REKLAMI GEÇ

“Zehirlenmeye karşı bireysel önlem alınmalı”

“Zehirlenmeye karşı bireysel önlem alınmalı”

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurhan Meydan Acımış, soba gazı zehirlenmelerinde bireysel olarak alınacak önlemlerin önemine değinerek, vatandaşları dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyardı.

/ DENİZLİHABER / 25 Ocak 2010 Pazartesi, 17:37

Denizli Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurhan Meydan Acımış, kış aylarında artan soba gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Sobadan sızan gaza bağlı zehirlenmeler ile her yıl binlerce kişinin hayatını kaybettiğini belirten Acımış, kokusuz ve renksiz olan bu gazın etkisinin bazen fark edilemeyeceğini, bu zehirlenmenin hafif baş ağrısından, komaya, felce ve ölüme kadar giden ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Kömüre bağlı zehirlenmelerin genelde kişileri uykuda yakaladığını kaydeden Denizli Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurhan Meydan Acımış, “Soba gazı olarak bilinen karbonmonoksit (CO) gazı toplumlarda en çok gebeleri, kalp hastalığı olanları, sigara içenleri, tekrarlayıcı solunum hastalığı olanları, bazı iş kollarında çalışanları etkilemektedir. Son iki yıl içinde Denizli Devlet Hastanesi Acil Servis’e başvuran zehirlenme olgularından yaklaşık binde 4.0’ü soba gazı zehirlenmesi sonucunda ölmüştür” dedi.

“Zehirlenmeye karşı bireysel önlem alınmalı”
Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurhan Meydan Acımış, soba gazı zehirlenmelerinde bireysel olarak alınacak önlemlerin önemine değinerek, vatandaşları dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyardı. Acımış, “Kapalı ortamlarda bacasız ısıtıcıları kullanmayın, baca bağlantıları zamanından önce kontrol ettirin, ısınma ve ısıtma araçlarını (ocak, fırın, şofben, oda ısıtıcıları vb…) yetkili teknik elemanı kişilere kurdurun ve her yıl bu kişilere kontrolü yaptırın. Hasarlı soba ürünü asla almayın, kalite onaylı olanları tercih edin. Benzinli ısıtıcılar birçok yerde yasal değildir. Benzinli ısıtıcıları ve mangalı asla oda içerisini ısıtmak için kullanmayın. Karbonmonoksit (CO) zehirlenmesi bulgularını hissettiğinizde evi hemen terk edin ve ilde yardım desteği alacağınızı bir kurumla bağlantı kurun. Tüm ev halkı ev “yangın ve soba gazı ” tehdidi olduğunda güvenlik için haber verilecek gerekli numaraları yakınında bulundurmalıdır” diye konuştu.

“Yerel yönetimler halkı bilinçlendirmeli”
Soba gazı zehirlenmelerini önlemek için yerel yönetimlere önemli görevlerin düştüğünü hatırlatan Acımış, soba gazının özellikleri halka anlatılıp, halkın bu sessiz tehlikeye karşı uyanık tutulması gerektiğini vurguladı. Acımış, “Zehirlenme bulgularının sık görüldüğü aylarda özellikle bu konuda toplum bilinci artırılmalıdır. Bu bilgilendirme için medyanın kesintisiz desteği sağlanmalıdır. Organik kaynaklı yanma ürünleri ile çalışan ısınma ve ısıtma araçlarının imalatında standart geliştirilmelidir. Binaların iç ortam hava kalitesinin geliştirilmesi için bina yapım şartnamelerine gaz sızıntı dedektör olması zorunlu hale getirilmelidir. Her binanın yıllık baca bakımlarının yapılması sağlanmalıdır. Bu konuda muhtarlık ve belediyelerce binanın bakım hizmetleri karşılıksız ya da az bir ücret karşılığında sunulmalıdır. Belediyelerce halka kaliteli ucuz kömür olanağı sunulmalıdır” dedi.

“Ülke genelinde de önlem alınmalı”
Denizli Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurhan Meydan Acımış soba zehirlenmelerine neden olan karbonmonoksit gazı için ülke genelinde acil servis, adli hekim kurumları ve tıbbi klinik merkezlerinde soba gazı zehirlenmesi konusunda istatistik veri toplanması gerektiğini ifade etti. Ülkenin karbonmonoksit zehirlenmeleri konusunda bilgi ağının genişletilmesi gerektiğini kaydeden Acımış, “Karbonmonoksit zehirlenmesinin akut ve kronik sonuçları konusunda sağlık personelinin bilgisi artırılmalıdır. İç ortamlarda 4207 sayılı yasanın uygulanabilirliği artırılmalıdır. Tüm araçların trafiğe çıkmadan önce ekzos emisyon ölçümleri yaptırılmalıdır. CO zehirlenmesi konusunda siyasi iradenin gücü mutlaka kullanılmalıdır. Yeni enerji kaynakları(yenilebilir enerji vb…) geliştirilmelidir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı