REKLAMI GEÇ

1500 yıl önce de dükkan önünde oturuluyormuş

1500 yıl önce de dükkan önünde oturuluyormuş

Laodikya’da, 1500 yıllık dama masası bulundu. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Şimşek, 1500 yıl önce de esnafın, boş zamanlarında dükkan önünde oyun oynadığını tahmin ettiklerini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 16 Mayıs 2009 Cumartesi, 16:29

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’de ilk kez kazısı, bakımı ve işletilmesi Denizli Belediyesi’ne devir edilen Laodikya Antik Kenti’nde gezi ve inceleme yaptı. Geziye, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin yanı sıra, yardımcıları ve basın mensupları katıldı. Laodikya’nın, Efes Antik Kenti’nden daha büyük olduğunu söyleyen Başkan Zeybekci, Laodikya’nın aynı zamanda Efes Antik Kenti’nden bile eski olabileceğini dile getirdi. Zeybekci, “Laodikya Antik kenti, Denizlimizin tarihi kalesidir. Bizim içinde çok önemlidir. Laodikya, Anadolu’daki iki tiyatrolu ve hipodrumlu tek antik kenttir. Buraların kazısını bundan sonra belediye olarak biz finanse edeceğiz. Laodikya’nın kazısı, 6 yıldan bu yana PAÜ ve Özel İdare önderliğinde, duyarlı işadamlarının destekleri ile yapılıyordu. Buraya geride kalan 6 yılda 3.5 milyon lira harcanmış. Biz her yıl bu parayı buraya aktarmayı hedefliyoruz” dedi. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek’ten kazılar hakkında bilgi alan Başkan Zeybekci, kazılan bölgenin, restorasyonun ardından gezilebileceğini söyledi.

Adım adım tarih…

Laodikya Antik Kenti’nin, 6. yıl kazılarının 1 Mayıs’ta başladığını, kazılar sırasında çok önemli tarihi eserlere ulaştıklarını, çıkan büyük heykelleri müzeye gönderdiklerini anlatan Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “Laodikya zamanının ticaret merkezi ve zenginlerin yaşadığı antik bir şehir. Yapılarda kullanılan mermer ve çıkan eserler, bunu bize gösteriyor. Özellikle Suriye Caddesi’nin etrafında bulunan tapınaklarda ve sokaklarda kazılarımız devam ediyor. Laodikya Antik Kenti’nde bulunan iki tiyatro ve hipodrom çok önemli. Bu yılki kazılarda tiyatrolardan birini ayağa kaldırmayı hedefliyoruz. Bunun için destek şarttı. O destek de bu yıl belediyeden gelecek. Geçen yıllarda Türkiye’de ilk kez kazıları 6 ay boyunca devam ettirdik. Çok güzel eserler ortaya çıkardık” dedi.

1500 yıllık dama masası

Suriye Caddesi üzerindeki antik işyerleri önünde bulunan, 1500 yıllık dama masasında, Kazı Heyeti Başkanı Celal Şimşek’le oturan Başkan Zeybekci, esnafların o dönemde de müşteri olmadığı zaman dükkân önlerinde oyunlar oynadıklarının görüldüğünü söyledi. Şimşek, “Bu masada oynanan oyun damaya benzeyen bir oyunmuş. Esnafların burada şimdi de olduğu gibi müşteri olmadığında oyun oynayarak zaman geçirdiğini düşünüyoruz. Ticaret açısından da önemli bir hareketliliğin yaşandığı kentin en önemli caddesi üzerinde bulunan yapılar ve işyerleri estetik açıdan da çok önemli. Sokağın arka bölümünde bulunan tapınaklara geçişler bile, sokağın estetiğini bozmamak için arkadan verilmiş. Tapınaklara giden yollar, zaman içinde çok fazla zarar görmüş. Harç kullanmadan özel bir çimento ile o taşları tekrar birleştirdik” dedi.

Bin bilim adamı kazı sempozyumunda buluşacak

Denizli’nin antik kentler ve devam eden kazılar ile ilgili önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacağını, 1000’e yakın dünyaca ünlü bilim adamının, 25 Mayıs’ta Pamukkale Üniversitesi’nde yapılacak ‘Kazı Sempozyumu’nda buluşacağını söyleyen Prof. Dr. Celal Şimşek, “25 Mayıs’ta başlayacak kazı sempozyumu, 3 gün sürecek. Bu süre içinde dünyaca ünlü arkeologlar ve bilim adamları Denizli’ye gelecek. Laodikya kazıları ile ilgili olarak da sempozyumda bilgi vereceğiz. 1000’e yakın dünyaca ünlü bilim adamını, 3 gün boyunca Denizli’de ağırlayacağız. Dünyanın gözü 25 Mayıs’ta Denizli’de olacak” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı