REKLAMI GEÇ

3. GORDİANUS VÜCUT BULDU

3. GORDİANUS VÜCUT BULDU

Laodikya Antik Kenti´nde yapılan kazı çalışmalarında, kanalizasyonda bulunan Roma´nın asker imparatorlarından 3. Gordianus’un başı, gövdesine kavuştu.

/ DENİZLİHABER / 10 Eylül 2011 Cumartesi, 16:03

Denizli’nin Eskihisar Mahallesi´ndeki Laodikya Antik Kenti´nde, Pamukkale Üniversitesi tarafından yapılan kazı çalışmalarında, 10 ay önce Roma’nın asker imparatorlarından 3. Gordianus’un heykel başı bulunmuştu. M.S. 238 ile 244 yılları arasında yaşayan Roma imparatoru 3. Gordianus’a ait olduğu belirlenen heykel başının, antik kentteki kanalizasyon kazılarında, beş yıl önce bulunan başsız mermer gövdeye ait olduğu anlaşıldı. Baş ve gövdenin birleştirilmesinin ardından, heykelin sergilenmek üzere Denizli Müze Müdürlüğü´ne teslim edileceği bildirildi.

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, bulunan imparator başının kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, “Çünkü müthiş bir portre olma özelliği var. Laodikya´nın ürettiği kaliteli eserlerden. Yaptığımız araştırmada imparator başının 5 yıl önce bulunan gövdeye ait olduğu belirledik. İmparator sonunda gövdesine kavuştu. Laodikya Batı Anadolu´nun Efes´ten sonra en büyük metropol kenti. Tapınaktaki çalışmalarımız bitme aşamasına geldi. Hedefimiz, burada arkeoloji parkı oluşturmak. Buranın dünyaya tanıtılmasına da büyük önem veriyoruz” dedi.

İmparator heykelinin 4. yüzyılda parçalandığını tahmin ettikleri de ifade Şimşek, “O dönemde, çok tanrılı dinlerden Hristiyanlık’a geçildi. Bu dönemde heykeller, insanlar tarafından parçalanarak kanalizasyona atılmıştı” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı