REKLAMI GEÇ

Denizli’de 17 parti 120 aday için geri sayım başladı

Denizli’de 17 parti 120 aday için geri sayım başladı

Denizli’de 7 Haziran Genel Seçimleri için 119 vekil adayının sıralandığı 17 siyasi partinin yanı sıra bir de bağımsız aday seçmen karşısında görücüye çıkacak. 20 ayrı bölümden oluşan oy pusulasında siyasi partiler logoları ile yer alırken bağımsız aday ise pusulanın sonundaki hanede ismen belirtilecek. Peki adayların eğitim durumları, meslekleri ve cinsiyetleri karşılaştırıldığında ortaya çıkan tablo ne?

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 2 Haziran 2015 Salı, 12:39

2015 Genel Seçimleri’ne sayılı günler kaldı. Özellikle TBMM’ye girmesi büyük olasılıklı partilerin adaylarını az çok tanıyorsunuz. Ancak Denizli’de toplam 7’şer kişilik listeleriyle 17 parti ve 1 de bağımsız aday 7 Haziran’da Denizlili seçmenin karşısına çıkacak.

DENİZLİ’DE 120 VEKİL ADAYI VAR
Denizli’de biri bağımsız olmak üzere toplam 120 milletvekili adayı bulunuyor. Göz önünde bulunan partilerin listedeki isimleri hemen hemen tüm seçmen çevrelerince biliniyor. Ancak göz önündeki 4-5 siyasi partinin dışında ondan fazla siyasi partinin Denizli milletvekili aday listelerinde çok sayıda isim yer alıyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun ilan ettiği listeye göre Denizli’de bir de bağımsız aday var. Mustafa Özdemir esmek isimli aday oy pusulasının sonundaki bölümünde seçmenlerden gelecek desteği bekliyor.

OY PUSULASI SIRALAMASI
7 Haziran Pazar günü Denizli’deki seçmen, oy pusulasında yer 17 siyasi parti ve bir de bağımsız adaydan birine evet mührünü basarak oy kullanacak. Listenin en solunda, yani ilk sırasında Doğru Yol Partisi var. Doğru Yol Partisi’ni sırasıyla Anadolu Partisi, Komünist Parti, Millet Partisi, Merkez Parti, Halkın Kurtuluş Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Saadet Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Demokratik Sol Parti, Yurt Partisi, Demokrat Parti, Vatan Partisi ve Bağımsız Türkiye Partisi takip ediyor. Pusulanın en sağında ise Denizli’nin tek bağımsız adayının bölümü yer alıyor.

İLK SIRALARDA 11 ERKEK 6 KADIN VAR
Yine oy pusulasındaki sıralamaya göre Doğru Yol Partisi’nin ilk sırasında serbest meslek sahibi ve orta okul mezunu Erkut Kıbrıs var. Anadolu Partisi’nin ilk sırasında ise orta öğrenim mezunu iş adamı Aziz Başdil bulunuyor. Komünist Parti’de yüksek öğrenim mezunu işçi Gülçin Yamaç ilk sıradayken eğitimci Mehmet Karaçay Millet Partisi’nin aday listesinde birinci sırada yer alıyor. Millet Partisi’nde 4. Ve 5. Sırasında da aynı soy isimi taşıyan adaylar bulunuyor. Merkez Parti’nin ilk sırasında avukat Osman Buldan, Halkın Kurtuluş Partisi ilk sırasında ise mühendis Tuba Duran yer alıyor. Liberal Demokrat Parti’de yüksek öğrenim mezunu ekonomist Lütfi Erol, Milliyetçi Hareket Partisi’nde iktisatçı Emin Haluk Ayhan ilk sırada yer alıyor. Halkların Demokratik Partisi’nde Avukat Perihan Üge ilk sıradayken, Saadet Partisi’nde mühendis Mehmet Efe ilk sırada bulunuyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nin yine ilk sırası bir mühendis olan Melike Basmacı. Adalet ve Kalkınma Partisi’nde işadamı Nihat Zeybekci ilk sıradayken Demokratik Sol Parti’nin ilk sırası ise hemşire Sevgi Kıyak’ın. Yurt Partisi’nde yüksek öğrenim mezunu Oğuz Sütçüoğlu ilk sırada aday gösterilirken, Demokrat Parti’nin ilk sırasında ise orta öğrenim mezunu işadamı Aşkın Çelik yer alıyor. Vatan Partisi’nin ilk sırasında hukukçu olan Hasan Korkmazcan var. Bağımsız Türkiye Partisi’nde ilk sırayı ise eğitimci Aylin Özcan oluşturuyor.

