REKLAMI GEÇ

ANTİK KENTLERE YARARLI FİŞLEME

ANTİK KENTLERE YARARLI FİŞLEME

Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Denizli Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri” Denizli’nin 800’e yakın tescilli kültür ve tabiat varlığını ortaya çıkardı.

/ DENİZLİHABER / 1 Mart 2011 Salı, 19:08

Denizli’nin sahip olduğunu kültürel varlıkların ortaya çıkartılması ve gelecek nesillere aktarılması için araştırma yapan Kültür ve Turizm Müdürlüğü, yaptığı çalışma ile ilimizin Denizli Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri”ni ortaya çıkardı. İl Müdürü Mehmet Korkmaz tarafından yapılan çalışma neticesinde 800’e yakın tescilli kültür ve tabiat varlığı belgeler ve cd ortamında bir araya getirildi.

Denizli’nin tarihi açıdan önemli bir yere sahip olduğunu ve kentin bu tarihi özelliğini ortaya çıkarmak için bir çalışma yaptıklarını belirten Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz; “Kalkolitik Çağ’dan başlayıp günümüze kadar kesintisiz olarak süregelen bir yerleşime sahip olan Denizli. Jeopolitik olarak oldukça önemli bir konuma sahip. Tarihin ilk çağlarından beri önemli liman kentleri olan, Ege kıyılarını orta doğuya bağlayan, yollar üzerinde bulunan bölgemiz, gerek tarımsal verimliliği gerekse coğrafi konumu zamanın egemen toplumlarının dikkatini çekmiştir. Kalkolitik dönemden itibaren büyük yerleşim ve ticaret merkezleri kurularak çok çeşitli medeniyetlere beşiklik etmiştir. Kültürel mirasın temsil ettiği bilginin, mutlaka sistematik bir şekilde toplanması, değerlendirilmesi ve bilim dünyasının olduğu kadar toplumun da yararlanabileceği duruma getirilmesi gerekir” dedi.

Bu amaçla çalışma başlattıklarını ve Denizli Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri’ni çıkardıklarını belirten Korkmaz; “Bu amaçla, başta Hitit, Frigya, Lidya, İonya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi Medeniyetlere ev sahipliği yapan; Colossae, Tripolis, Hierapolis ve Laodikya gibi çok sayıda antik kenti, örenyeri, höyük ve tümülüsleri sinesinde yaşatan ve halen bu medeniyetlerin bıraktığı canlı izlere sahip olan 800’e yakın tescilli kültür ve tabiat varlığının yeraldığı “Denizli Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri” çalışması tamamlanarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzce interaktif cd formatında ilgili kurum ve kuruluşlara dağıtımı yapılmıştır. Bu çalışma ile Denizli’nin sahip olduğu kültürel varlıkları ortaya çıkarmak, korumak, turizmi çeşitlendirmek, tanıtmak, taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarını belgeleyerek gelecek nesillere de kültür ve turizm alanında veri tabanı oluşturulması hedeflenmiştir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı