REKLAMI GEÇ

Yoğun bakımlarda yer yok

Yoğun bakımlarda yer yok

Sağlık kurumlarında yoğun bakım sıkıntısı hat safhada. Son dönemlerde yoğun bakımlarda doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı, hastalar il dışına sevk edilmeye başlandı. Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Berna Öztürk, yoğun bakımlarda yıl ortalamasının yüzde 92 olduğunu belirterek, zaman zaman bu oranın yüzde 100’e çıkmasının normal olduğunu söyledi. Öztürk, özellikle ikinci basamak yoğun bakım yatak sayısının artırılması için ciddi çaba harcadıklarını söyledi.

Metin Eltaş / DENİZLİHABER / 16 Şubat 2016 Salı, 09:55

Son dönemlerde yoğun bakım hastalarına yatak bulmanın zorlaştığı, kritik durumlarda yaşanan sıkıntının aşılması için il dışı sevklerin başlaması, Denizli’deki yoğun bakım kapasitesini yeniden tartışmaya açtı.

YIL ORTALAMASI %92
Denizli’de yaşanan yoğun bakım sorununa ilişkin açıklama yapan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Berna Öztürk, yoğun bakımlarda doluluk durumlarının anlık olarak değiştiğini belirterek, yıl ortalaması yüzde 92 dolu olan bir sistemde bunun normal karşılanması gerektiğini kaydetti.

DOLULUK “SORUN VAR” ANLAMINI TAŞIMIYOR
Yoğun bakımlardaki doluluk oranlarının bir sorunun göstergesi olmadığını belirten Dr. Öztürk, “Yıl ortalamasında da görüleceği üzere yoğun bakım üniteleri her zaman tam kapasite çalışıyor. Uzun süreli yoğun bakım tedavisi alan hastalar olduğu gibi, kısa süreli, ameliyat sonrası kontrol amaçlı yoğun bakımlarda tutulan hastalarımız da var. Bu nedenle doluluk oranları anlık değişim gösteriyor. Bu rutin bir uygulama ve herhangi bir sorundan kaynaklanmıyor” dedi.

SEVKLERDEN 112 SORUMLU
Yoğun bakım ünitelerinde hızlı bir sirkülasyon olduğunu ifade eden Dr. Berna Öztürk, “Doluluk ve boş yatak durumu anlık olarak değişiyor. Şu anda dolu olan tüm yoğunu bakımlarda, yarım saat sonra birkaç yatağın boşaldığı görülüyor. Yoğun bakım sistemleri de 112 Komite Kontrol Merkezi tarafından görülüyor ve sevkleri doğrudan 112 ayarlıyor. Yoğun bakım talebi geldiğinde tüm yataklar doluysa, buna özel hastaneler de dahil, o zaman çevre illere sevkler yapılabiliyor. Denizli’den başka illere gönderilen yoğunu bakım hastalarından çok daha fazlasını biz diğer illerden kabul ediyoruz” dedi.

ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILDI
Göreve geldikleri andan itibaren yoğun bakım yatak sayılarının artırılması için önemli bir çaba harcadıklarını belirten Dr. Öztürk, “Denizli Devlet Hastanesi’nde 22, Buldan’da 6, Tavas’ta 6 ve Çivril’de de 4 yataklı yoğun bakım üniteleri oluşturuldu. Acıpayam’ın 8 olan kapasitesini de 16’ya çıkardık” dedi.

İKİNCİ BASAMAK YOĞUN BAKIMDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
İkinci basamak yoğun bakım ünitelerinde kapasitenin artırılması için yoğunu çaba harcadıklarını dile getiren Öztürk, göreve geldikleri andan itibaren 40 yatak artışı sağladıklarını kaydetti.

Öztürk, “Servergazi Devlet Hastanesi’ne ikinci basamak yoğunu bakım ünitesi kurulması için izin alındı, ödenek çıktı. Proje çalışmamız devam ediyor. İkinci basamak yoğun bakım ünitesini hayata geçirdiğimizde, önemli bir eksikliği ortadan kaldırmış olacağız” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı