Antik dönemdeki kaynağı bulundu

Hierapolis Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. D’Andria, “Bu sene yaptığımız kazılarda Pamukkale’nin dünyaca ünlü termal sularının çıktığı kaynağın üzerine kurulmuş Kutsal Termal Kaynak Su Yapı Kompleksi’ni (kutsal kaynak sular alanı) ortaya çıkardık” dedi
/ DENİZLİHABER / 23 Eylül 2008 Salı, 00:00
Hierapolis Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. Francesco D’Andria, bu yıl yapılan kazılar sonrasında ortaya çıkarılan bulgular ışığında Hierapolis kazılarında yepyeni bir dönemin başlayacağını söyledi. Vali Yavuz Erkmen Hierapolis’te 2008 yılında gerçekleştirilen kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi almak için Pamukkale’yi ziyaret etti. 20 Temmuz’da başlayan ve 26 Eylül’de sona erecek çalışmalar hakkında Vali Yavuz Erkmen ve basın mensuplarına bilgi veren Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. Francesco D’Andria, bu yıl çok önemli bulgular elde ettiklerini belirterek ortaya çıkan veriler ışığında Hierapolis’te bundan böyle yepyeni bir dönemin başlayacağını söyledi.
D’Andria, “Yaptığımız çalışmalar bize gösterdi ki Hierapolis’in kalbi burada atıyor. Kazılarımızda yepyeni bir tarih açıyoruz. Geçmişte günümüz üniversitesine denk düşen bir eğitim alanının yani Gymnasium olarak adlandırılan yapının sütunlarını ayağa kaldırdık burayla ilgili çalışmalar devam ederken mermer basamaklı bir tiyatronun kalıntılarını ortaya çıkardık. Fakat beni asıl heyecanlandıran ‘Kutsal Kaynak Sular Alanı’ olarak adlandırılan ve Pamukkale’nin dünyaca ünlü sularının çıktığı kaynağın üzerine kurulmuş yapı kompleksini ortaya çıkarmak oldu. Şu an kullanılan mevcut havuzun hemen üstünde bulunan bu yapının Apollon kutsal alanında bulunması buranın önemini artırıyor. Antik dönemde de kaynak sular tedavi edici karakterleri ile oldukça önemlidirler. Yapı kompleksinin Apollon kutsal alanının yanına yapılması kaynak termal suyun kutsallığının bir göstergesidir. Bir başka deyişle termal suyun kalbini bulduk. Bu da kazı tarihinde yeni bir dönemin başlangıcı demek” dedi.
Bu yıl bulunan ve kazı çalışmalarına bundan sonra yön vereceğini söylediği alanla ilgili bilgi veren D’Andria, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyük boyutlu birden çok havuzdan oluşan bu alan, kaynak suları toplayıp havuzlara ve çeşmelere dağıtıyordu. Buraya gelen ziyaretçiler buradaki havuzlara girip Ninfelere Toprak Anaya dua edip hastalıklarına çare bulmaya çalışıyorlardı. Kibele kültü burada oldukça güçlü idi. Plutonio ma, sadece Frigyalı Kibele rahipleri anitrik karbon gazından etkilenmeden girip çıkabiliyordu. Yapıda ilk sondajlar büyük boyuttaki havuzu tespit etmemizi sağladı. 2009 kazı sezonu çalışmaları Kutsal Kaynak Sular Alanını tanımamızı ve değerlendirmemizi sağlayacaktır. Bugün alan olarak Hierapolis antik kentinin merkezinde olan Termal Havuz alanı antik dönemde kentin kalbindeydi. Geçtiğimiz günlerde bu alandan bir buçuk metre yüksekliğinde bir altar bulunmuştur. Mermerden olan bu atlar, girland ve büyük çiçek motifleri ile süslenmiştir. Kaliteli işçiliği olan bu eser Augustus dönemine aittir. Altar üzerinde bulunan Grekçe yazıt Hierapolisli zengin bir kişilik olan Marco Verrio’nun Atina’ya adanmış bir bronz heykelinden bahsetmektedir. Kutsal kaynak sular alanının bulunması turizm açısından da oldukça önemlidir .Havuzlar, su sarnıçları, kanallar antik dönemde olduğu duruma getirilip kaynak su akıtılabilinir. Buna benzer bir örnek İngiltere’de Bath kentinde antik dönem Roma dönemi hamamında yapılmış ve halen bugün kullanılmaktadır. Kazının son günlerinde termal kaynak kutsal su yapısı duvarında, Hierapolis antik şehrinde eşine ilk kez rastlanan uzun bir yazıt ortaya çıkarıldı. Yazıt Grekçe’dir ve 7 mermer blok üzerine yazılmıştır. Zeuxidemos onuruna yazılmış olan yazıt, adı geçen kişinin kentte çok önemli yapılar inşa ettirdiği, gladiator oyunlarını ve vahşi hayvan avı organize ettirdiğinden bahsetmektedir. Ayrıca iki adet Antoninus Pius sun Zeuxidemos onuruna gönderdiği mektup bulunmuş ve okunmuştur. Bu mektubun Napoli kentinden hangi gün ay ve yılda gönderildiği yazıtta okunmuştur.”
‘Gerekli kaynak sağlandı’
Kazı alanını gezen ve çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Yavuz Erkmen ise antik tiyatroda sürdürülen restorasyon ve kazı çalışmaları için gerekli olan parasal kaynağın Kültür Bakanlığı tarafından sağlandığını ve 3 yıl içinde burayla ilgili çalışmaların tamamlanacağını söyledi. Parasal problemlerin çözülmesi nedeniyle daha uzun süreli çalışma yapması için D’Andria’ya ricada bulunan Vali Yavuz Erkmen, “Çok verimli bir kazı dönemi geçirilmiş. Denizli için çok önemli bulgular elde edilmiş. Kazı çalışmalarının yönü sanırım bu bulgulara göre şekillenecek. Biz de tüm imkanlarımızı seferber ederek çalışmalara katkı koymaya çalışacağız. Geçtiğimiz günlerde sayın D’Andria bize sunduğu raporda gerekli kaynak sağlandığında antik tiyatroda sürdürülen çalışmaların 3 yıl içinde bitirebileceğini iletmişti. Kültür Bakanımızın Denizli ziyaretinde bu kaynağı aktaracağını bizlere söylemesi üzerine şimdi ben de Sayın D’Andria’nın daha uzun süreli burada kalıp bu çalışmaları biran önce bitirmesi ricasında bulunuyorum” dedi.