ADAYLARIN YÜZDE 56’SI YÜKSEK ÖĞRENİM MEZUNU
Milletvekili adaylarının 68’i yüksekokul mezunu, buna karşılık 120 aday arasında orta öğrenim mezunu olanların sayısı 37, ilkokul mezunlarının sayısı ise 15. Ak Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüm adayları yüksek öğrenim mezunu. Adayların eğitim seviyesi oranına göre yüksek öğrenim mezunları Denizlili vekil adaylarının yaklaşık yüzde 56’sına tekabül ediyor.

ÇOĞUNLUĞU SERBEST MESLEK SAHİBİ
Adaylardan 24’ü serbest meslek sahibi. Bu adayları 14 mühendis, 11 hukukçu, 9 emekli, 7 işadamı, 6 eğitimci ve 6 sağlıkçı, 5 işçi, 4 esnaf, 3 tüccar, 3 iktisatçı, 3, ev hanımı, 3 işletmeci, 3 maliyeci, 2 öğrenci, 2 inşaatçı, 2 teknisyen, mimar, yönetici, biyolog, sigortacı ve tekstil çalışanı tekip ediyor. Adayların arasında bir de işsiz var.

İŞTE DENİZLİ’DE OY PUSULASINDAKİ SIRALAMAYLA SEÇİME GİREN SİYASİ PARTİLER VE ADAY LİSTELERİ

Doğru Yol Partisi
Erkut Kıbrıs
Erdoğan Genç
Hakan Çoban
Savaş Yavuzyuğruk
Anıl Kıbriz
İsmail Uğurlu
İsmail Göçmen

Anadolu Partisi
Aziz Başdil
Cumhur Güner
Ahmet Demirel
Ümran Fenerci
Nihat Terzi
Hüseyin Onurlu
Mehmet Yalçın

Komünist Parti
Gülçin Yamaç
Seda Alpar
Ayşe Alaş
Emine Devrim
Gülbirin Kanat
Şükriye Karaca
Leyla Berberoğlu

Millet Partisi
Mehmet Karaçay
Safiye Çatal
Ahmet Sağlam
Fatma Karaçay
Aykut Karaçay
Sevgül Tekin

Merkez Parti
Osman Buldan
Süzan Elvanoğlu
Fatma Öztürk
Rıdvan Takmaz
Aysel Köroğlu
Gülşah Buldan
Ercan Ayhan

Halkın Kurtuluş Partisi
Tuba Duran
Turgut Ağdacı
Nergis Özkuloğlu
İbrahim Yıldız
Hadiye Karagedik
Hüsiyen Gençer

Liberal Demokrat Parti
Lütfi Erol
Hakan Kaya
Ali Karagündüz
Ömer Aydın
Süleyman Şen
Hüsiyen Üyümaz
Mehmet Avcı

Milliyetçi Hareket Partisi
Emin Haluk Ayhan
Cafer Birtürk
Ümit Bahtiyar
İsmail Yarımca
Zafer Kaplan
Mehmet Fevzi Yeniçeri
Şule Türkarslan

Halkların Demokratik Partisi
Perihan Üge
Ahmet Turhan
Emine Yalçın
Dilaver Senem
Ayfer İnan
Yunus Özdemir
Özgür Çavuşoğlu

Saadet Partisi
Mehmet Efe
Hüseyin Küçüktaşçı
Namık Selçuk
Halil İbrahim Erim
Fatma Karaca
Bekir Giritlioğlu
Kamil Selçuk

Cumhuriyet Halk Partisi
Melike Basmacı
Kazım Arslan
Gülizar Biçer Karaca
Adil Demir
Ahmet Divarcı
Halis Ödel
Adnan Keskin

Adalet ve Kalkınma Partisi
Nihat Zeybekci
Mehmet Yüksel
Bilal Uçar
Nurcan Dalbudak
Osman Yüceliş
Emin okkaya
Peral Uluköy

Demokratik Sol Parti
Sevgi Kıyak
Volkan Çobanoğlu
Abdulbaki Yıldız
Hatice karakaya
Meral Er
Fethi İlhan
Hüseyin Darılmaz

Yurt Partisi
Oğuz Sütçüoğlu
Şevket Özgür
Gözde Durmaz
Halil İbrahim Keyikçi
Muammer Şençelik
Osman Artık
Adnan Deveci

Demokrat Parti
Aşkın Çelik
Sevim Yalçıner
Murat Öztürk
Yıldıray Akıncı
Azam Keçeli
Mustafa Nak
Hulki İlhan

Vatan Partisi
Hasan Korkmazcan
Yadikar Özen
Mehmet İyice
Ufuk Abalıoğlu
Hüseyin Mercan
Füsun Özçelik
Rüstem Can

Bağımsız Türkiye Partisi
Aylin Özcan
Abdurrahman Şimşek
Turgay Urgan
Gülhanım Ayyıldız
Ömer Kılıç
Meryem Gültekin
Nazım Tuğ

Bağımsız
Mustafa Özdemir Esmek

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı