REKLAMI GEÇ

Kırkpınar’da derece istiyorlar

Kırkpınar’da derece istiyorlar

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine Denizli’den katılacak ekip derece istiyor. 2010 yılında UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak kabul edilen ve uluslararası listeye alınan “Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri” için 5 Temmuz’da start verilecek.

/ DENİZLİHABER / 4 Temmuz 2013 Perşembe, 14:22

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başlıyor. Edirne’de Ata sporu olan yağlı güreşlerde ilimizi temsil edecek olan ekip bir yıldır çalışmalarını sürdürüyordu. Türkiye’nin bütün yörelerinde Denizli’yi temsilen yağlı güreşlere katıldığını belirten Raşit Aysel “ Ata sporu olan yağlı güreşte ilimizi temsil ediyorum. Yağlı güreşi tüm dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Amacımız Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşlerinden ilimize derece getirmek. Halil Dağcan (15) ve Yasin Arıkan(21) öğrencilerimle kamptayız. Sayın Nihat Zeybekci başta olmak üzere Belediye Başkanımız Osman Zolan’a, Belediye Başkanımız sayın Turgut Devecioğlu’na ata sporumuza ve bize verildiği destekten dolayı çok teşekkür ederim. Bölgemizde yağlı güreş deyince akla Honaz geliyor. Honaz’da her sene Ege’nin kırk pınarı dediğimiz organizasyon düzenleniyor. Ünlü şampiyonlar geliyor. Ben Honaz Belediyesi adına 20 tane öğrenci çalıştırıyorum. Okullar arasında Denizli 3. sü olduk madalyalar aldık. Amacımız Kırkpınar’da da başpehlivan yetiştirmek. Sadece Honaz’da değil hafta bir gün Denizli’deki gençlerimize de eğitmenliğe gidiyorum. Kırkpınar’a Denizli Belediyesi ve Honaz Belediyesi ile yaklaşık 20 kişilik bir ekiple katılacağız. Nasipse inşallah oradan da madalya getirmeyi düşünüyoruz. Ben yağlı güreşin Denizli’de iyi durumda olduğuna kesinlikle inanmıyorum. Geçmiş yıllarda buradan şampiyonlar çıktı. Hüseyin Çokallar vardı, Hasan Güngörler, Bayram Şitler gibi nice ismini sayamadığımız abilerimiz vardı. Bizim bunların nedenlerini araştırmamız lazım. Öncelikle birbirimizi tutmalıyız. Birleşip güzel hizmetler sunmalıyız. Güreşçiler olarak aramızda bir iletişim bozukluğu var” dedi.
Raşit Aysel Güreş de yaşadıkları sıkıntıları ve bunların aşılması için nelerin gerektiğini anlattı. Yapılan çalışmalardan ve güreş sporunun değeri hakkında konuştu. Raşit Aysel “Kırkpınar’dan dereceyle döneceğimize ben inanıyorum. Bunun çalışmalarını biz başarı ile tamamladık. 1,5 aydır kamptayız. Ancak güreş bu kadar kısa sürede çalışılarak yapılacak bir şey değil. Sporcuya ilgi bekleyen bebek gibi davranmak ona büyük bir ilgi göstermek zorundasınız. Bunlar sağlandığında başarıda gelecektir. Bu iş gerçekten çok zor bir iş benim bileğimde bir sakatlığım var kara kara düşünüyorum. Bunun bir sürü faktörü var. Psikolojik faktör var, o an olan mide rahatsızlığınız veya başka bir rahatsızlığınız sizi çok etkiliyor. Bu spor ilgi isteyen bir spor ve benim büyüklerden bir isteğim var. Denizli’ye yakışan Denizli’nin büyüklüğüne yakışan bir yağlı güreş kulübü kurulsun buna yağlı güreş yapanlar olarak ihtiyacımız var. Bu bizim ata sporumuz yeri geldiğinde futboldan daha fazla seyirci toplayabilirsiniz. Bizim Honaz’daki etkinliğimizin 15 bin kişi tarafından izlendiğini biliyorum buna sahip çıkmamız gerekiyor. Bu spor canlıların doğasında var. Her canlıyı hayatın bir yerlerinde güreşirken görebilirsiniz. Bizim bu spora önem vermemiz sahip çıkmamız gerekiyor. Şimdi güreşte yeni bir yapılanmaya gidildi. Hamza Yerlikaya federasyon başkanlığını çok başarılı bir şekilde yürütüyor. Güreşe bizim sahip çıkmamız lazım olimpiyatlardan güreşin çıkartılacağına dair söylemler dolaşıyor. Bu sporun doğasına aykırı bir durum olur. Doğanın sporunu siz olimpiyatlardan çıkaramazsınız” dedi.

Yorumlar

veli   -  Bağlantı 23 Temmuz 2013, 12:46

rasit kardesimiz gercekten dogru konusuyor katiliyorum ve basarilar dilerim

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı