REKLAMI GEÇ

Laodikya Tv geliyor

Laodikya Tv geliyor

Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Laodikya’da yeni kazı döneminin başladığını söyledi. Celal Şimşek, sabahtan akşama kadar bir kazı nasıl yapılıyor, nasıl bir süreçten geçiliyor tüm bunları canlı canlı insanlara aktarmayı hedeflediklerini açıkladı.

/ DENİZLİHABER / 7 Nisan 2013 Pazar, 12:00

Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 11 yıldır devam eden kazı çalışmalarını her gün ayrı bir heyecanla sürdürdüklerini belirtti. Laodikya’da 10 yılda çok yol kat ettiklerini belirten Şimşek “İlk bilimsel ve uzun süreli çalışma Pamukkale Üniversitesi olarak bizimle gerçekleşti.

Kent tarihini araştırarak geçmişle günümüz arasında bağlantı kuruyoruz. Bilimsel verilere göre 4 bin 500 yıl öncesinde de Denizli’de tekstil vardı. Denizli’nin tekstil şehri olması bu kurulan bağlantı sayesinde daha geçerli bir hal almıştır. 2 bin yıl öncesindeki horoz amblemlerinin kazılarda ortaya çıkması yine Denizli’ye atfedilen Horoz figürüne geçerlilik sağlıyor. Denizli Belediyesi ve Denizli Valiliği’nin amblemleri de horoz figürü ve bu çalışmalarla geçmişle günümüz arasında yine geçerli bağlantılar kurabiliyoruz” dedi. Ekip ruhunun önemli olduğunu anlatan Şimşek “Laodikya, Denizli’nin içinde olan bir bölge ve bu Denizli için çok büyük bir artı. Ekip, finans ve ortak bilinç olmasa bu kadar başarılı çalışmalar yapamazdık. 11 yıllık elde edilen verileri, birlikte hareket ederek başarıyoruz” diye konuştu.

“Arkeolojiyi kentle bütünleştiriyoruz”
Laodikya’da gün yüzüne çıkarılan bulguları sosyal medyada paylaştıklarını söyleyen Celal Şimşek “Laodikya Anadolu’nun en büyük kentlerinin başında geliyor. En büyük stadyuma, 2 tane devasa tiyatroya ve 4 hamam yapısı olan eserlere sahip. O dönemlerde hamamlar sadece yıkanmak için değil, insanların birbirleriyle buluştuğu ve eğitim gerçekleştirdiği mekânlardı. Alt yapısı mükemmel bir kent planına sahip Laodikya tüm bu özellikleriyle özel bir kent. Laodikya bu ihtişamını UNESCO dünya kültürel mirası listesine adaylığına gösterilerek onaylatmıştır. O listedeki kriterlere uyan 3 müthiş verileri var ve kiliselere sahip olması nedeniyle Hristiyanlık için de değerli bir kent. Arkeolojiyi topluma yayıp sevdirmeli ve bilgiyi paylaşmak zorundayız. Kentle bütünleşmek için bu yaptığımız en önemli işlerden biri. Örneğin bulunan bulguları ve çalışmaları sosyal medyada paylaşarak herkesi haberdar ediyoruz” dedi.

Türkiye’de ilk kez uygulanacak bir proje düşündüklerini belirten Celal Şimşek, sabahtan akşama kadar bir kazı nasıl yapılıyor, nasıl bir süreçten geçiliyor tüm bunları canlı canlı insanlara aktarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı