REKLAMI GEÇ

Akhan Kervansarayı restorasyon çalışmaları başladı

Akhan Kervansarayı restorasyon çalışmaları başladı

Denizli-Afyonkarahisar Karayolu üzerinde bulunan tarihi Akhan Kervansarayı restorasyon çalışmaları düzenlenen törenle başladı. Restorasyon çalışmalarının bu yılsonunda bitirilmesi planlanıyor.

/ DENİZLİHABER / 5 Ocak 2010 Salı, 18:45

Törene Vali Yavuz Erkmen, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Ali Zengin, İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir, DTB Başkanı İbrahim Tefenlili, Emniyet Müdürü Atilla Çınar, PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cela Şimşek, Daire Müdürleri ve davetliler katıldı.

Akhan Kervansarayı hakkında bilgi veren PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, Akhan Kervansarayının Selçuklu dönemi Denizlisini Orta Anadolu’ya bağlayan kervan yolu güzergahında bulunan bir kervansaray olduğunu ve kapalı ve açık kısım olmak üzere iki aşamalı yapıldığını söyledi. Selçuklu döneminin hanları ile ön plana çıktığına dikkat çeken Pektaş, Akhan Kervansarayı’nın 1253 yılında dönemin Denizli Valisi Seyfettin Karasungur Bin Abdullah tarafından inşa ettirildiğini söyledi.

Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Ali Zengin de, restorasyon çalışmalarının 2010 yılı içinde bitirmeyi planladıklarını söyleyerek, 2003 yılından buyana Denizli’de 18 eserin restorasyonunu yaptıklarını, eserlerin geleceğe taşınması için çalışmaların devam edeceğini sözlerine ekledi.

Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Akhan Kervansarayı’nın Denizli’de atalarımızdan kalan en son ve tek eser olduğunu ve eski değerlerin kıymetinin yeterince bilinmediğini söyledi. Denizli Belediyesi olarak Kervansarayı eskiyi hatırlatacak bir yer haline getirmeyi planladıklarını söyleyen Başkan Zeybekci, Akhan Kervansarayının hizmetkarlığına talip olduklarını söyledi.

Vali Yavuz Erkmen ise, Akhan Kervansarayı’nın 2009 yılının Kasım ayında ihalesinin yapılarak restorasyon çalışmalarının başlatıldığını söyleyerek, “İnşallah yıl sonuna kalmadan restorasyon çalışmalarının biteceğini düşünüyoruz. Bu bir başlangıçtır. Bunu Çardak’daki Han’da takip edecektir. Yine ilçelerimizde çok önemli vakıf eserlerimiz var bunlarında ayağa kalkması gerekiyor. Bu anlamda hep birlikte gücümüzü birleştirip Denizli’yi kültür ve turizm anlamında ayağa kaldırmamız ve o potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Onun burada bir başlangıcını yapıyoruz. Öyle umuyorum ki bu hanın restorasyonu Laodikya, Pamukkale ve civarla bütünleşip Denizli turizminde çok şey ifade edecektir. Hepsinden önemlisi kendi kültürümüze, kendi tarihimize sahip çıkmamızın bilincidir” dedi.

Konuşmaların ardından Kervansaray’ın restorasyon çalışmaları Vali Yavuz Erkmen, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve diğer protokol üyelerinin ilk taşı ve harçı koyması ile başladı.

Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 27 Ekim 2009 tarihinde ihalesi yapılan ve işi üstlenen MİMSAN Mühendislik Firmasına 16 Kasım 2009 tarihinde sözleşme imzalanan Akhan Kervansarayı restorasyon çalışmalarının 2010 yılı içinde bitirilmesi planlanıyor. 770.222.32 TL sözleşme bedeli olan restorasyon çalışmaları sonrası Denizli Belediye’sine devredilecek olan Kervansaray, sosyal, kültürel ve turizm amaçlı hizmetlerde kullanılacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı