REKLAMI GEÇ

Antik tiyatro ayağa kaldırılacak

Antik tiyatro ayağa kaldırılacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a, hafta başında yaptığı Denizli ziyareti sırasında, Hierapolis’te bulunun antik tiyatronun ayağa kaldırılması için 1 milyon Euro’ya ihtiyaç duyulduğu bildirilmişti. Bakan Günay, gerekli ödeneğin gönderileceği sözünü verirken, Hierapolis Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. Dr. D’Andria da ödeneğin gelmesi halinde, 3 sene sonunda antik tiyatronun birinci katını ayağa kaldıracaklarını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 21 Ağustos 2008 Perşembe, 00:00

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay,19 Ağustos 2008 Salı günü Laodikya’daki vinç devir teslim töreninden sonra, Pamukkale ve Hierapolis ören yerini de ziyaret etti. Hierapolis ziyaretinde Bakan Günay’a, Hierapolis Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. Dr. Francesco D’Andria tarafından Hierapolis’te şu ana kadar yapılmış olan kazı çalışmaları ve ortaya çıkartılan eserler hakkında bilgi verildi.

Bakan Ertuğrul Günay’ın ziyaretinden bir gün önce, İtalyan kazı heyetini ziyaret eden ve çalışmalar konusunda bilgi alan Vali Yavuz Erkmen’e, Hierapolis Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. Dr. Francesco D’Andria tarafından tiyatronun ayağa kaldırılması için kaynağa ihtiyaç duyulduğu aktarılmıştı. Vali Erkmen de kaynak sağlanması için elinden geleni yapacağını ifade etmişti. Bakan Ertuğrul Günay, vinç teslim töreni dolayısıyla Laodikya’ya gelirken Vali Erkmen tarafından konu Bakan Günay’a detaylı şekilde aktarıldı ve Bakan Günay da, tiyatronun restorasyonu konusunda gereken kaynağın sağlanacağını söyledi.

Bakan Günay ödenek sözü verdi

Antik tiyatroda şimdiye kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren ve tiyatroyu tamamen ayağa kaldırmak için kaynağa ihtiyaç duyduklarını söyleyen D’Andria’ya, Bakan Günay, “Kaynak vereceğiz. Yeter ki tiyatroyu üç yıl içerisinde ayağa kaldırın” dedi. Ord. Prof. Dr. Francesco D’Andria, tiyatroda yürütecek oldukları çalışmaların projelerinin hazırlandığını, Bakan Günay’ın kaynak sağlanması konusunda verdiği sözden sonra tiyatrodaki çalışmaları üç yıl içinde tamamlayacaklarını ve antik tiyatronun ayağa kaldırılacağını söyledi.

‘Ödenek gelirse 3 yılda tamamlarız’

Biri Türk, yedisi İtalyan toplam sekiz üniversiteden 70 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen bu yılki çalışmaların ana hedefinin antik tiyatro sahnesini ayağa kaldırmak olduğunu vurgulayan Ord. Prof. Dr. D’Andria, “Bu yıl sekiz farklı üniversiteden 70 kişilik bir ekiple çalışıyoruz ve elde ettiğimiz verileri bilgisayar ortamında gerçekleştirdiğimiz üç boyutlu çalışmalarla antik tiyatronun orijinal görüntüsünü hazırladık. Hierapolis’te bulunan antik tiyatro sahnesi, Akdeniz Bölgesi’nde bir eşi daha olmayan üç katlı mimariye sahip. Burada bulunan işlemeler de olağanüstü sanat şaheserleri. Bize üç yıl için bir milyon Euro’luk bir ödenek gerekiyordu. Bu ödenek sağlandığında sahnenin birinci katını ayağa kaldırabileceğiz. Birinci kata ait eserlerin yüzde 95’i elimizde zaten mevcut. Sahnenin birinci katı ayağa kaldırıldığında ortaya çıkan eser, tiyatronun benzersizliğini gözler önüne serecek. Sayın Bakanın verdiği destekle ve yine Sayın Bakanın istediği sürede bu çalışmaları bitirebileceğiz. Desteklerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı