REKLAMI GEÇ

Hierapolis’li bir filozof: Epiktetos

Hierapolis’li bir filozof: Epiktetos

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Türkiye Felsefe Kurumu tarafından gerçekleştirilen “Anadolu’da Felsefeye Yolculuk” projesinin ilk durağı Pamukkale Üniversitesi oldu. Filozofların yaşadığı yerlerde konuşulmasını amaçlayan proje, antik şehirleri ve kazı çalışmalarıyla adını duyuran Denizli’den başladı.

/ DENİZLİHABER / 3 Kasım 2012 Cumartesi, 11:15

Pamukkale Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı “Hierapolis/Pamukkale’de Felsefeye Yolculuk, Hierapolis’li Bir Filozof: Epiktetos” adlı etkinlikte, Hierapolis’te doğmuş olan ve M.S. 50-135 yıllarında yaşamış Epiktetos konuşuldu.

PAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan konferansa Vali Yardımcısı İsmail Soykan, Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Nas, Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Harun Tepe, Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi, bilim insanları, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Konferansın açılış konuşmalarında ilk sözü alan Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi, Anadolu’da doğup büyümüş olmanın büyük bir ayrıcalık olduğunu belirterek, bu topraklarda 10 uygarlığın yeşerdiğini ve birbirini etkilediğini söyledi. Bu toprakların aynı zamanda felsefenin ve felsefi bilgiye dayanan bilgeliğin de kaynağı olduğunu vurgulayan Kuçuradi, “Hierapolis verimlilik tanrıçası Kybele’nin kutsal şehridir. Aynı zamanda bir stoa düşünürü Epiktetos’un doğum yeridir” dedi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Harun Tepe, Türkiye’nin UNESCO’da aktif roller üstlendiğini belirterek, bu yönde önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Dünya’da ekonomik değerlerin ön plana geldiği, insani ve etik değerlerin ise yitirildiği bir dönemi yaşadıklarını belirten Tepe, “Kültür ve insanla ilgili bilimler güç kaybediyor. Dünyada ve ülkemizde üniversitelerde Felsefe bölümlerinin kapatıldığını ve yerine maddi getirisi olan bölümlerin açıldığını görüyoruz” dedi.

Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Nas ; “Denizli ve Pamukkale , görsel ve düşünsel sanatların felsefi derinliğiyle tarih boyunca bulunduğu coğrafya ve insanlığa ışık tutmuş bir medeniyetin var olduğu yerdir. Bu mirası taşımanın onuru ve sorumluluğunu yaşıyoruz. Üniversitemiz her türlü kazı çalışmalarından bu tip bilimsel etkinliklere kadar gönül zenginliğiyle aktivitelerini sürdürmektedir. Bu organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar ise, belediye ve üniversitenin bu tür değerlerin ortaya çıkarılması ve korunması anlamında birçok projede birlikte çalışıldığını söyledi.
Denizli’de 19 antik kentin bulunduğunu belirten Vali Yardımcısı İsmail Soykan, Hierapolis antik şehrinin farklı özelliklere sahip olduğunu belirterek, “Saint Philip’in mezarı ve büyük mezarlık alanlarının burada olması, travertenleri ve suları ile önemli özellikler taşıyor. Bunun yanında Epiktetos’un da burada yaşaması ayrı bir öneme sahip” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından gün boyu devam eden konferansta Unesco Dünya Kültür Mirasında Hierapolis, Stao Felsefesi ve Epiktetos, Hierapolis’li Filozof Epiktetos ana başlıklarında üç oturum gerçekleşti.

Yorumlar

Tacettin Ürkmen   -  Bağlantı 5 Kasım 2012, 18:52

Denizli,Hierapolis ve felsefe adına düzenlenmiş çok güzel bir etkinlik. İlgilileri kutluyorum.
Dileğim, üç oturumda sunulan bilgilerin ve yapılan katkıların kalıcı olarak kitaba dönüşmesidir.
Bu kitaba ulaşabilmek benim için ayrı bir mutluluk olacaktır.
Sevgi ve saygılarımla.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı