REKLAMI GEÇ

Büyük Menderes Nehri kurudu, DSİ can suyu vermiyor

Büyük Menderes Nehri kurudu, DSİ can suyu vermiyor

Denizlihaber’in gündeme getirdiği, Büyük Menderes Nehri’ndeki çevre katliamı devam ediyor. Devlet Su İşleri Işıklı Barajı’ndan menderese can suyu vermiyor. Su sadece Baklan sol Sahil Sulama Birliği’ne veriliyor. Doğal denge büyük tehdit altında.

Ferah Işık / DENİZLİHABER / 3 Temmuz 2017 Pazartesi, 11:43

Işıklı Barajı ile Adıgüzeller Barajı arasında kalan ve Çivril, Çal ve Bekilli’den geçen Büyük Menderes Nehri kurudu. Menderes yatağında çukur bölgelerde az miktarda su kaldı. Canlılar, 25 santimetre ile 1 metre arasında değişen çukurlarda kalan suyun için de yaşam mücadelesi veriyor. Birkaç gün içinde oksijensiz kalacak olan balıkların toplu ölümü gerçekleşecek.

BU KADARINA PES
Denizlihaber, çevre katliamını yazdı, az sayıdaki çevre duyarlısı ve yerel yönetici harekete geçti. Duyarlı vatandaşlar DSİ 212 Denizi Şube Müdürlüğü’nü, Çal Kaymakamlığı’nın aradığı, yazıyla müracaat ettiği ve Büyük Menderes’e can suyu verilmesi gerektiğini ilettikleri öğrenildi. İşin trajikomik tarafı, DSİ Denizli Şube Müdürlüğü, konuyu acil kodla Aydın Bölge Müdürlüğü’ne bildirdi, oradan gelen yanıtta Büyük Menderes havzasına can suyu verilmeyeceğinin belirtildiği öne sürüldü. Gerekçe de, Işıklı Barajı’ndan bırakılan suyun tamamen tarım arazilerinin sulanması için sulama birliklerine verildiği, bu nedenle Büyük Menderes’e su verilemediği olarak açıklandı. Bölgede sulama ile ilgili tüm planlamayı, koordinasyonu DSİ Aydın Bölge Müdürlüğü yapıyor. DSİ, tarım arazilerinin sulanmasına öncelik veriyor.

KAYMAKAM: “CANLI KALMAYACAK”
Çal Kaymakamı Yusuf Durani Dinç’in Devlet Su İşleri’ni arayarak, ivedilikle Büyük Menderes’e can suyu verilmesi gerektiğini ilettiği öğrenildi. Kaymakam Dinç, “Can suyu verilmeli. Sıkıntının 8-10 gün daha süreceğini söylediler. O zamana kadar menderes yatağında canlı kalmayacak. Koordinasyonu DSİ ile Sulama Birliği yapıyor. Bizim müdahale etme yetkimiz yok” dedi.

BAŞKAN: “İÇİMİZ ACIYOR”
Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan ise, “İçimiz acıyor. Bir yanda su bekleyen üretici bir yandan bozulan doğal denge. Büyük Menderes’e can suyu verilmelidir. Zaten mevcut vahşi sulama sistemi ile bu suların yetmeyeceği belli. Koskoca Baklan, Çivril ve Çal ovalarına su yetmez. Vahşi sulama hem tarım arazilerine zararlı hem de su kaynaklarını yok ediyor. Devletimiz bölgede acilen kapalı devre sulama sistemine geçmelidir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı