 bin insanımızın, trafik terörü yılda 6-7 bin insanımızın, sigara terörü yılda 100 bin insanımızın hayatına mal olmaktadır. Sigaranın yol açtığı ölümler; trafik, terör ve iş kazalarından meydana gelen ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır. Özenti, gösteriş, taklit, özgürlük, macera, sıkıntı, stres, büyüklerle zıtlaşma, güvensizlik, utangaçlık, arkadaş ısrarı, ilişki kurabilmek, eğlence, zevk, kilo almamak vb. gibi nedenlerle sigaraya başlanmaktadır. ‘Sinirlerimi yatıştırıyor, beni canlandırıyor, sıkıntılarımı gideriyor, düşünmeme yardım ediyor, kendime olan güvenimi arttırıyor’ gibi yanlış savunma mekanizmaları da sigara tiryakilerinin sıklıkla söylediği cümlelerdir. Sonuç olarak içilen her sigara insan ömründen 11 dakika götürüyor” dedi.
Sigaranın başlıca zararlarını anlatan Uz. Dr. Zeynep Oflaz, sigaranın kalp ve kan dolaşımı hastalıkları, solunum yolları hastalıkları ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verdiğini söyledi. Dr. Oflaz “Dünyada sigara yüzünden her 8 saniyede bir insan yaşamını yitiriyor” diye konuştu.
ÇOCUKLARDA KANSER SEBEBİ
Dâhiliye Uzmanı Dr. Zeynep Oflaz, pasif içiciliğe de dikkat çekerek sigara içilen ortamlardan dahi uzak kalınması gerektiğinin altını çizdi. Dr. Oflaz “Pasif içiciler, sigara içen kişinin yanında durarak 3700 çeşit kimyasal maddeden zarar görmektedir. Ne yazık ki çocuklar için risk çok daha ciddidir. Çünkü akciğerleri tam gelişmemiştir. Yetişkinlerden daha fazla ve hızlı nefes alıp verirler. Bu nedenle daha fazla sigara dumanına maruz kalırlar. Pasif içici durumundaki çocuklarda boğaz enfeksiyonları, bronşit sıklıkla görülen hastalıklardandır. Çocuklarda kanserin %15’ i babasının sigara alışkanlığından olmaktadır. Sigara içen babaların çocukları kanseri önleyici genden yoksun olarak doğuyor.Hamileliğinde sigara içen annelerin bebekleri %10-15 eksik kilolu ve yine aynı oranda zeka eksikliği ile doğuyor. Anne veya babası sigara içen çocukların akciğer enfeksiyonuna yakalanma riski yüksektir. Anne veya babası sigara içen çocuklar astım hastalığına daha fazla yakalanmakta, akciğer fonksiyonları bozulmaktadır. Sigara içmediği halde, sigara içenlerle kapalı bir yerde 4 saat kalan bir insan 10 adet içmiş kadar zarar görür. Sigara içenler çevreye yaydıkları sigara dumanı nedeniyle dünyada her yıl yaklaşık 3000 sigara içmeyen kişinin ölümüne neden olmaktadır” dedi.
KALP KRİZİ GEÇİRME VE KANSERE YAKALANMA RİSKİ YÜZDE 50 AZALIR
Denizli Sağlık İl Müdürü Dr. Veli Kılınçarslan ise Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“İlk 24 saat içinde kan basıncınızda düşme ve akciğer fonksiyonlarında düzelme olur. 48 saat sonra tat ve koku alma duyularınız keskinleşmeye başlar. Tat ve koku almaya başladıktan sonra yediğiniz yemeklerden zevk alırsınız. Bu dönemde kilo artışından korunmanız önemlidir. 2-12 hafta içinde kan dolaşımınız iyileşir, bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktivitelerinizi kolaylaştırır. 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemleriniz azalır ve akciğerleriniz güçlenir. 3 ay sonra kan dolaşımı ve nefes alıp verişinizin daha sağlıklı olduğunu fark edersiniz. 5 yıl sonra kalp krizi geçirme riskiniz sigara içen birine oranla yüzde 50 azalır. 10 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma riskiniz sigara içen birine oranla yüzde 50 daha az olur” dedi.
Kılınçarslan ayrıca, sigara kullanımının, kişinin sağlığı üzerinde olan olumsuz etkisinin yanı sıra etrafında olan kişilere de zararlı etkileri olduğunu vurguladı.