REKLAMI GEÇ

Dokuzkavaklar’da yeşil alan satışı davalık oldu

Dokuzkavaklar’da yeşil alan satışı davalık oldu

Dokuzkavaklar Mahallesi’nde, Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından 7 Kasım 2018 tarihinde ihaleye çıkarılan sağlık kompleksi önündeki arsaların satış iptali ve plan tadilatı için iptal davası açıldı. Davayı açan önceki mülk sahipleri ile birlikte mahkemede müdahil olmak isteyen Mimarlar Odası Denizli Şubesi’nin bu talebine ait onay yazısı genel merkez tarafından şubeye gönderildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Aralık 2018 Cuma, 13:58

TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu tarafından 1 Kasım 2018 tarihinde basın açıklaması ile duyurulan Dokuzkavaklar mahallesindeki Büyükşehir’e ait usulsüz arsa satış iddiası, dava konusu oldu.

Yeşil alan olarak kamulaştırılan ve Pamukkale Belediyesi sağlık polikliniği önünde yer alan arsa, geçtiğimiz yıl Büyükşehir Belediyesi tarafından plan tadilatı yapılarak 4 ayrı arsaya dönüştürülmüş, söz konusu arsalar 7 Kasım 2018 tarihinde ihaleyle satışa çıkarılmıştı.

Bu konuda 1 Kasım’da basın açıklaması yapan TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu sekreterliği ve bazı meslek odaları temsilcileri, Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 15.08.2017 tarih ve 860 sayılı kararı ile yapılan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinin yönetmelik hükümlerine aykırı olduğunu dile getirmiş, ayrıca “ticari alan olarak ihdas edilen parsellerin bulunduğu yeşil alan 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 18.maddesi uygulanmak sureti ile kamusal ihtiyaca yönelik olarak elde edilmiş ve bu anlamda kullanılması gereken bir alandır. Yeşil alan olarak düzenlenen alanda bölgede yaşayan her bireyin hakkı vardır. Kamu yararı gerekçesiyle elde edilen bir alanın ticari alana dönüştürülmesi ve kısmen de olsa ticari faaliyetlere konu edilmesi 18. madde hükümlerine de açıkça aykırıdır” açıklaması yapmışlardı.

Kamulaştırılan ve ticari parsele dönüştürülüp satışa çıkarılan arsalarla ilgili eski mülk sahipleri, Denizli İdare mahkemesinde dava açtılar. Davacı taraf adına açıklama yapan Denizli Barosu Avukatlarından Mehmet Güneş, Denizli idare mahkemesinde iki ayrı dava açıldığını, bu davalardan birinin, satış yolunu açan 1/1000’lik plan tadilatının iptali istemiyle, diğerinin ise arsa satışlarının iptali istemiyle açıldığını belirtti.

Kamuoyuna ilk açıklamayı yapan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu bünyesindeki meslek örgütlerinden Mimarlar Odası Denizli Şubesinden yapılan açıklamada ise, konuyu takip ettikleri ve dava açılması için TMMOB nezdinde girişimde bulunulduğu bilgisi verildi. Ankara’da genel merkezde konunun tartışıldığı ve genel merkezin Denizli Şubeye dava açma yetkisi verdiği belirtildi. Açıklamayı yapan Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı M. Serdar Alayont, “henüz hukukçularımızla görüşmedik. Ancak dava açmasak bile açılmış olan davaya müdahil olacağız. Toplum yararı gerekçesiyle kamulaştırılmış bir alanın, yasaya açıkça aykırı biçimde ticari alana dönüştürülmesi doğru değil, takipçisi olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Söz konusu davada, Büyükşehir Belediyesinin savunmasının istendiği, şimdilerde dava dosyasının bu savunmayı beklediği belirtiliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı