REKLAMI GEÇ

8 bin mezar taşı tescillendi

8 bin mezar taşı tescillendi

Denizli’de 820 yıllık olduğu belirlenen İlbade Mezarlığı’nda restorasyon çalışmaları devam ediyor. Pamukkale Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalarda Osmanlı ve Selçuklu Dönemleri’ne ait 8 bine yakın mezar taşı kayıt altına alındı, kırılan 500 mezar taşı yapıştırılarak restore edildi. Ayrıca, bugüne kadar çok sayıda Osmanlı Dönemi’ne ait mezar taşı da gün yüzüne çıkarıldı.

/ DENİZLİHABER / 12 Mart 2013 Salı, 15:01

Denizli Müze Müdürlüğü başkanlığında Denizli Belediyesi tarafından desteklenen Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr.Kadir Pektaş tarafından İlbade Mezarlığı’nda yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarında Osmanlı ve Selçuklu Dönemi’ne ait 8 bine yakın mezar taşı envarteri yapılarak kayıt altına alındı. Beylikler ve Osmanlı Dönemi’nden bu yana yaklaşık 820 yıldır kullanıldığı belirlenen tarihi mezarlıkta toprak altında kalan bir çok mezar gün yüzüne çıkartılıp, mezarların çevresi yeniden düzenlendi, mezarlık çevresindeki duvarlar yeniden yapıldı.

Günümüzde de önceden mezar yeri alınmış ise defin işlemi yapılan İlbade Mezarlığı’nı ziyaret eden Denizli’nin Ak Partili Belediye Başkanı Osman Zolan, kazı ve restorasyan çalışmalarını yürüten ekibin başkanı Prof.Dr.Kadir Pektaş’tan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Proje yürütücüsü Kadir Pektaş, mezarlıkta 2008 yılından bu yana çalıştıklarını belirterek, “Mezarlıkta beylikler ve Osmanlı Dönemi’ne ait mezarlar var. Beylikler ve Osmanlı dönemine ait 8 bine yakın mezar taşının envanterini tutup kayıt altına aldık. Bunun yanı sıra bir çok mezar yapısı gün yüzüne çıkarılmış, konservasyon çalışmaları yapılıp korumaya alınmıştır. Çalışmaların bir diğer ayağı ise mevcut kırılan taşların yapıştırılmasıdır. Bu şekilde 500’e yakın taşın sağlamlaştırılması yapılmıştır. Kırık taşların yapıştırılıp sağlamlaştırılmasına devam edilecektir. Yine kazı ekibi tarafından belirlenecek alanlarda kazı çalışmaları yapılarak Denizli ili tarihine ışık tutacak bilgilere ulaşılmaya çalışılacaktır. Ayrıca halk tarafından sık sık ziyaret edilen ve saygı duyulan kişilerin yer aldığı türbelerin hem restorasyonu hem korumaya alınması için Müze Müdürlüğü ve Denizli Belediyesi ile ortak çalışmalar yürütüp projelerini hazırlayacağız” dedi.

Mezarlığı gezip Mehmet Gazi Türbesi’ni de ziyaret eden Belediye Başkanı Osman Zolan, Türk tarihi açısından büyük önem taşıyan İlbade Mezarlığı’ndaki kazı, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarını belediye olarak desteklediklerini söyledi. Mezarlığın 820 yıldan bu yana kullanıldığını belirten Zolan, “Denizli Belediyesi olarak 5 yıl önce başlattığımız restorasyon çalışmalarıyla birçok mezar taşlarını toprağın altından çıkardık. Üzerindeki yazılar bilinmiyordu ortaya çıkarıldı. Binin üzerinde mezar taşını ayağa kaldırdık” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı