REKLAMI GEÇ

Aşk ve bereket günü: 14 Şubat

Aşk ve bereket günü: 14 Şubat

Sevgiye ve sevgiliye adanan gün olan 14 Şubat için geri sayım başladı. Sevdiğine aşkını göstermek, kendisi için önemini anlatmak isteyenler planlarını yapmaya başladı bile. Peki, Aşk ve bereket günü olarak kabul edilen 14 Şubat’ın tarihi geçmişi ne? Neden böyle bir gün kutlanıyor, tarihsel süreçte gelişimi nasıl oldu? İşte tüm bu sorulara kısa cevaplar.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Şubat 2016 Salı, 10:34

Sevgililer Günü’ne ilişkin tüm efsane ve hikayeler Eski Roma Dönemi’ne uzanıyor. Eski Roma’da 14 Şubat tüm Roma halkı için önemli bir gündü. Çünkü bu günde Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi olan Juno’ya duyulan saygıdan ötürü tatil yapılırdı. Juno ayrıca Roma halkı tarafından kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak da biliniyordu. Bu günü takip eden 15 Şubat gününde ise Lupercalia Bayramı başlıyordu. Bu bayram halkın genç nüfusu için büyük önem taşıyordu. Bunun nedeni ise yaşantıları kesin kurallar ile sınırlandırılmış, bunun doğal sonucu olarak bir birliktelik yaşama şansı olmayan bu gençler sadece bu bayram süresince bile olsa birbirlerinin partneri oluyorlardı. Hangi genç bayanın hangi genç erkek ile bir çift oluşturacağı eski bir gelenek olan ve Lupercalia Bayramı’nın arife günü yapılan bir çekiliş ile belli oluyordu. Romalı genç kızlar isimlerini küçük kağıt parçalarının üzerine yazıp bir kavanoza koyuyorlardı. Genç Romalı erkkeler ise kavanozdan bu kağıtları çekerek üzerinde hangi kızın ismi yazıyorsa o kızla bayram eğlenceleri boyunca beraber oluyorlardı. Bu birliktelikler birbirine aşık olan çiftler için bayram süresinin dışına taşıp genellikle evlilikle sonlanıyordu.

AŞIKLARI BİRLEŞTİRMEKTEN VAZGEÇMEYİNCE ÖLDÜRÜLDÜ
Savaşacak asker bulamayan, bunu da evliliklere bağlayan Roma İmparatoru 2. Claudius’un evliliği yasaklaması, Sevgililer Günü’nü sembol haline getiren sürecin de başlangıcı oldu. Claudius’un hükümdarlığı zamanında Roma’da yaşayan bir papaz olan Aziz Valentine, Aziz Marius ile birlikte Claudius’un yasağına rağmen gizlice çiftleri evlendirmeye devam etti. İmparator bu durumu öğrendi, Aziz Valentine insanları evlendirmeye devam ettiği için tutuklandı ve yaptıklarının cezası olarak sopa ile dövülerek öldürüldü. Milattan sonra 270 yılının 14 Şubat’ı toprağa verildi. Bu tarihten itibaren 14 Şubat, Aziz Valentine Günü olarak kutlanmaya başlandı.

1800 YILINDA SÜREÇ DEĞİŞTİ
Sevgililer Günü, 1800 yıllardan sonra Amerika’da Esther Howland’ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana günümüzde daha çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay haline geldi. Bunun doğal sonucu olarak olayın ticari yönü çok gelişti. Neredeyse herkes her yıl 14 Şubat’ta sevgililerine veya eşlerine bu günün ruhu ile bütünleşen, karşı tarafa sevgilerini anlatan hediyeler veriyor. Bu özel günde yanınızda gerçekten sevdiğiniz birisinin olması ve sevginizin karşılığının olduğunu bilmek herhalde hepsinden çok ama çok daha önemli bir hediye.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı